Objavljeno: 19.12.2001

Z novimi storitvami do uporabnikov

Skupina Mobilkom Austria, ki je kot operater mobilne telefonije prisotna v Avstriji (Mobilkom), Liechensteinu (Mobilkom Liechnstein), na Hrvaškem (VIPnet) in v Sloveniji (Si.mobil), je na skupni tiskovni konferenci na Dunaju predstavila poslovne rezultate in načrte za prihodnost.

Prisotnost na dveh precej zasičenih trgih, avstrijskem in slovenskem, ne omogoča velike rasti števila uporabnikov, zato podjetje vidi pot v prihodnost v povečevanju števila naročnikov v primerjavi s predplačniki in v uvedbi novih plačljivih storitev. Hrvaško tržišče je s 35 odstotno penetracijo mobilne telefonije še zmerom precej odprto, vendar nizka kupna moč zaenkrat ne omogoča večje rasti, medtem ko je liechensteinski operater s 1000 uporabniki predvsem namenjen testiranju novih storitev. Celotna skupina ima trenutno 3,78 milijona uporabnikov, od tega milijon v Sloveniji in Hrvaškem. Skupina Mobilkom je v letošnjem letu dosegla 10,6 odstotno rast prihodka, dobiček pred obdavčitvijo pa se je povečal za 6,8 odstotka.

Največjo rast dobička sta zabeležila avstrijski in hrvaški operater, medtem ko so pri Si.mobilu, ki še ni v lasti Mobilkoma celo leto, zabeležili zmanjševanje izgube, iz 13,8 milijona evrov v prvi polovici leta, na 5,5 milijona v tretjem četrtletju. Pri tem je drugi slovenski operater povečal število naročnikov za kar štirikrat, vseh uporabnikov pa ima po zadnjih (predbožičnih) podatkih okrog 265 tisoč, kar je dobrih 100 odstotkov več kot so jih imeli v začetku leta. Kot sta na tiskovni konferenci povedala generalni direktor skupine Mobilkom Boris Nemšić in direktor Si.mobila Bojan Dermelj, bo Si.mobil v naslednjem letu vložil precej v širjenje omrežja, saj nameravajo povečati število baznih postaj za kar 50 odstotkov.

Bistvenega pomena Si.mobilu v naslednjem letu bo tudi uvajanje novih storitev, ki so v Avstriji in na Hrvaškem že požele precej uspeha. V Avstriji je to zimo mogoče preko mobilnega telefona med drugim kupiti tudi božično drevo, v nekaterih hrvaških mestih pa je že uvedena možnost plačevanja parkirnine. Pomembno mesto bodo pri vseh operaterjih zasedale tudi uvedbe novih tehnologij kot sta GPRS in UMTS.

http://www.simobil.si

http://www.mobilkom.at

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji