Objavljeno: 25.1.2001

Osma različica zapisa Windows Media

Microsoft je napovedal izdajo osme, za zdaj še razvojne različice zapisa Windows Media Audio in Video. Izboljšani algoritmi bodo imeli približno trikrat večjo stopnjo stiskanja podatkov od obstoječih, kar bo omogočalo predvsem hitrejši prenos zvoka in videa prek omejenih zmogljivosti interneta. Zapis Windows Media Audio 8 bo pri toku podatkov 48 Kb/s zmogel podobno kakovost zvoka kakor priljubljeni zapis MP3 pri toku 128 Kb/s - to je blizu CD kakovosti zvoka.

Algoritem stiskanja videozapisa Windows Media Video 8 pa bo sposoben pri toku podatkov okrog 500 Kb/s zagotoviti kakovost slike celo blizu standarda DVD, s čimer bo ustrezen predvsem za prenašanje filmskih vsebin po spletu. Nova različica zapisov Windows Media poleg tega ponuja še boljšo avtorsko zaščito vsebin datotek (uporabnik bo lahko npr. sam določal, kdo vse sme odpirati njegovo datoteko), iz spleta pa zna pridobiti tudi več informacij o izvajalcih kakor dosedanje različice (npr. naslovnice plošč, podatke o novih albumih itd.).

Novi zapis naj bi si pot izboril tudi v druge naprave. Kenwood poleti načrtuje prihod predvajalnika CD DPC-MP727, ki bo lahko z ene plošče predvajal čez 22 ur glasbe v zapisu WMA, japonsko podjetje NTT pa že prodaja brezžični predvajalnik in snemalnik Eggy za zapis Windows Media - za zdaj zgolj na Japonskem. Prenovljeni Windows Media naj bi bil dokončan do prihoda Whistlerja ob koncu letošnjega leta, dotlej pa bo na voljo kot preizkusna različica.

Apple, Cisco, Kasenna, Philips in Sun pa so se medtem povezali v zvezo ISMA (Internet Streaming Alliance), katere namen naj ne bi bil ustvarjanje novih standardov, ampak podpora odprtih standardov za pretok podatkov prek internetnega protokola (IP). Prvo formalno srečanje ISMA se bo odvijalo v februarju, ko naj bi določili pravila za pretok podatkov v zapisu MPEG-4.

http://www.microsoft.com

http://www.ism-alliance.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji