Objavljeno: 17.12.2001

Windows CE.NET

Microsoft je na razvojni konferenci v mestu San Jose spregovoril o svojih nadaljnih načrtih glede operacijskih sistemov za vgradne naprave in ročne računalnike. Na tem področju namerava nadgraditi svoje obstoječe izdelke, ki bodo v bližnji prihodnosti nosili imena Windows XP Embedded (XPe) in Windows CE.NET.

Za nove različice operacijskih sistemov bo morda najbolj pomembno dejstvo, da jih bo v celoti podpiral novi razvojni paket Visual Studio.NET, medtem ko je za dosedanje različice sistemov bilo potrebno uporabljati posebna in manj zmogljiva orodja. S tem naj bi poenotili razvojno okolje za vse različice operacijskih sistemov in spodbudili hitrejši nastanek porgramov za posamezne platforme.

V primerjavi z dosedanjimi različicami Windows NT Embedded in Windows 2000 Embedded bo novi Windows XP za vgradne naprave precej bolj modularen, daj ga bo sestavljalo več kot 10.000 delov (moduli in gonilniki), ki jih bodo proizvajalci vgradnih sistemov lahko posamično vključevali in izključevali v paket za distribucijo z izdelkom. Zanimivo je, da bo za upravljanje vseh the komponent skrbela posebna podatkovna baza SQL, po potrebi pa celo Microsoft SQL Server.

Widnows CE.NET bo po drugi strani precej bolj usmerjen v komunikacije in strategijo .NET. Med glavnimi novostmi so podpora za vmesnike 802.11 in bluetooth, stadnard Universal Plug and Play (UPnP), vgrajen strežnik RAS in druge izboljšave. Microsoft tudi obljublja precej bolj zanesljivo delovanje, boljšo podporo za delo v realnem času (256 prekinitvenih nivojev z odzivnostjo 2,8 mikrosekunde), podporo za varnostni protokol Kerberos in imeniški sistem Active Directory. S temi novostmni naj bi Windows CE postal po zmožnostzih še bolj podoben ostalim različicam okolja Windows. Za sistem Windows CE so tudi pripravili ogrodje .NET Comapct Framework, ki bo skrbel za realizacijo projektov strategije .NET.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji