Objavljeno: 14.12.2001

Prihodnost tračnih enot

Pomnilniški sistemih v podjetjih postajajo vsak dan večji, zato nastajajo vse večje težave pri arhiviranju podatkov in izdelavi varnostnih kopij. Proizvajalci tračnih enot si zato še naprej močno prizadevajo, da bi povečali količno podatkov, ki jih lahko spravimo na posamezno kasto, ob tem pa tudi hitrost podatkov s katero lahko zapisujemo in beremo podatke.

Podjetje Tandberg Data je tako najavilo novo tehnologijo imenovano O-Mass, ki uporablja inovativen način delovanja. Za zapisovanje uporablja silicijevo pisalno glavo, za prebiranje podatkov pa laserski žarek namesto dosedanjih magnetnih glav. S posamezno glavo lahko na zapišemo do 32 ločenih sledi, na širini traku pa delujejo tri glave, s skupno zmožnostjo hkratnega zapisovanja 96 sledi. Tandeberg napoveduje, da bo s tem mehanizmom mogoče na posamezen trak shraniti kar 600 GB podatkov, šestkrat več kot pri današnjih kasetah LTO in Super DLT. Zanimivo, da kaseta O-Mass uporablja dokaj kratek trak, le okoli 200 čevljev proti 1800 čevljem, kolikor premorejo kasete Super DLT.

Poleg večje gostote nova tehnologija zagotavlja tudi večjo zanesljivost delovanja, saj se bralno-pisalni mehanizem samodejno prilagaja motnjam, kot so raztegovanje traku, bočno premikanje traku in drugo. Tandeberg pričakuje, da bo prve tračne enot z novo tehnologijo poslal na trg konec leta 2003. Začrtano imajo tudi nadaljnjo pot tehnologije O-Mass, ki naj bi že v nekaj letih omogočila hranjenje tja so skoraj 10 TB podatkov na trak.

Korak naprej načrtujejo tudi pri Sonyu. Konec leta 2002 naj bi tako začeli s prodajo novih tračnih enot združljivih s standardom S-AIT. Te bodo znale zapisovati do 500 GB podatkov na posamezen trak, pri tem pa bodo dosegale tudi visoko hitrost prenosa podatkov, okoli 30 MB na sekundo. S-AIT je naslednik današnje tehnologije AIT, ki uporablja tehniko zapisa helical-scan, z njo pa zagotavlja visoko gostoto zapisa, velike hitrosti prenosa in zanesljivost delovanja. Sony načrtuje, da bodo cene enot pod 10.000 dolarji, k sodelovanju pa so že pritegnili številne partnerje, med katerimi nekatere pomembne proizvajalce tračnih knjižnic. Obenem tudi pri Sonyu načrtujejo pot za prihodnost - z nadaljnjim razvojem naj bi na posamezno kaseto spravili tja do 4 TB podatkov.

http://www.tandbergdata.com

http://www.sony.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji