Objavljeno: 8.1.2001

Adobe Premiere 6.0

Adobe je predstavil novo različico videourejevalnika Premiere, ki so jo mnogi uporabniki že nestrpno pričakovali. V računalniški videomontaži smo namreč v zadnjih letih doživeli hiter preboj digitalnih video zapisov (DV, Digital 8), programska podpora za nove standarde pa je bila doslej pomanjkljiva ali prepuščena proizvajalcem strojne opreme v obliki dodatkov, ki so po ovinkih premagovali ovire.

Adobe Premiere 6.0 v spodnjem cenovnem razredu videourejevalnikov odpravlja te ovire. Največja novost je prav sistemska podpora za standard DV in ustrezno strojno opremo. Še več, za uporabo videourejevalnika niso potrebne specializirane videokartice, ampak zadošča že navadna kartica IEEE-1394 (Firewire), združljiva s specifikacijo OHCI (Open Host Controller Inteface). Zmogljivejšim videokarticam pa bo prepuščena pomoč pri pospeševanju procesorsko zamudnih operacij, kot je izvajanje učinkov v realnem času. S tem korakom Adobe usklajuje podporo za digitalne standarde na obeh podprtih platformah, PC in Mac, kjer je bil slednji doslej v prednosti.

Premeire 6.0 upošteva tudi vse večje zanimanje uporabnikov za pripravo spletnih videoposnetkov. V tej smeri lahko urejevalnik sedaj ureja spletne projekte, katerim natančno določamo kakovost, velikost in hitrost, vse skupaj pa izvozimo v večino danes priljubljenih zapisov (tudi pretočnih), kot so Apple QucikTime, Microsoft Windows Media ter RealNetworks RealMedia. Posnetke lahko posnamemo tudi v več izvedbah, optimaliziranih za različne prenosne hitrosti uporabnikove komunikacijske opreme.

Adobe je v paketu Premiere 6 precej posodobil tudi uporabniški vmesnik. Povsem novo je okno z orodjem za zajem videoposnetkov in okno za pregled izvornih datotek. Prenovljene so skoraj vse palete z orodji, ki so zdaj bolj pregledne. Vse nastavitve programa lahko opravimo na enem mestu, uporabniški vmesnik pa ima marsikaj skupnega z drugimi programi iz hiše Adobe. Program ima zdaj zelo zmogljiv mešalnik za zvok, povrh vsega pa povsem nov nabor učinkov, od katerih je 25 sposojenih iz paketa Adobe After Effects. Adobe bo Premiere 6 začel prodajati predvidoma v prvem četrtletju 2001, v Zda pa bo cena znašala 550 dolarjev (150 dolarjev za nadgradnje).

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji