Objavljeno: 3.2.2001

Prvi modemi V.92

Na trg prihajajo prvi modemi 56k, ki temeljijo na novem standardu V.92, ki ga je ob koncu lanskega leta sprejela mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU). Zaradi uporabe novega standarda za stiskanje podatkov V.44, ki je bolj prilagojen prenašanju grafičnih vsebin kakor stari V.42, naj bi bili novi modemi pri sprejemanju podatkov iz spleta tudi do dvakrat hitrejši od dosedanjih modemov 56k. Poleg tega naj bi bil do polovice krajši tudi čas vzpostavitve povezave, novi standard pa zmore tudi hitreje pošiljati podatke po telefonskih žicah (48 kb/s namesto dosedanjih 33,6 kb/s).

Predvsem za uporabnike z enim telefonskim vodom pa bo dobrodošla možnost, da se trenutna povezava začasno zadrži, v tem času pa je možno opraviti navaden telefonski klic, pri čemer bo čas takšne prekinitve določal ponudnik dostopa v splet. Žal pa nobena od novih zmožnosti ne bo delovala, preden ponudniki modemskega dostopa v internet z novim standardom ne nadgradijo tudi svoje opreme.

Prva dva modema, ki temeljita na novem standardu, prihajata iz podjetja Hayes. Gre za notranji modem PCI Accura H08-1537 in zunanji modem Accura H08-15328, ki ga z računalnikom povežemo prek zaporednega vmesnika. Prvega prodajajo za 59 dolarjev, drugega pa za 99 dolarjev. Nove modeme so že napovedali tudi drugi večji izdelovalci, pričakuje pa se, da bo mogoče nekatere obstoječe modeme preprosto nadgraditi z novim standardom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji