Objavljeno: 13.12.2001

HP prvi z zelo tankimi strežniki "blade"

Velika podjetja, zlasti pa ponudniki storitev se v zadnjih letih soočajo z eksplozijo potrebe po večji procesni moči in pomnilniškem prostoru, toda kljub temu, da so strežniki vse tanjši, ti še vedno zavzemajo preveč prostora, njihovo vzdrževanje pa je zapleteno.

Zato proizvajalci pospešeno pripravljajo nov tip ultra lahkih strežnikov, ki jim v angleščini pravijo zaradi majhne debeline blade servers (tanki kot rezilo).

Proizvajalci strežnikov so se pri snovanju novega tipa strežnikov zgledovali zlasti po telekomunikacijski opremi, kjer so posamezni moduli kot kartice postavljeni navpično v standardno strežniško omaro (podobno kot knjige na knjižni polici). Poleg tega koncept strežnikov blade predvideva, da so posamezni deli strežnikov ločeni - procesne enote, omrežni vmesniki, diskovje in napajalniki so v takem okolju ločene, samostojne izmenljive enote.

Hewlett-Packard je nedavno predstavil prve strežnike blade, zasnovane z odprtimi standardi, s čimer je prehitel domala vse tekmece, ki prav tako pospešeno pripravljajo izdelke tega tipa. Strežniki omogočajo velikim podjetjem, telekomunikacijskim družbam in ponudnikom storitev enotno upravljanje internetnih podatkovnih strežnikov z možnostjo prožnega, učinkovitega in enostavnega večanja zmogljivosti v zelo kompaktnem ohišju.

HP-jev program strežnikov blade vključuje procesne, pomnilniške, omrežne, stikalne in upravljalne enote, vse skupaj pa je podprto z nadzornimi orodji HP OpenView, ki vključujejo celovita orodja za upravljanje in nadzor omrežja, sistema, pomnilniških kapacitet, programov in storitev. Prvi strežniki uporabljajo nekoliko starejše različice procesorjev Pentium III (tehnologija Coppermine), kasneje pa pridejo na vrsto tudi procesne enote z novejšimi in varčnejšimi procesorji Tualatin in PA-RISC. Leta 2003 načrtujejo tudi procesne enote blade s 64-bitnimi procesorji Itanium, najbrž novo generacijo z delovnim imenom McKinley, ki zavzema manj prostora in porabi manj energije. Strežniki HP blade bodo sprva lahko uporabljali operacijski sistem Linux (Red Hat, Debian in SuSE), HP-UX in Microsoft Windows pa bosta podprta v prvi polovici leta 2002. HP je obenem objavil program zavezništev za strežnike blade, s katerim bo pospešil dobavo združljivih izdelkov, ki uporabljajo enak tehnologijo in nov tip vmesnikov CompactPCI.

Ohišje za strežnike HP blade, procesna enota blade, pomnilniška enota blade, omrežna enota blade in nadzorno-upravna enota blade so že na voljo za naročila. Priporočena prodajna cena se začne pri EUR2290 EUR za strežnik blade oziroma EUR11.280 EUR za omaro HP blade z vgrajenim strežnikom blade in upravno-nadzornim modulom blade.

Družba IDC ocenjuje, da bo do leta 2005 prodaja tovrstnih strežnikov dosegla vrednost 2,9 milijarde ameriških dolarjev. IDC tudi ocenjuje, da bodo do leta 2005 23 odstotkov vseh začetnih strežnikov predstavljali sistemi blade, skupno pa bodo ti predstavljali 10 odstotkov prihodkov v segmentu strežnikov.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji