Objavljeno: 18.12.2001

Microsoft bi daroval šolam

Številne protimonopolne tožbe proti Microsoftu še zdaleč niso končane, poravnava, ki jo mora potrditi še vrhovno sodišče, pa utegne Microsoftu zelo koristiti. Microsoft je namreč napovedal, da bo 12 do 14 tisoč revnim ameriškim šolam, ki jih obiskuje skoraj sedem milijonov otrok, podaril računalniško in programsko opremo v skupni vrednosti več kot milijarde dolarjev. Na ta način bi Microsoft povečal svoj tržni delež na področju izobraževanja, kjer ima vodilno vlogo Apple, tesno pa mu sledi Dell. Microsoftova "dobrodelna" poteza ima dobičkonosno finančno ozadje. Vsak podarjeni dolar naj bi se Microsoftu povrnil kar trikratno - preko izobraževanja, servisa in poprodajnih aktivnosti.

V zvezi s tem se je odzvalo podjetje Red Hat, ki skrbi za distribucijo Linuxa. Vodstvo družbe Red Hat je predlagalo, naj Microsoft v obnovljene računalnike ne namešča Oken, ampak naj strošek za programsko opremo v višini 500 milijonov dolarjev raje nameni za večje število računalnikov. Po oceni podjetja Red Hat bi lahko šole na ta način namesto dvesto tisoč prejele več kot milijon osebnih računalnikov - z brezplačnim operacijskim sistemom Linux, seveda. Šole bi lahko brezplačno uporabljale Microsoftovo programsko opremo pet let, potem pa bi morale plačati za licence in nadgradnjo.

Red Hatovo ponudbo podpira tudi ugledno ameriško neprofitno Združenje za računalniško in komunikacijsko industrijo (CCIA). Predstavniki CCIA ugotavljajo, da bi bilo Microsoftovo darilo v višini 500 milijonov dolarjev kapljica v morje, saj Microsoft vsak mesec ustvari dobiček v višini ene milijarde dolarjev. Microsoftov vstop v šole pa bi le povečal monopol Gatesovega podjetja.

http://www.microsoft.com

http://www.apple.com

http://www.dell.com

http://www.redhat.com

http://www.ccianet.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji