• RLX - novo ime pri strežnikih

    Internetna revolucija je močno povečala povpraševanje po strežnikih, predvsem po takih, ki omogočajo čim večjo zmogljivost pri spletni strežbi, pri tem pa so karseda majhni, zanesljivi in seveda poceni. Lahki strežniki (server appliance) so izdelki, ki jim posvečajo pozornost najbolj uveljavljeni proizvajalci, pa tudi nova imena. Eno takih je povsem novo podjetje RLX Technologies, ki stavi karte za uspeh na mikroprocesorje družbe Transmeta.

    Objavljeno: 4.2.2001
  • SuSE in Linux za ročne računalnike

    V boj s Palmom in Microsoftom se namerava pri operacijskih sistemih za ročne računalnike z Linuxom spustiti tudi nemško podjetje SuSE. Podjetje, ki je bilo doslej usmerjeno predvsem na trg strežnikov in osebnih računalnikov, vidi v malih računalnikih veliko tržno priložnost, operacijski sistem Linux pa naj bi bil zaradi prilagodljivosti in dostopnosti zanje zelo ustrezen. SuSE poleg tega napoveduje dvig tržnega deleža Linuxa v segmentu namiznih računalnikov z 8 na kar 30 odstotkov.

    Objavljeno: 4.2.2001
  • Prvi modemi V.92

    Na trg prihajajo prvi modemi 56k, ki temeljijo na novem standardu V.92, ki ga je ob koncu lanskega leta sprejela mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU). Zaradi uporabe novega standarda za stiskanje podatkov V.44, ki je bolj prilagojen prenašanju grafičnih vsebin kakor stari V.42, naj bi bili novi modemi pri sprejemanju podatkov iz spleta tudi do dvakrat hitrejši od dosedanjih modemov 56k. Poleg tega naj bi bil do polovice krajši tudi čas vzpostavitve povezave, novi standard pa zmore tudi hitreje pošiljati podatke po telefonskih žicah (48 kb/s namesto dosedanjih 33,6 kb/s).

    Objavljeno: 3.2.2001
  • Poslovanje velikih v zadnjem četrtletju

    Počasnejša gospodarska rast in manjša prodaja osebnih računalnikov nista pretirano vplivali na višino prihodkov, ki so jih v zadnjem lanskem četrtletju zabeležili pri podjetjih IBM, Intel, Microsoft, Sun in AMD.

    Objavljeno: 3.2.2001
  • Spletni prodajalec eToys množično odpušča

    Da v svetu elektronskega poslovanja vendarle ni vse postlano z rožicami, dokazuje primer spletnega prodajalca igrač eToys. Pri eToys so napovedali zmanjšanje števila zaposlenih s sedanjih 1000 na 300. Poleg tega namerava eToys zapreti oddelke v Evropi. Družba želi s tem zmanjšati stroške poslovanja in se izviti iz težkega finančnega položaja, ki je predvsem posledica majhnega povpraševanja v času prazničnih dni.

    Objavljeno: 3.2.2001
  • Intel kupuje podjetje Xircom

    Intel se je v želji po okrepitvi svoje ponudbe na področju mobilnih komunikacij odločil za nakup podjetja Xircom, za katerega bo odštel 748 milijonov dolarjev. Xircom, ki izdeluje modeme in omrežne kartice, je v zadnjem lanskem četrtletju zabeležil le dvesto tisoč dolarjev neto dobička, predlani pa v istem obdobju kar 15,3 milijona dolarjev. Intel bo za vsako Xircomovo delnico ponudil 25 dolarjev, s čimer se strinjajo tudi v vodstvu Xircoma, brez strahu pa je lahko tudi armada 1900 zaposlenih pri Xircomu, saj odpuščanja zaenkrat še ne bo.

    Objavljeno: 2.2.2001
  • Prvi virus za skriptni jezik PHP

    Pojavil se je prvi virus, ki se širi prek skriptnega jezika PHP. PHP.NewWorld, kakor so virus poimenovali, se razširi v sistem prek okuženega skripta PHP, a okuženi sistem virusa ne more širiti naprej. Virus zaradi omejitve pri širjenju ni posebno nevaren, napoveduje pa novo obdobje skriptnih virusov. PHP je namreč zelo priljubljen pri razvoju dinamičnih spletnih strani.

    Objavljeno: 2.2.2001
  • Sunova ofenziva manjših strežnikov

    Sun je sredi januarja objavil novo strategijo in niz novih izdelkov, s katerimi namerava z velikimi koraki vstopiti na tržišče manjših strežnikov, kjer prevladujejo operacijski sistemi Windows, Linux in Novell ter ponudniki strežnikov Compaq, Dell in Hewlett Packard. S prenovljenimi izdelki želijo postati podjetje z najširšo ponudbo, saj bodo lahko kupcem ponudili različno zmogljive strežnike s cenami od le 1000 do precej čez milijon dolarjev.

    Objavljeno: 2.2.2001
  • Japonski rekordi

    Po dveletni recesiji in upadu proizvodnje se je japonska industrija elektronike v letu 2000 znova postavila na noge in presegla vse dosedanje rekorde. Japonska zveza proizvajalcev elektronike in informacijskih tehnologiji (JEITA) je objavila podatke o poslovanju japonskega gospodarstva v letu 2000.

    Objavljeno: 1.2.2001
  • Povečana prodaja digitalnih fotoaparatov

    V lanskem letu je bilo po vsem svetu prodanih kar 10,8 milijona digitalnih fotoaparatov, po ocenah japonske ustanove za raziskovanje tržišča Nikkei Market Access (NMA) pa naj bi se prodaja digitalnih fotoaparatov letos še bistveno povečala.

    Objavljeno: 1.2.2001
  • Brezžično tiskanje prek standarda bluetooth

    Lexmark, Axis Communications in Toshiba so na konferenci razvijalcev bluetootha predstavili brezžično tiskanje s tem standardom. Obiskovalci konference so lahko iz Toshibinega prenosnega računalnika s kartico PC bluetooth tiskali z Lexmarkovim laserskim tiskalnikom, ki je bil opremljen z Axisovo tiskalniško napravo bluetooth.

    Objavljeno: 31.1.2001
  • Red Hat kmalu z dobičkom?

    Pri podjetju Red Hat Inc., distributerju svoje različice operacijskega sistema Linux, so sporočili, da so imeli v tretjem četrtletju lanskega leta (do konca novembra) kar čez 22 milijonov dolarjev prometa - 112 odstotkov več kakor leto prej.

    Objavljeno: 31.1.2001
  • Vsako sedemstoto e-sporočilo okuženo

    V preteklem letu je bilo na vsakih 700 poslanih elektronskih sporočil eno okuženo z virusom. Podatek je pred kratkim objavilo podjetje MessageLabs, ki dnevno preverja čez tri milijone sporočil. V povprečju naj bi leta 2000 prestregli po en virus na tri minute.

    Objavljeno: 31.1.2001
  • Corel KnockOut in Bryce za MacOS X

    Corel je predstavil razvojno različico programov Corel KnockOut 1.5.1 in Bryce 4.1 za operacijski sistem MacOS X, še preden je novi MacOS izšel. Novi operacijski sistem naj bi bil po besedah predstavnikov Corela idealna osnova za profesionalno ustvarjalno oblikovanje, Corelova izdelka pa bosta prilagojena prav za zmožnosti, ki naj bi jih novi MacOS ponujal. Do 15. marca bo mogoče razvojno različico dobiti brezplačno na Corelovi spletni strani http://www.corel.com.

    Objavljeno: 30.1.2001
  • Lotusphere 2001

    Lotus je januarja priredil tradicionalno konferenco svojih uporabnikov, na kateri so predstavili svojo novo strategijo in napovedali nove izdelke. Mnoge udeležence je presenetil direktor Al Zollar, ki je že na začetku zavrnil vsakršna namigovanja o morebitnem restruktuiranju podjetja. Kljub težavam v minulih mesecih je Lotus zadovoljen z izkupičkom, predvsem v časih, ko je računalniška industrija v recesiji. Zato pa se bodo še bolj kakor doslej povezali z matično družbo IBM in njenim naborom programskih rešitev, zlasti s strežniki WebSphere.

    Objavljeno: 30.1.2001
  • Ericsson opušča proizvodnjo mobilnih telefonov

    Švedsko podjetje Ericsson, tretji največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, je nekoliko nepričakovano najavil, da namerava celotno proizvodnjo mobilnih telefonov prenesti na podjetje Fextronics s sedežem v Singapurju. Najava o opustitvi proizvodnje v lastni režiji sledi letnemu poročilu o poslovnih rezultatih, v katerih je Ericsson kljub pozitivnim rezultatom na ravni celotne korporacije dosegel zelo slabe rezultate v poslovni enoti za mobilne telefone. Ocenjujejo, da je ta enota v letu 2000 ustvarila za 1,7 milijarde dolarjev izgube. Skupno je tako lani Ericsson prodal okoli 43,3 milijona mobilnih telefonov, 38% bolje kakor leto poprej, kar predstavlja okoli 10% svetovne prodaje. Tržni delež jim je v zadnjem obdobju padal, saj so morali priznati premoč finskega tekmeca Nokia.

    Objavljeno: 30.1.2001
  • K-station - Lotusove dveri znanja

    Lotus je dal v prodajo K-station, dveri, ki omogočajo uporabnikom, povezanim v omrežje, dostop do pomembnih informacij prek ene vstopne točke. Gre za prvi izdelek iz skupine, ki je nastajala pod razvojnim imenom Raven. Kot glavno prednost K-station pri Lotusu navajajo, da zbira in arhivira vse dele priprave projekta, tako da imajo poznejši uporabniki vpogled v celoten postopek dela. Poleg tega pa K-station ni vezan na Lotus Domino, temveč deluje tudi na konkurenčnih izdelkih kot je Microsoftov Exchange.

    Objavljeno: 29.1.2001
  • Vojna XML se nadaljuje

    Protokol XML (extensible markup language), ki naj bi prek spleta omogočil povezave različnih platform, programskih jezikov, omrežij in storitev, je še vedno v razvojni fazi, glavna akterja, Microsoft in Sun Microsystems, pa sta prešla že v povsem resen dvoboj za postavitev novih standardov.

    Objavljeno: 29.1.2001
  • Vedno na voljo

    Ko je Hewlett Packard 23. januarja v Budimpešti predstavil nekaj novosti, namenjenih boljšemu poslovanju, zlasti v internetu, si je izbral slogan "vedno na voljo" (Always on). Seveda gre za marketinški slogan, ki ne zdrži posebno natančne presoje s tehnične plati. HP-jevi strokovnjaki so hiteli pojasnjevati, da tudi oni za svojo tehnologijo ne morejo jamčiti več kakor zanesljivost "petih devetic", torej 99,999-odstotno delovanje ali največ 0,001 odstotka časa, med katerim oprema ne deluje.

    Objavljeno: 28.1.2001
  • Brezžična omrežja enakovredna standardnim

    Ameriško podjetje WRQ, ki sodi med vodilne proizvajalce programskih rešitev za povezovanje in omrežja, je izdalo novo različico rešitve za brezžična omrežja NetMotion 2.0. Nova izdaja programske opreme ima med drugim povečano stopnjo šifriranja podatkov med brezžično povezavo in podporo za ročne računalnike.

    Objavljeno: 28.1.2001
  • Java tudi za Palm

    Sun Microsystems je sporočil, da bo pričel prodajati platformo Java 2 Micro Edition (J2ME) za razvijalce programske opreme in Mobile Information Device (MID) profil za PalmOS, operacijski sistem Palmovih ročnih računalnikov. Palm in Sun sta tudi sklenila, da bosta sodelovala pri pripravi specifikacij za programski vmesnik za ročne računalnike.

    Objavljeno: 28.1.2001
  • Intelov predvajalnik MP3

    Intel, največji proizvajalec procesorjev na svetu, je z novim izdelkom, prenosnim predvajalnikom MP3, vstopil tudi v svet zabavne elektronike. Intel Pocket Concert Audio Player odlikuje kar 128 MB pomnilnik, v katerega lahko shranimo za okrog štiri ure glasbe v zapisih MP3 ali Microsoftovem WMA. Z računalnikom ga lahko povežemo prek priključka USB, predvajalniku pa je priložena tudi programska oprema za prenos glasbe iz računalnika v predvajalnik. V predvajalnik je vgrajen tudi radijski sprejemnik.

    Objavljeno: 27.1.2001
  • Drugačni Whistler

    Ob koncu preteklega leta je Microsoft pričel izbranim uporabnikom dostavljati prvo poizkusno različico novega operacijskega sistema za uporabo v različnih posebnih napravah, temelječih na okolju Windows. Razvojna različica se skriva še pod delovnim imenom Whistler Embedded, približno sto uporabnikov in partnerjev podjetja Microsoft, kot so proizvajalci OEM in načrtovalci sistemov, pa bo novi operacijski sistem preizkušalo v različnih napravah (terminalih, blagajnah ...).

    Objavljeno: 27.1.2001
  • Obogateni Solaris

    Kalifornijsko podjetje za razvoj programske opreme z odprto kodo Eazel je napovedalo, da bo s z urejevalnikom datotek in spletnim brskalnikom Nautilus poslej poleg Dellovih računalnikov z operacijskim sistemom Linux opremljalo tudi računalnike podjetja Sun. Z njim naj bi opremljali sisteme, ki bodo delovali z novo različico operacijskega sistema Solaris z novim grafičnim vmesnikom GNOME 2.0.

    Objavljeno: 26.1.2001
  • Acer poskuša rešiti svoje finančne probleme

    Acer še vedno poskuša rešiti svoje finančne probleme. Tako so v lanskem letu več kakor prepolovili svoje proizvodne linije po svetu (s 30 na 13), predvsem v Srednji in Južni Ameriki (s šestih na samo eno). Acerjeva prizadevanja so še neuspešna tudi zaradi upada prodaje PC-jev v zadnji četrtini leta 2000, ki tare tudi druge proizvajalce, kot so Compaq, Dell in Gateway.

    Objavljeno: 26.1.2001
  • NASA in konzorcij za zanesljive računalnike

    NASA je skupaj z ducatom izbranih družb (Adobe, Compaq, Hewlett-Packard, IBM, ILOG, Marimba, Microsoft, Novell, Silicon Graphics, Siebel, Sybase in Sun) ustanovila konzorcij za razvoj računalniških sistemov z visoko stopnjo zanesljivosti delovanja, ki jo zahtevajo določeni sistemi, kot so zdravstvo, vojska, vesoljski poleti, ipd. O obliki sodelovanja se še dogovarjajo.

    Objavljeno: 25.1.2001
  • PIRS za leto 2001

    Slovenska knjiga je izdala novo izdajo svojega poslovnega imenika, PIRS 2001. To je že deveta po vrsti, letos pa je izšla v rekordni nakladi 57.000 izvodov. V prosti prodaji bo paket knjige in plošče CD-ROM stal 25.000 tolarjev (plus davek). Slovenska knjiga PIRS poleg tega ponuja PIRS tudi v spletu, kjer so vsi podatki brezplačni, uporabnost pa je nekoliko omejena v primerjavi s CD-ROM-om.

    Objavljeno: 25.1.2001
  • Osma različica zapisa Windows Media

    Microsoft je napovedal izdajo osme, za zdaj še razvojne različice zapisa Windows Media Audio in Video. Izboljšani algoritmi bodo imeli približno trikrat večjo stopnjo stiskanja podatkov od obstoječih, kar bo omogočalo predvsem hitrejši prenos zvoka in videa prek omejenih zmogljivosti interneta. Zapis Windows Media Audio 8 bo pri toku podatkov 48 Kb/s zmogel podobno kakovost zvoka kakor priljubljeni zapis MP3 pri toku 128 Kb/s - to je blizu CD kakovosti zvoka.

    Objavljeno: 25.1.2001
  • Elektronsko plačevanje po bluetoothu

    Ericsson in ICA Ahold so opravili prva preizkušanja elektronskega plačevanja po brezžičnih povezavah bluetooth. Preizkus so opravili v trgovini ICA v mestecu Täby pri Stockholmu, ki so jo opremili s plačilnim sistemom bluetooth. Preizkus je potrdil uporabo bluetootha v kombinaciji z GSM, WAP in spletnimi tehnologijami za poenostavitev vsakdanjih opravil.

    Objavljeno: 24.1.2001
  • Microsoftova različica Napsterja?

    Ali Microsoft razvija storitev, ki bo podoben Napsterju? To so ugibanja ob novici, da znotraj družbe poteka projekt z imenom Farsite, v okviru katerega naj bi razvili tehnologijo za povezavo računalnikov vsak z vsakim, torej brez namenskih strežnikov, s katero naj bi lahko hitro izmenjevalo med sabo datoteke zelo veliko število računalnikov, tudi tja čez 100.000.

    Objavljeno: 24.1.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji