• Nibble predstavil IBM TotalStorage NAS

    Podjetje Nibble je tudi na domačem tržišču predstavil novo IBM-ovo rešitev za shranjevanje podatkov in souporabo datotek v omrežjih, Total Storage NAS. Pomnilniški sistemi NAS omogočajo medsebojno izmenjevanje podatkov med odjemalci in strežniki, ki delujejo v različnih okoljih in z različnimi protokoli, ob tem pa pomnilnik ni neposredno povezan na strežnik. Prednosti rešitve Total Storage so predvsem velika zmogljivost (109 GB do 6,53 TB na enoto) ter enostavno vključevanje v že obstoječa omrežja. Nibble bo v Sloveniji skrbel za trženje, tehnično podporo in podporo uporabnikom nove omrežne pomnilniške rešitve.

    Objavljeno: 21.12.2001
  • Windows Media Bonus Pack za Windows XP

    Po pričakovanju je Microsoft objavil komplet dodatkov za okolje Windows XP, ki dodaja nove funkcije, predvsem na področju večpredstavnosti. Zbirka programov z imenom Windows Media Bonus Pack je brezplačna kot posebna zahvala kupcem okolja Windows XP. V njem se nahajajo Plus! MP3 Audio Converter LE za izdelavo datotek MP3, orodje za napredne nastavitve predvajalnika Media Player for Windows XP (MPXP) PowerToys in nov komplet grafičnih učinkov ter ovitkov za predvajalnik Media Player. V paketu je tudi Windows Movie Maker Creativity Kit, dodatek za urejevalnik video posnetkov, ki prinaša nabor novih zvokov, glasbe in naslovov. Windows Media Bonus Pack je na voljo samostojno ali pa po delih.

    Objavljeno: 21.12.2001
  • Nove tožbe zaradi kršenja avtorskih pravic

    Očitno se zaradi kršenja avtorskih pravic slabo piše tudi zelo uspešnim Napsterjevim klonom. Ameriško združenje lastnikov glasbenih avtorskih pravic (NMPA) je namreč vložilo tožbo proti spletnim servisom za izmenjavo datotek (MusicCity, Kazaa in Grokster). To je že tretja tožba proti omenjenim servisom. Oktobra sta vložili tožbi Združenje glasbenih založnikov in Filmsko združenje iz ZDA. Tožnikom se obeta kar precej težav, saj MusicCity izdeluje le programsko opremo, ki dovoljuje izmenjavo datotek med posamezniki. Nekdaj uspešni Napster pa je uporabnikom interneta pomagal pri iskanju in izmenjavi avtorsko zaščitenih datotek.

    Objavljeno: 20.12.2001
  • Intel se obrača h komunikacijam

    Intel načrtuje, da bo čez nekaj let ustvaril tretjino vseh prihodkov s prodajo izdelkov za komunikacijske naprave. Intel ima sicer največji tržni delež pri prodaji čipov za osebne računalnike, za vstop na področje procesorjev za mobilne telefone pa se je odločil bolj pozno. Kljub temu je prepričal družbo NEC, največjega japonskega proizvajalca brezžičnih telefonov, da v svoje aparate tretje generacije vgrajuje prav Intelove procesorje. Intel bo letos namenil 1,2 milijarde dolarjev za raziskave in razvoj na področju komunikacij. Pričakujejo, da bo njihov standard uporabila tudi Nokia, ki je v začetku decembra napovedala partnerstvo z večino svetovnih proizvajalcev mobilnih naprav. Vsi skupaj naj bi ustvarili globalen in odprt standard za mobilne naprave in prenos podatkov.

    Objavljeno: 20.12.2001
  • Novi varčni procesorji podjetja Via

    Via Technologies je predstavila serijo procesorjev Eden, ki bodo temeljili na jedru Viinega procesorja C3. Namenjeni bodo predvsem lahkim odjemalcem in usmerjevalnikom, medtem ko bomo zmogljivejše različice lahko srečali tudi v elektronskih knjigah in dlančnikih. Glavna značilnost procesorjev bo majhna poraba in nizka stopnja segrevanja, ki bo omogočala njihovo delovanje brez ventilatorja. V procesorjih bo integrirano grafično vezje in podpora pomnilniku SDRAM, v nekaterih različicah pa bo podprt tudi DDR pomnilnik ter pospeševanje dela z algoritmoma MPEG-2 in MPEG-4.

    Objavljeno: 20.12.2001
  • Največja akcija proti piratom

    Ameriška carinska služba je skupaj z ministrstvom za pravosodje in obveščevalno agencijo FBI sklenila prvi del akcije proti piratom programske opreme in digitalnih vsebin. V več milijard dolarjev vredni akciji so odgovorni izdali več kot sto nalogov za preiskavo proti posameznikom in skupinam v ZDA in drugod. Piratom so nastavili past v obliki spletne strani, na kateri so k sodelovanju vabili trgovce z nelegalno programsko opremo. Glavna tarča protipiratske akcije je bila ruska skupina DrinkOrDie, ki je na primer prodajala piratske kopije Oken 95 že več dni pred uradno predstavitvijo, v nekaj letih delovanja pa so njeni člani s prodajo piratskih kopij zaslužili več milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 20.12.2001
  • Avstrijska vlada dobila vpogled v kodo Windows XP

    Avstrijsko notranje ministrstvo je prva državna institucija, ki je dobila vpogled v kodo operacijskega sistema Windows XP pod Microsoftovo iniciativo za deljeno kodo. Slednja omogoča po posebnih licenčnih pogodbah vpogled v kodo raziskovalnim ustanovam, univerzam in vladnim uradom. Avstrijsko ministrstvo za notranje zadeve pričakuje, da bo s vpogledom v kodo Windows XP lahko zagotovilo svojim državljanom višjo stopnjo varnosti.

    Objavljeno: 19.12.2001
  • Macromedia za invalide

    Ameriški razvijalec programske opreme Macromedia je predstavil orodja, s katerimi bodo lahko oblikovalci in razvijalci spletnih strani ustvarjali spletne vsebine za invalide. Usklajenost spletnih vsebin za ljudi s posebnimi potrebami je junija 2001 uzakonila ameriška vlada, konzorcij World Wide Web (W3C) pa je predlagal ustrezne smernice za oblikovanje brskalnikov, večpredstavnostnih prikazovalnikov in drugih spletnih vmesnikov. Macromediina orodja bodo oblikovalce opozarjala na obarvana besedila, ki bi jih slabovidni težko prebrali; omogočala bodo podnapise in uporabo tehnologije Flash.

    Objavljeno: 19.12.2001
  • Tehnološke sile ZN

    V okvru Združenih narodov je začela delovati posebna delovna skupina za širjenje informacijske in komunikacijske tehnologije v revnejših predelih sveta, predvsem v Afriki. Afrika predstavlja dvanajst odstotkov svetovnega prebivalstva, ustvari pa le en odstotek vsebin na internetu. Skupina ne bo neposredno financirala IT projektov, pač pa bo vplivala na odgovorne ustanove in organizacije v posameznih državah iz tretjega sveta, da pospešijo uporabo sodobnejših tehnologij. Skupina se bo osredotočila na globalno politiko do IT, poceni dostop do interneta, razvoj človeških virov in podjetništvo.

    Objavljeno: 19.12.2001
  • Roxio kupuje MGI Software

    Roxio, hčerinska družba podjetja Adaptec, znana predvsem po programu za snemanje na zapisovalnike Easy CD Creator, se skuša uveljaviti tudi na področju urejanja digitalne fotografije in videa. V sklopu teh načrtov sedaj kupuje kanadskega proizvajalca programske opreme MGI Software, ki je znan predvsem po izdelkih PhotoSuite in VideoWave.

    Objavljeno: 19.12.2001
  • Z novimi storitvami do uporabnikov

    Skupina Mobilkom Austria, ki je kot operater mobilne telefonije prisotna v Avstriji (Mobilkom), Liechensteinu (Mobilkom Liechnstein), na Hrvaškem (VIPnet) in v Sloveniji (Si.mobil), je na skupni tiskovni konferenci na Dunaju predstavila poslovne rezultate in načrte za prihodnost.

    Objavljeno: 19.12.2001
  • Compaq vidi prihodnost tudi brez HP-ja

    Čeprav vodstvo Compaq Computer še zmerom podpira združitev s Hewlett-Packardom, je direktor Michael Capellas v sporočilu uslužbencem zapisal, da mora podjetje kljub združitvi obdržati jasen pogled na posel in namerava ohraniti linije izdelkov ne glede na to, če bo Compaq del novega HP-ja, ali samostojno podjetje. To sporočilo je bilo poslano kmalu po objavi fundacije David and Lucile Packard Fundation, da ne podpira združitve. Fundacijo vodijo dediči ustanovitelja HP-ja Davida Packarda, v lasti pa ima več kot deset odstotkov podjetja. Vodstvi Compaqa in HP-ja sta takoj izjavili, da obžalujeta odločitev dedičev, vendar nameravata združitev vseeno izpeljati.

    Objavljeno: 18.12.2001
  • Microsoft opušča Windows NT Server 4.0

    Microsoft je predstavil načrt opustitve strežnika Windows NT Server 4.0; s 1. julijem 2003 bodo popolnoma ustavili prodajo sistema, že pol leta pred tem pa bo potrebno plačevati za popravke. Ti pa bodo na voljo le še do 2004, spletna podpora pa do 2005. Do julija 2003 pa NT Server 4.0 na voljo zgolj preko proizvajalcev računalnikov in sistemskih integratorjev, saj je Microsoft že oktobra prenehal prodajati licence obeh strežniških in odjemalske različice. Večji licenčni partnerji lahko sicer še dobijo NT Server 4.0, vendar morajo vseeno kupiti licenco za Windows 2000 Server.

    Objavljeno: 18.12.2001
  • Microsoft izdal prvo zbirko popravkov za Office XP

    Prva zajetna zbirka popravkov za Microsoft Office XP, imenovana SP-1 je na voljo pri Microsoftu. Po podatkih podjetja, se popravki nanašajo na tri ključna področja, ki so varnost, stabilnost in učinkovitost delovanja. Microsoft priporoča namestitev zbirke popravkov vsem uporabnikom, saj bodo vsi prihodnji popravki temeljili na SP-1.

    Objavljeno: 18.12.2001
  • Microsoft bi daroval šolam

    Številne protimonopolne tožbe proti Microsoftu še zdaleč niso končane, poravnava, ki jo mora potrditi še vrhovno sodišče, pa utegne Microsoftu zelo koristiti. Microsoft je namreč napovedal, da bo 12 do 14 tisoč revnim ameriškim šolam, ki jih obiskuje skoraj sedem milijonov otrok, podaril računalniško in programsko opremo v skupni vrednosti več kot milijarde dolarjev. Na ta način bi Microsoft povečal svoj tržni delež na področju izobraževanja, kjer ima vodilno vlogo Apple, tesno pa mu sledi Dell. Microsoftova "dobrodelna" poteza ima dobičkonosno finančno ozadje. Vsak podarjeni dolar naj bi se Microsoftu povrnil kar trikratno - preko izobraževanja, servisa in poprodajnih aktivnosti.

    Objavljeno: 18.12.2001
  • Windows CE.NET

    Microsoft je na razvojni konferenci v mestu San Jose spregovoril o svojih nadaljnih načrtih glede operacijskih sistemov za vgradne naprave in ročne računalnike. Na tem področju namerava nadgraditi svoje obstoječe izdelke, ki bodo v bližnji prihodnosti nosili imena Windows XP Embedded (XPe) in Windows CE.NET.

    Objavljeno: 17.12.2001
  • Sony ponuja zapisovalnik DVD+RW

    Podjetje Sony je pričelo s prodajo svojega prvega zapisovalnika DVD+RW. S tem je svoj izdelek predstavil še zadnji od prvotnih podpornikov koalicije DVD+RW, nova enota DRU110A pa v sebi združuje tudi zmožnost zapisovanja na nosilce CD-R in CD-RW. Pri snemanju na nosilce DVD+RW deluje s hitrostjo 2,4, medtem ko na nosilce CD-R zapisuje s hitrostjo 12x in CD-RW s hitrostjo 10x. Enoti so priloženi programi B's Clip za paketno zapisovanje na nosilce DVD+RW in CD-RW, B's Recorder Gold, ki omogoča izdelavo kopij nosilcev DVD in CD (seveda ne avtorsko zaščitenih), MyDVD, ki omogoča izdelavo filmskih nosilcev DVD in predvajalnik WinDVD.

    Objavljeno: 17.12.2001
  • Programski jezik Cyclone proti hroščem

    V zadnjih letih se je razvoj programskih jezikov glede na preteklost sicer upočasnil, vendar ne povsem ustavil. Univerzal Cornell in laboratorij AT&T Labs tako razvijata programski jezik z imenom Cyclone, ki je po semantiki zelo podoben jeziku C, vendar onemogoča, da bi neprevidni programerji s kodo delali napake. Ko prevajalnik zazna napako, lahko sam popravi kodo ali pa svetuje, kako naj programer odpravi napako sam. Ker je struktura Cyclona podobna jeziku C, je s tem olajšan prenos programov v C-ju. Cyclone prinaša tudi niz novih programskih struktur in metod, kot so parametrični polimorfizem, iskanje vzorcev, ravnanje z izjemami, anonimne strukture in drugo. Projekt Cyclone je že na voljo javnosti, razvit pa je bil sprva za okolje Linux. Uporabljamo ga lahkot tudi v okolju Windows prek programskega posnemovalnika Cywin, ki zgradi okolje Unix znotraj sistema Windows, načeloma pa je združljiv tudi s sistemi BSD, Irix in Solaris.

    Objavljeno: 17.12.2001
  • Disketna enota z zmogljivostjo 3 GB?

    Podjetje Fujifilm je predstavilo novo tehnologijo in snov za izdelavo magnetnih nosilcev, s katerim naj bi dosegli možnost hranjenja kar 3 GB podatkov na izmenljivi nosilec s premerom 3,5 palcev, torej podobno velikih kot standardne diskete. Tehnologija Nano3 (Nano Cubic) je izvedba dosedanje različice ATOMM (advanced super thin layer and high output metal media), ki so jo predstavili leta 1992 in jo uporabili v takih izdelkih, kot so Iomega Zip 100, Zip 250 in pri tračnih enotah kasete DLT40. Desetkrat večjo gostoto so uspeli doseči z sodelovanjem številnih novosti. Debelina magnetnega sloja je desetkrat tanjša, magnetni delci so precej manjši (velikosti med 10 in 30 nm), poleg tega pa so razvili novo metodo, kako lahko dosežejo večjo enakomernost razporeditve delcev na substratu. Za zdaj še ne govorijo o temu, kdaj bodo tehnologijo Nano3 ponudili proizvajalcem za izdelavo ustreznih naprav.

    Objavljeno: 17.12.2001
  • IBM kupuje družbo CrossWorlds

    IBM je objavil namero o nakupu družbe CrossWorlds, enega izmed vodilnih proizvajalcev programskih rešitev za upravljanje s kupci (CRM) in nabavnimi verigami (SCM). Podjetji sta bili že dalj časa partnerja, zdaj pa s je IBM odločil strateško vložiti tudi na to področje. Za ceno 129 milijonov dolarjev bo IBM rešitve kupljenega podjetja integriral v svoj razvojni oddelek, cilj pa je predvsem povezava z družino izdelkov za elektronsko poslovanje WebSphere. IBM s tem korakom krepi svoj položaj na področju spletnih storitev, ki bodo v prihodnosti igrale vse pomembnejšo vlogo za proizvajalce programske opreme.

    Objavljeno: 16.12.2001
  • Priključki za Biztalk

    Microsoftov strežnik Biztalk Server 2000 za izmenjavo in transformacijo poslovnih podatkov dobiva vedno več podpornikov. Po zadnjem štetju je zanj pripravljenih že okoli 140 različnih dodatkov, ki omogočajo povezavo in izmenjavo podatkov z več kot 70 različnimi viri podatkov, predvsem poslovnimi sistemi. Z njimi so proizvajalci pokrili tako rekoč vse pomembnejše poslovne pakete, kot so Oracle Financials, PeopleSoft, SAP R/3, Siebel in drugi. Poleg ponudbe neodvisnih proizvajalcev, ki nenehno izdelujejo nove pretvornike, pri Microsoftu pripravljajo lastne vmesnike za IBMov paket MQSeries in sistem Sap R/3.

    Objavljeno: 16.12.2001
  • Spletno preizkušanje programov

    Ko razmišljamo o nakupu novih programskih paketov, bi običajno najraje izdelek najprej preizkusili. Toda to zahteva namestitev preizkusnega izdelka na računalnik in nastavitve programa, kar pa zahteva lahko pri zahtevnejših izdelkih kar precej časa. Pri družbah Citrix in Runaware so se tako spomnili izvirnega pristopa, ki bodočim kupcem prihrani precej časa, omogoči pa preizkus programov. Podjetji sta se namreč dogovorili za sodelovanje, pri katerem bo Runaware na svojem servisu ponudil dostop do izbranih paketov tretjih ponudnikov, potencialni kupci pa jih bodo lahko preizkušali prek Citrixovega terminalskega strežnika Metaframe XP. Uporabnik potrebuje le spletni brskalnik in povezavo prek interneta. Princip delovanja je zanimiv tudi za proizvajalce programske opreme, saj s tem zmanjšuje možnost piratiziranja in uporabe nelegalne programske opreme.

    Objavljeno: 16.12.2001
  • Sodelovanje Compaq in EMC

    Ena izmed glavnih kritik pomnilniških sistemov je običajno ta, da izdelki posameznih proizvajalcev med sabo niso združljivi, zato jih je težko povezovati in upravljati. Compaq in EMC sta sklenila odgovoriti na te kritike z objavo sporazuma, po katerem si bosta izmenjala nekatere informacije okoli vmesnikov in drugih podrobnosti, s katerimi naj bi izdelki obeh proizvajalcev postali bolj združljivi. Čeprav še naprej ostajata tekmeca, je cilj dogovora obeh podjetij ta, da bi lahko kupci preprosto povezovali pomnilniške izdelke obeh proizvajalcev in jih upravljali iz nega samega centralnega mesta. V prvi fazi bo EMC ponudil programski vmesnik (API) za svoje sisteme Symmetrix, Compaq pa tistega za sisteme HS G80. V drugi fazi pride nato usklajevanje delovanja sistemov EMC Clariion in Compaq Enterprise Virtual Array. Sporazum je tudi velik korak za nov nadzorniški paket EMC Control Center, ki je zgrajen tako, da omogoča upravljanje sistemov različnih proizvajalcev.

    Objavljeno: 15.12.2001
  • Dell predstavlja nove pomnilniške izdelke

    Podjetje Dell je vse bolj aktivno tudi na področju pomnilniških izdelkov NAS. Konec novembra so tako uradno predstavili tri nove pomnilniške sisteme PowerVault 755N, 750 N in 715 N, ki so zgrajeni na osnovi operacijskega sistema Windows 2000 Advanced Server, omogočajo pa hranjenje od 160 GB do 7 TB podatkov. Predstavniki podjetja trdijo, da je mogoče pomnilniške sisteme zelo hitro vključiti v omrežno okolje, saj je za namestitev potrebnih le 15 minut. Sistemi PowerVault omogočajo hranjenje podatkov iz operacijskih sistemov Microsoft Windows, Novell Netware, Apple MacOS, Unix in Linux, poleg tega pa podpirajo tehnologijo diskovnih slik (snapshots), s katerimi je mogoče hitro povrniti predhodno stanje pri napakah in izpadih. Zagotovljena je tudi podpora za arhiviranje podatkov brez uporabe omrežja z uporabo povezav FC-AL. Cena manjšega sistema PowerVault 715 se prične pri 2000 dolarjih, večjih 750 in 755 pa pri 8700 dolarjih.

    Objavljeno: 15.12.2001
  • Boj za uporabnike elektronske pošte

    Microsoftov strežnik za elektronsko pošto Exchange Server in odjemalec Outlook uporablja že ogromno število uporabnikov. Zato ni nič čudnega, če se drugi proizvajalci trudijo, da bi jim prevzeli vsaj del uporabnikov te donosne tržne niše. Samsung je prav tako nedavno presenetil s sporazumom z družbo Hewlett Packard, s katerim naj bi prevzeli nadaljnji razvoj poštnega strežnika OpenMail. Samsung ne skriva, da namerava izdelek spremeniti v tekmeca Microsoftovemu strežniku Excahnge Server, z dodatkom imenovanim Contact pa naj bi omogočili transparenten dostop do storitev strežnika za uporabnike odjemalca Outlook. Seveda z večjo stabilnostjo strežnika, ki bo deloval na strežnikih Unix.

    Objavljeno: 15.12.2001
  • Prihodnost tračnih enot

    Pomnilniški sistemih v podjetjih postajajo vsak dan večji, zato nastajajo vse večje težave pri arhiviranju podatkov in izdelavi varnostnih kopij. Proizvajalci tračnih enot si zato še naprej močno prizadevajo, da bi povečali količno podatkov, ki jih lahko spravimo na posamezno kasto, ob tem pa tudi hitrost podatkov s katero lahko zapisujemo in beremo podatke.

    Objavljeno: 14.12.2001
  • Start Now Solutions tudi za srednje velika in mala podjetja

    IBM je najavil nov izdelek za pomoč majhnim in srednje velikim podjetjem pri povezavi mobilne delovne sile s skupno bazo podatkov. IBM Start Now Wireless Solutions omogoča podjetjem da posredujejo uslužbencem in uporabnikom storitve mobilnih serviserjev in dostop do izdelkov in inventarja informacij s pomočjo brezžičnih naprav. Po podatkih IBM-ovih raziskovalcev narašča trg brezžičnih naprav za skoraj 50 odstotkov letno, do leta 2003 pa bo znašala njegova vrednost približno 234 milijard ameriških dolarjev. IBM-ove rešitve Start Now Wireless vključujejo različne IBM-ove programske pakete kot na primer IBM Mobile Connect različico 2.5, DB2 Everyplace Enterprise Edition in Lotus Domino Everyplace Enterprise Server, kot tudi strojno opremo, na primer IBM-ov strežnik eServer, prenosne računalnike ThinkPad in različne storitve. Celotna ponudba vsebuje temeljne rešitve, platformo za on-line poslovanje, razširitve za prehod v bolj zahtevna področja poslovne inteligence, sodelovanja in povezovanja z gostujočimi sistemi ter rešitve za optimiziranje in varovanje podatkov.

    Objavljeno: 14.12.2001
  • SAP odpira R/3

    Podjetje SAP je sklenilo odpreti svoj ERP izdelek R/3, s čimer naj bi razvijalci lahko lažje združevali poslovne procese definirane v SAPovem paketu z drugimi programskimi rešitvami. SAP je nedavno tudi zasukal svojo dosedanjo strategijo in precej bolj podprl javo, kot doslej. Z novo različico razvojnega orodja Application Development Workbench, ki bo nared konec leta 2002 naj bi tako podirali razvoj programov tako v okolju J2EE (Java 2 Enterprise Editon) kot v lastnem jeziku ABAP. Razvijalci bodo tako lahko v različici 6.3 izdelali uporabniške vmesnike v javi, ki bodo dostopali do ABAP predmetov hranjenih na strežnikih. Skupaj z okrepljeno podporo za javo pri SAPu pripravljajo tudi lasten programski strežnik, ki bo vseboval ločena navidezne stroje za J2EE in ABAP.

    Objavljeno: 14.12.2001
  • Superračunalnik, ki se zaveda sebe

    IBM je začel graditi nov velikanski superračunalnik z imenom Modro nebo, namenjen raziskavam atmosfere, globalnega segrevanja in drugih pojavov v ameriškem raziskovalnem centru The National Centre for Atmospheric Research (NCAR) iz Boulderja v državi Colorado. Posebnost novega superračunalnika pa je zagotovo to, da bo to prvi tovrstni sistem z vgrajeno tehnologijo eLiza, s katero naj bi računalnik znal samodejno analizirati svoje delovanje in popravljati napake povsem brez poseganja ljudi. Novo tehnologijo bodo vgradili konec leta 2002, ko bo končana prva faza izgradnje računalnika, ki je bo sestavljalo 300 superračunalnikov IBM SP s skupno zmogljivostjo kar 2 trilijona operacij na sekundo. V drugi fazi naj bi nato sistemu dodali še veliko količino (številka še ni določena) strežnikov IBM p690 temelječih na Unixu, s katerimi naj bi Modro nebo dosegel zmogljivost kar 7 trilijonov operacij na sekundo. Tudi ti sistemi naj bi imeli vgrajeno tehnologijo eLiza. Čeprav Modro nebo ne bo najhitrejši superračunalnik na svetu, IBM računa, da bo z izkušnjami pri gradnji lahko nove tehnologije hitreje presnele na druge strežniške sisteme. Obenem je to za IBM priprava za nove projekte, saj namerava v roku petih letih zgraditi superračunalnik z zmožnostjo procesiranja 1 petaflops, drugače povedano desetkrat več kot skupna moč današnjih 500 najhitrejših sistemov na svetu.

    Objavljeno: 14.12.2001
  • HP prvi z zelo tankimi strežniki "blade"

    Velika podjetja, zlasti pa ponudniki storitev se v zadnjih letih soočajo z eksplozijo potrebe po večji procesni moči in pomnilniškem prostoru, toda kljub temu, da so strežniki vse tanjši, ti še vedno zavzemajo preveč prostora, njihovo vzdrževanje pa je zapleteno.

    Objavljeno: 13.12.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji