Objavljeno: 6.1.2001

Novi Celeron in cenejši, šibkejši Pentium 4

Intel je takoj po prehodu v novo leto uradno predstavil niz novosti, s katerimi želi dokazati, da še vedno ponosno vihtijo dirigentsko palico orkestru procesorjev. Najbolj zanimiva novost je brez dvoma nova različica procesorjev Celeron, ki zdaj dela s taktom 800 MHz, predvsem pa so pri Intelu prvič v ta razred izdelkov prinesli podporo za hitrejše sistemsko vodilo. Celeron 800 tako kakor zmogljivejši procesorji Pentium III uporablja sistemsko vodilo s taktom 100 MHz, namesto 66 MHz kakor vsi dosedanji modeli. Hitrejše vodilo še dodatno povečuje prepustnost podatkov, ki je bila potrebna zaradi višanja takta, s katerim deluje jedro. Kljub koraku navzgor pa ostaja najnovejši Celeron cenovno zelo zanimiv, saj stane le 170 dolarjev (enako kakor najzmogljivejši AMD Duron), s čimer naj bi ostali s ceno celotnega računalnika pod mejo 1000 dolarjev.

Intel je sočasno z novo izvedbo Celerona predstavil tudi izboljšani pripadajoči sistemski nabor z oznako Intel 810E2, ki je neposredni naslednik dosedanjega rodu vezij 810. Podpira seveda hitrejše sistemsko vodilo procesorja Celeron, pa tudi nekatere novosti glede na dosedanje nabore. Nabor ima izboljšan krmilnik za vhodno izhodne naprave, med drugim pa podpira do štiri priključke USB namesto dosedanjih dveh. Pomembna novost je tudi podpora za diske z vmesnikom ATA/100, s katerimi omogoča predvidoma hitrejši prenos podatkov med diskom in računalnikom.

Ob tej predstavitvi so pri Intelu tudi uradno potrdili to, kar se je neuradno vedelo že nekaj tednov: začetek prodaje cenejše različice najnovejšega procesorja Pentium 4, ki bo odslej poleg različic s taktom 1,4 in 1,5 GHz na voljo tudi v izvedbi s taktom 1,3 GHz. Novi procesor je cenejši (409 dolarjev v količinah po 1000), naredili pa so ga predvsem na željo proizvajalcev računalnikov. Z njim naj bi laže zapolnili praznino med 1 GHz Peniumom III in 1,4 GHz Pentiumom 4, pri katerih je AMD z Athloni doslej imel kar nekaj manevrskega prostora. Proizvajalci naj bi z novim modelom uspeli narediti računalnike s ceno izpod 1500 dolarjev, kar je Intelov odgovor na kritike, da je Pentium 4 predrag.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji