Objavljeno: 29.1.2001

Vojna XML se nadaljuje

Protokol XML (extensible markup language), ki naj bi prek spleta omogočil povezave različnih platform, programskih jezikov, omrežij in storitev, je še vedno v razvojni fazi, glavna akterja, Microsoft in Sun Microsystems, pa sta prešla že v povsem resen dvoboj za postavitev novih standardov.

Zadnji vrhunec je bitka doživela konec lanskega leta, ko je Sun predstavil nove načine poslovnih transakcij z ebXML (extensible business XML), pri Microsoftu pa so dan za tem oznanili konec preizkušanja prvega izdelka XML, BizTalk Server 2000, ki bo omogočal podjetjem povezovanje programov na različnih platformah.

Predstavniki Suna so obtožili Microsoft, da skuša zasenčiti ebXML, hkrati pa so izpodbijali dejansko odprtost Microsoftovega ogrodja BizTalk, ki prav tako temelji na XML. Microsoftov predstavnik je na te obtožbe odgovoril, da je ogrodje BizTalk popolnoma združljivo z ebXML. Hkrati pa je obtožil Sun, da skuša z napovedmi o še ne dokončanem ebXML odvrniti pozornost od BizTalka, ki bo februarja že na voljo. ebXML je celo označil za "slideware", torej tehnologijo, ki obstaja zgolj v predstavitvah.

Neodvisni analitiki menijo, da se je Microsoft prvi zavedel potenciala XML in je zaradi tega tudi naredil največ izdelkov. Kljub temu pa menijo, da se Microsoft tako pomembne tehnologije ne bi smel lotevati popolnoma sam. Izvršni komite za iniciativo ebXML, ki ga sestavljajo predstavniki neprofitne organizacije OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards - organizacija za napredek standardov strukturiranih informacij) in centra UN/CEFACT Združenih narodov, postavlja standarde za pravo elektronsko poslovanje brez sodelovanja Microsofta.

Tako se lahko Microsoftu zgodi, da bo s tehnologijo BizTalk ostal ob strani, če ne bo vključil tudi podpore za ebXML. Predstavnik Microsofta je takšno možnost sicer označil za malo verjetno, vendar je poudaril, da je vse odvisno od odziva uporabnikov.

http://www.microsoft.com

http://www.sun.com

http://www.tsin.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji