Novice

 • Risalna tablica za ročne računalnike

  Japonsko podjetje Seiko je predstavilo poseben rokovnik, s katerim lahko zapiske in skice narejene na papir samodejno prenesemo v ročne računalnike PocketPC. Rokovnik z imenom SmartPad je v sestavljen iz posebne tablice in peresa, ki skupno omogočata zaznavanje premikanja in s tem prenos >>digitalnega črnila<< v ročni računalnik. Uporabnik pri delu zapiske in skice dela na navaden papir velikosti A4, pri tem pa se kopija dokumenta ustvarja tudi na ročnem računalniku, kjer se cela stran shrani v elektronskem zapisu JPEG, BMP, PNG ali INK. Prenos podatkov v ročne računalnike PocketPC poteka prek vmesnika ActiveSync, SmartPad pa podpira ročne računalnike Compaq iPaq in HP Jornada. Poleg rokovnika dobimo tudi program Ink Manager, ki deluje na ročnih računalnikih in pomaga organizirati dokumente z elektronskim črnilom. Za delovanje celote sta potrebi le dve bateriji ali akumulatorja velikosti AAA. SmartPad je že nekaj časa na voljo tudi za ročne računalnike Palm, v ZDA pa je treba zanj odšteti 170 dolarjev.

  Objavljeno: 28.12.2001več
 • Corel z novo strategijo

  Pri Corelu načrtujejo v finančnem letu 2002, ki se je začelo 1. decembra 2001, da bodo zaslužili med 170 in 180 milijonov dolarjev. Tak prihodek bi bil večji kot v prejšnjem letu, ker pa bodo za strateške naložbe namenili veliko več denarja kot v preteklosti, bodo imeli ob koncu leta izgubo v vrednosti od 23 do 31 milijonov dolarjev. Corel bo usmeril novo strategijo v tri prednostne cilje: s segmentiranjem tržišča nagovarjati ključne ciljne skupine; s strateškim vlaganjem odpirati nove trge; izdelovati rešitve za trge v razvoju. Med ključnimi cilji je tudi združitev z družbo SoftQuad. Do združitve naj bi prišlo v prvem četrtletju leta 2002.

  Objavljeno: 28.12.2001več
 • Čarobna svetilka buri duhove

  Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je pod imenom "Čarobna svetilka" razvil virus ali Trojanskega konja, ki bi se lahko širil preko elektronske pošte. Čarobna svetilka naj bi po načrtih FBI-ja izkoristila luknjo, ki bi jo proizvajalci protivirusnih programov namerno ustvarili v svojih programih. Na ta način bi uslužbenci FBI lahko pregledovali elektronsko pošto osumljenih kriminalcev. Štiri protivirusna podjetja (Symantec, Network Associates, Trend Micro in Sophos) so odločno zatrdili, da prostovoljno ne bodo naredili luknje za FBI-jevo Čarobno svetilko, saj bi to ogrozilo njihovo verodostojnost. Sicer bi pa varnostno luknjo lahko izkoristili tudi hekerji, ne samo FBI, so med drugim izjavili predstavniki antivirusnih podjetij.

  Objavljeno: 28.12.2001več
 • FBI svari pred varnostnimi luknjami v Windows XP

  Oddelek za varovanje infrastrukture pri ameriški FBI je objavil svarilo uporabnikom Windows XP v zvezi z možnostjo varnostnih lukenj.

  Objavljeno: 27.12.2001več
 • Hitro prek hitrih povezav

  Protokoli za prenos datotek kot je FTP niso bili narejeni z mislijo na hitre povezave, ki danes povezujejo velika podjetja. Protokol, ki deluje tako, da za vsak (majhen) paket zahteva potrditev o sprejemu na hitrih povezavah ni in ne more biti hiter, kot bi od hitre povezave pričakovali.

  Objavljeno: 27.12.2001več
 • Bluetooth -- korak naprej za hitrejši sprejem

  Decembra je v San Franciscu potekala konferenca Bluetooth Developers Conference, na kateri so razvijalci govorili o prihodnosti tega pomembna brezžičnega komunikacijskega standarda, ki naj bi v prihajajočih letih igral vse pomembnejšo vlogo. Nedavno objavljena študija tako celo predvideva, da bi lahko že leta 2006 tržišče izdelkov z vmesniki bluetooth postalo vredno kar 333 milijard dolarjev. V zadnjih šestih mesecih je prodaja čipov za implementacijo bluetootha zelo narasla, toda težave, ki jih ima prva generacija izdelkov so še vedno omejujoč dejavnik.

  Objavljeno: 27.12.2001več
 • Acer CM odslej Benq

  Tajvanska družba Acer Group se je v skladu z načrti za prestrukturiranje odločila, da se bo podružnica Acer CM (komunikacije in večpredstavnost) preimenovala v Benq in ne bo več promovirala Acerjeve blagovne znamke. Družba Benq se bo ukvarjala z digitalnimi napravami kot so mobilni telefoni, omrežja, LCD in CRT monitorji, digitalni projektorji, plazmski zasloni, ... Družba Acer Group bo zadržala blagovno znamko Acer pri drugih izdelkih informacijske tehnologije kot so namizni, domači in prenosni računalniki, strežniki in internetni namenski programi.

  Objavljeno: 27.12.2001več
 • Zaščitene tudi povezave VPN

  BlackICE je prvi osebni požarni zid, ki se je posebej lotil tudi ščitenja povezav VPN prek katerih oddaljeni in potujoči delavci dostopajo do lokalnega omrežja podjetja. Črvi kot so Code Red ali Nimda se lahko namreč prek povezav VPN nekontrolirano selijo iz okuženih osebnih računalnikov (prenosnikov) v omrežja podjetja. BlackICE podpira rešitve VPN podjetij kot so CheckPoint, Cisco, Intel, Microsoft, Nortel, SonicWall in drugih. Cena izdelka je 2.075 dolarjev za 25 uporabnikov.

  Objavljeno: 26.12.2001več
 • Western Digital kupuje proizvodne zmogljivost diskov od družbe Fujitsu

  Število ponudnikov diskov se še naprej zmanjšuje. Po tem, ko je podjetje Fujitsu sklenilo opustiti proizvodnjo diskov namenjenih osebnim računalnikom (ne pa tudi strežnikom in prenosnikom), so svoje proizvodnje zmogljivosti prodali tekmecu Western Digital. Pri tem je zanimivo, da je Western Digital pred časom opusti svojo udeležbo ravno v nasprotnem taboru - na področju diskov za strežnike. WD bo tako prevzel tovarno na Tajskem in ohranil delovane mesta za okoli 1100 zaposlenih. Podjetje se bo s to potezo tudi okrepilo, saj je doslej bilo najšibkejše ob tekmecih, kot so Maxtor, Seagate, IBM in tudi Samsung. Toda pri WD-ju so v zadnjem četrtletju zabeležili zelo dobre rezultate, za prihodnost pa imajo še nekaj drznih načrtov.

  Objavljeno: 26.12.2001več
 • Oraclov dobiček manjši za 12 odstotkov

  Letošnje drugo finančno trimesečje je bilo za Oracle najtežje v tem desetletju. Prihodki od prometa so se zmanjšali za enajst, dobiček pa za dvanajst odstotkov. Oracle je v drugem trimesečju ustvaril 2,36 milijarde dolarjev prihodka in 550 milijonov dolarjev zaslužka. V celotnem prihodku je znašal delež od prodaje softverskih licenc 803 milijone dolarjev, kar je pomenilo 27-odstotni padec v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Slabo je bilo tudi s prodajo najpomembnejšega izdelka, in podatkovnega strežnika Oracle. Prihodek v primerjavi z enakim lanskim trimesečjem se je tu zmanjšal z 1,25 na 1,1 milijarde dolarjev. Pri Oraclu pričakujejo, da bodo slabo poslovali tudi v tretjem četrtletju.

  Objavljeno: 26.12.2001več