Objavljeno: 3.2.2001

Poslovanje velikih v zadnjem četrtletju

Počasnejša gospodarska rast in manjša prodaja osebnih računalnikov nista pretirano vplivali na višino prihodkov, ki so jih v zadnjem lanskem četrtletju zabeležili pri podjetjih IBM, Intel, Microsoft, Sun in AMD.

Pri IBM so v tem obdobju zabeležili prihodek v višini 25,6 milijarde dolarjev (šest odstotkov več kot v istem obdobju leta 1999) in 2,7 milijarde dolarjev neto dobička (+ 28 odstotkov); pri Intelu je bilo prihodka 8,7 milijarde (+ 6 odstotkov), neto dobička pa 2,6 milijarde (+ 12 odstotkov).

Pri Microsoftu so prodali za 6,59 milijarde dolarjev izdelkov in storitev (+ 8 odstotkov) in zabeležili neto dobiček v višini 2,62 milijarde; Sun je imel 5,115 milijarde prihodka (+ 44 odstotkov), od česar mu je ostalo 552 milijonov neto dobička (+ 60 odstotkov).

Najmanj pa je s svojimi čipi in procesorji v zadnjem četrtletju lanskega leta zaslužil AMD: prihodka je bilo 1,1 milijarde dolarjev, neto dobička pa slabih 178 milijonov dolarjev.

IBM je s svojim poslovanjem celo presegel pričakovanja strokovnjakov in finančnih analitikov, dobre rezultate pa je dosegel predvsem s prodajo storitev in manj s prodajo izdelkov. Sun je izpolnil pričakovanja, letos pa si veliko obeta od 400 milijonov dolarjev vrednega posla z AOL-om. Microsoft -je uspešno posloval zaradi dobre prodaje Windows 2000, Intel stavi na Pentium 4, AMD pa se že pripravlja na razvoj osme generacije procesorjev, ki naj bi dosegali hitrost 2 GHz.

http://www.ibm.com

http://www.intel.com

http://www.microsoft.com

http://www.sun.com

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji