Objavljeno: 17.1.2001

TDK pripravlja CD-RW z zmogljivostjo 2 GB

Kljub obstoju tehnologije DVD in kmalu tudi zapisovalnikov za ta standard, proizvajalci optičnih nosilcev še naprej razvijajo nove različice tehnologije CD-ROM. Podjetje TDK je tako predstavilo novo tehnologijo za zapisljive in izbrisljive nosilce CD-RW, ki bo omogočala hranjenje kar 2 GB podatkov, obenem pa tudi precej hitrejše zapisovanje, kakor pri današnjih enotah.

Prav slednje je razlog, da TDK namerava že v kratkem poslati na tržišče enote s tehnologijo MultiLevel (ML), ki bodo omogočale zapisovanje s hitrostjo 36x na nosilce ML velikosti 2 GB in do 12x na nosilce CD-RW velikosti 700 MB. S tem pa še ni končan razvoj. Pri družbi TDK nameravajo v relativno kratkem času zmogljivost nosilcev povečati na 2,6 GB, nato pa še na 3,2 GB in morda še več.

Ena izmed prednosti nove tehnologije so tudi razmeroma poceni nosilci, podobni današnjim nosilcem CD-RW. TDK pričakuje, da bi cene nosilcev kmalu lahko dosegle zelo nizko ceno - okoli 2 dolarja na kos. To dosegajo z novim načinom zapisovanja podatkov, ki omogoča zapis treh bitov na eno mesto na plošči, s čimer dobijo osem različnih stopenj odboja svetlobe - torej osem možnih stanj. Okoli tehnologije ML se je zbralo več proizvajalcev, med katerimi razvoj standarda podpirajo tudi nekatera pomembna imena, kot so Mitsubishi in Plextor.

http://www.tdk.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji