Objavljeno: 30.1.2001

Lotusphere 2001

Lotus je januarja priredil tradicionalno konferenco svojih uporabnikov, na kateri so predstavili svojo novo strategijo in napovedali nove izdelke. Mnoge udeležence je presenetil direktor Al Zollar, ki je že na začetku zavrnil vsakršna namigovanja o morebitnem restruktuiranju podjetja. Kljub težavam v minulih mesecih je Lotus zadovoljen z izkupičkom, predvsem v časih, ko je računalniška industrija v recesiji. Zato pa se bodo še bolj kakor doslej povezali z matično družbo IBM in njenim naborom programskih rešitev, zlasti s strežniki WebSphere.

Prvič se je zgodilo, da Notes ni bil središče pozornosti ob otvoritvi srečanja. Lotus se namreč vse bolj usmerja na tržišče programske opreme za upravljanje znanja (knowledge management). Razvoj novega programskega paketa z delovnim imenom Raven je skoraj končan. Izdelek, ki se bo imenoval Lotus Discovery Server, nekoliko zamuja, vendar ga vodstvo obljublja za konec marca. Program bo omogočal organizacijo, posredovanje in iskanje podatkov s posameznih interesnih področij, uporabniki pa ga bodo uporabljali prek spletnih duri, kakršne so Lotus K-station. Lotus Discovery Server in K-Station lahko delujeta v navezavi ali pa kot samostojna izdelka, podjetjem pa naj bi pomagala bolje izkoristiti obstoječa znanja za hitrejše in učinkovitejše delo na novih projektih.

Med vsemi novostmi je brez dvoma uporabnike najbolj zanimala prihodnost Lotusovega osrednjega izdelka, programa za skupinsko delo in elektronsko pošto Notes. Pri Lotusu so napovedali, da bodo novo različico, ki jo razvijajo pod delovnim imenom Rnext, v razvojni izvedbi izbranim preizkuševalcem poslali že v naslednjih treh mesecih.

Nova različica bo imela izboljšana orodja za usklajevanje in podvajanje podatkov. Uporabniki bodo tako lahko izmenjevali le izbrane dokumente, dele dokumentov ali dokumente samo z izbrano skupino ljudi. Podvajanje po novem pozna stiskanje podatkov, ki lahko skrajša čas za prenos tudi do dvakrat. Odjemalec za okolje Windows naj bi končno postal popoln večnitni program, ki bo omogočal izvajanje nalog v ozadju. Izboljšave bodo tudi v uporabniškem vmesniku, v katerem bo precej bolj pogosto podprt način vlečenja, zlasti pri delu s koledarji. Spremenjen je začetni zaslon, na katerega bo mogoče dodajati več različnih gradnikov z vsebino, vključno s spletnimi stranmi in programi ter pogledi na datotečni sistem.

Pri Lotusu so minulo leto porabili predvsem za prehod uporabnikov iz bivše različice Notes 4.6 na Notes R5. To se bo naslednjih mesecih še pospešilo, saj je Lotus napovedal, da bo kmalu prenehal podpirati starejše različice od R5. Po sedanjih načrtih naj bi podporo končali najpozneje do začetka 2002.

Lotus se vse bolj usmerja tudi v podporo za mobilne naprave. Na konferenci Lotusphere so napovedali družino izdelkov Everyplace, ki namerava tehnologijo Notes/Domino razširiti na številne mobilne naprave. Prvi izdelek je Domino Everyplace Access, dodatek za strežnik Domino, ki bo omogočal dostop do elektronske pošte, koledarja in imenika uporabnikom mobilnih telefonov prek protokola WAP in opisnega jezika WML. Paket bo med drugim podpiral tudi izmenjavo podatkov prek kratkih sporočil SMS. Druga novost je dodatek Domino Everyplace Sync, ki bo omogočal usklajevanje enakih podatkov kakor v prejšnjem primeru z ročnimi in žepnimi računalniki s PalmOS, Windows CE, EPOC in napravami, ki podpirajo specifikacijo SyncML.

Zelo zanimiv pa bo paket Domino Everyplace Enterprise, ki bo poleg omejenih orodij vseboval tudi razvojna orodja za pripravo programov za male računalnike. Programe bo mogoče uporabljati ob povezavi s strežnikov, pa tudi brez njega. Centralni del novega paketa bo razvojno okolje Mobile Domino Designer, ki bo podpiral uporabo večino funkcij paketa Domino/Notes na mobilnih napravah. Novost je tudi program Lotus Collaboration Services, ki združuje in povezuje dosedanje programe Sametime 2.0 in QuickPlace 2.0.

http://www.lotus.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji