Objavljeno: 19.12.2001

Avstrijska vlada dobila vpogled v kodo Windows XP

Avstrijsko notranje ministrstvo je prva državna institucija, ki je dobila vpogled v kodo operacijskega sistema Windows XP pod Microsoftovo iniciativo za deljeno kodo. Slednja omogoča po posebnih licenčnih pogodbah vpogled v kodo raziskovalnim ustanovam, univerzam in vladnim uradom. Avstrijsko ministrstvo za notranje zadeve pričakuje, da bo s vpogledom v kodo Windows XP lahko zagotovilo svojim državljanom višjo stopnjo varnosti.

Čeprav je osnovni cilj Microsoftove ponudbe vpogleda v kodo bil raziskovalne narave, saj ima vpogled v kodo trenutno preko 120 univerz v 30 državah, ima odpiranje kode v avstrijskem primeru predvsem varnostno naravo. Po Gatesovih besedah naj bi vpogled v kodo omogočil avstrijskim varnostnim organom lažji in bolj učinkovit nadzor nad morebitnimi kriminalci, ki pri svojem delu uporabljali Windows XP.

Zanimanje za vpogled v kodo Windows XP pa kažejo tudi na drugi strani Atlantika, vendar iz povsem drugačnih vzrokov. Devet zveznih držav, ki še toži Microsoft zaradi očitkov zlorabe monopolnega položaja na tržišču, namerava sodišču predlagati naj Microsoft objavi dele kode Windowsov proizvajalcem konkurenčnih izdelkov. S tem bi bilo zagotovljeno boljše delovanje drugih programov v Oknih, Microsoft pa ne bi več imel neenakopravne prednosti. Še posebej jih motijo vsi večpredstavni dodatki v Windows XP, pod drobnogledom pa se je znašla tudi strategija .NET.

http://www.microsoft.com

http://www.bmi.gv.at

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji