Objavljeno: 3.12.2001

MMS - nov zapis kratkih sporočil

Uspeh storitve kratkih sporočil (SMS) je izjemno presenetil vso industrijo mobilne telefonije, od proizvajalcev mobilne opreme, do operaterjev. Vendar pa ima SMS precej omejitev, zato so proizvajalci že predstavljali nadgradnje, ki omogočajo pošiljanje sporočil daljših od 160 znakov ter vključevanje grafike in zvoka. Pri tem je bila najuspešnejša Nokia s standardom Advanced Messaging, ostali proizvajalci pa so predstavili standard Enhanced Messaging System, ki pa se še ni najbolj prijel.

Osnovna prednost SMS-a je v tem, da storitev podpirajo aparati vseh proizvajalcev, zato uspeh novega sistema kratkih sporočil temelji prav na splošni podpori. Proizvajalci mobilnih naprav so se tako večji del leta dogovarjali o vzpostavitvi standarda Multimedia Messaging System (MMS), ki je sedaj končno na voljo. Prvi telefon, ki podpira MMS je Ericsson T68, ostali proizvajalci pa bodo najverjetneje kmalu sledili. Hkrati s novim aparatom je Ericsson tudi predstavil programsko opremo Mobile Messaging Center, s katero lahko operaterji omogočijo prejemanje sporočil MMS tudi uporabnikom, ki nimajo telefonov s podporo za MMS. Vsebine, ki jih tak telefon ne zmore pogledati, so njim dostopne preko spleta ali wapa.

Kaj pa MMS dejansko ponuja uporabnikom? Kratka sporočila bodo tako lahko vsebovala tudi grafične elemente, zvok in celo videozapis, mogoče pa jih bo pošiljati podobno kot elektronsko pošto, na več naslovov hkrati. Predstavniki industrije mobilne telefonije napovedujejo, da bo to naslednja velika stvar, vendar pa moramo uporabniki še preceniti koliko bo dejansko uporabna.

http://www.ericsson.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji