Objavljeno: 30.1.2001

Ericsson opušča proizvodnjo mobilnih telefonov

Švedsko podjetje Ericsson, tretji največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, je nekoliko nepričakovano najavil, da namerava celotno proizvodnjo mobilnih telefonov prenesti na podjetje Fextronics s sedežem v Singapurju. Najava o opustitvi proizvodnje v lastni režiji sledi letnemu poročilu o poslovnih rezultatih, v katerih je Ericsson kljub pozitivnim rezultatom na ravni celotne korporacije dosegel zelo slabe rezultate v poslovni enoti za mobilne telefone. Ocenjujejo, da je ta enota v letu 2000 ustvarila za 1,7 milijarde dolarjev izgube. Skupno je tako lani Ericsson prodal okoli 43,3 milijona mobilnih telefonov, 38% bolje kakor leto poprej, kar predstavlja okoli 10% svetovne prodaje. Tržni delež jim je v zadnjem obdobju padal, saj so morali priznati premoč finskega tekmeca Nokia.

Na podlagi teh rezultatov se je Ericsson odločil v celoti prenesti proizvodnjo telefonov v zunanje družbe. Sprva so sklenili sporazum s tajvansko družbo GVC, ki bo za Ericssona proizvajala najcenejše mobilne telefone, nato pa so se odločili, da preostanek proizvodnje prenesejo na družbo Fextronics. Ta bo prevzela tudi tovarne v Braziliji, Maleziji, na Švedskem in Veliki Britaniji ter del proizvodnje v ZDA, medtem ko partnerstvo na Kitajskem ostaja nespremenjeno. Skupaj s prodajo tovarn bo službo zamenjalo okoli 4.200 ljudi, 600 pa jih bo izgubilo službo. Prenos lastništva bo dokončan predvidoma do konca aprila 2001.

Prodaja proizvodnje pa je le del strateških sprememb. Ericsson bo prodajo mobilnih telefonov zadržal, vendar bodo zmanjšali število različnih modelov. Strateško se bodo usmerili na razvoj naslednje generacije mobilnih telefonov ter vse bolj tudi internetnih rešitev. Restrukturirali bodo oddelek za potrošniške izdelke, kjer naj bi do konca leta število zaposlenih zmanjšali z današnjih 16.800 na le 7.000. Z vsemi temi koraki naj bi v letu 2002 prihranili okoli 1,55 milijarde dolarjev.

http://www.ericsson.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji