Objavljeno: 2.2.2001

Sunova ofenziva manjših strežnikov

Sun je sredi januarja objavil novo strategijo in niz novih izdelkov, s katerimi namerava z velikimi koraki vstopiti na tržišče manjših strežnikov, kjer prevladujejo operacijski sistemi Windows, Linux in Novell ter ponudniki strežnikov Compaq, Dell in Hewlett Packard. S prenovljenimi izdelki želijo postati podjetje z najširšo ponudbo, saj bodo lahko kupcem ponudili različno zmogljive strežnike s cenami od le 1000 do precej čez milijon dolarjev.

Dobršen del strategije bodo lahko uresničili z novimi izdelki novega oddelka Cobalt Networks, podjetja, ki so ga kupili pred nekaj meseci. Zanimiva je tudi prenova strojne opreme. Prvič bo podjetje Sun prodajalo strežnike s procesorji x86, saj bodo Cobaltove najmanjše strežnike poganjali procesorji družbe AMD in bodo v njih uporabili operacijski sistem Linux. Pri zmogljivejših modelih pa bodo še naprej uporabljali procesorje SPARC in operacijski sistem Solaris.

Med novimi izdelki je Sun Cobalt RaQ XTR, strežnik, namenjen zahtevnejšim ponudnikom internetnih storitev, ki želijo na čim bolj preprost način zagotoviti ustrezno zmogljivost pri strežbi spletnih strani. Novi RaQ XTR ima izboljšan spletni upraviteljski modul in podporo za povezavo za delo v gručah. Za zdaj podpira le en procesor, v pripravi pa so tudi večprocesorski modeli. Druga novost je predpomnilniški strežnik (caching appliance) Sun Cobalt CacheRaQ4, ki je namenjen pospeševanju pretoka podatkov prek vstopnih internetnih točk pri ponudnikih interneta ter podjetjih. Sistem s 128 MB pomnilnikom in 20 GB diskom ima tudi ugodno ceno - le 1800 dolarjev.

Za ponudnike interneta, ki potrebujejo veliko strežnikov na majhnem prostoru je namenjen novi strežnik Sun Netra X1, ki meri v višino le 4,5 cm. V izvedbi s 128 MB pomnilnikom (razširljivim do 1 GB), 20 GB diskom, procesorjem UltraSPARC IIe s taktom 400 MHz in operacijskim sistemom Solaris 8 stane le 995 dolarjev, tako da je dostopen širokemu krogu ponudnikov. Nekoliko boljši je model Sun Netra T1 z 256 MB pomnilnikom, 18 GB diskom in zmogljivejšim procesorjem s taktom 500 MHz, cena pa je v ZDA okrog 3000 dolarjev. Sun Netra E1 pa je strežnik, ki je namenjen predvsem razširitvam drugih strežnikov s priklopnimi karticami PCI, zato je primeren za namensko rabo, recimo za govor prek omrežij IP in povezovanje v gruče.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji