Objavljeno: 1.2.2001

Povečana prodaja digitalnih fotoaparatov

V lanskem letu je bilo po vsem svetu prodanih kar 10,8 milijona digitalnih fotoaparatov, po ocenah japonske ustanove za raziskovanje tržišča Nikkei Market Access (NMA) pa naj bi se prodaja digitalnih fotoaparatov letos še bistveno povečala.

Prodaja se je vztrajno večala vse leto, od 1,8 milijona prodanih fotoaparatov v prvem četrtletju, do 4 milijonov v zadnjem. Glede na leto 1999 se je prodaja digitalnih fotoaparatov povečala za kar 109,5 odstotka, kar je le 200 tisoč digitalcev manj od predvidenih 11 milijonov. Letos naj bi se po ocenah NMA prodaja povečala še za 71 odstotkov na dobrih 18 milijonov. Analitiki ocenjujejo, da bo največji skok v prodaji opazen v Evropi in Aziji, kjer se digitalni fotoaparati še niso tako prijeli kakor v ZDA in na Japonskem.

Zaradi hitrega razvoja tehnologije in s tem nižanja cen predvidevajo, da se bodo najbolje prodajali fotoaparati z ločljivostjo dveh milijonov slikovnih elementov, saj dosegajo solidno kakovost fotografij za domače uporabnike, hkrati pa so jim cenovno vse bolj dostopni.

Med proizvajalci sta si lani prvo mesto delila Sony in Olympus, vsak z več kakor 20-odstotnim tržnim deležem, na tretjem mestu pa je Fuji utrdil svojo prednost pred manjšimi proizvajalci. Za edino večjo spremembo je poskrbel Canon, ki je s sedmega mesta napredoval na peto.

http://ma.nikkeibp.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji