Novice

 • Z novimi storitvami do uporabnikov

  Skupina Mobilkom Austria, ki je kot operater mobilne telefonije prisotna v Avstriji (Mobilkom), Liechensteinu (Mobilkom Liechnstein), na Hrvaškem (VIPnet) in v Sloveniji (Si.mobil), je na skupni tiskovni konferenci na Dunaju predstavila poslovne rezultate in načrte za prihodnost.

  Objavljeno: 19.12.2001več
 • Compaq vidi prihodnost tudi brez HP-ja

  Čeprav vodstvo Compaq Computer še zmerom podpira združitev s Hewlett-Packardom, je direktor Michael Capellas v sporočilu uslužbencem zapisal, da mora podjetje kljub združitvi obdržati jasen pogled na posel in namerava ohraniti linije izdelkov ne glede na to, če bo Compaq del novega HP-ja, ali samostojno podjetje. To sporočilo je bilo poslano kmalu po objavi fundacije David and Lucile Packard Fundation, da ne podpira združitve. Fundacijo vodijo dediči ustanovitelja HP-ja Davida Packarda, v lasti pa ima več kot deset odstotkov podjetja. Vodstvi Compaqa in HP-ja sta takoj izjavili, da obžalujeta odločitev dedičev, vendar nameravata združitev vseeno izpeljati.

  Objavljeno: 18.12.2001več
 • Microsoft opušča Windows NT Server 4.0

  Microsoft je predstavil načrt opustitve strežnika Windows NT Server 4.0; s 1. julijem 2003 bodo popolnoma ustavili prodajo sistema, že pol leta pred tem pa bo potrebno plačevati za popravke. Ti pa bodo na voljo le še do 2004, spletna podpora pa do 2005. Do julija 2003 pa NT Server 4.0 na voljo zgolj preko proizvajalcev računalnikov in sistemskih integratorjev, saj je Microsoft že oktobra prenehal prodajati licence obeh strežniških in odjemalske različice. Večji licenčni partnerji lahko sicer še dobijo NT Server 4.0, vendar morajo vseeno kupiti licenco za Windows 2000 Server.

  Objavljeno: 18.12.2001več
 • Microsoft izdal prvo zbirko popravkov za Office XP

  Prva zajetna zbirka popravkov za Microsoft Office XP, imenovana SP-1 je na voljo pri Microsoftu. Po podatkih podjetja, se popravki nanašajo na tri ključna področja, ki so varnost, stabilnost in učinkovitost delovanja. Microsoft priporoča namestitev zbirke popravkov vsem uporabnikom, saj bodo vsi prihodnji popravki temeljili na SP-1.

  Objavljeno: 18.12.2001več
 • Microsoft bi daroval šolam

  Številne protimonopolne tožbe proti Microsoftu še zdaleč niso končane, poravnava, ki jo mora potrditi še vrhovno sodišče, pa utegne Microsoftu zelo koristiti. Microsoft je namreč napovedal, da bo 12 do 14 tisoč revnim ameriškim šolam, ki jih obiskuje skoraj sedem milijonov otrok, podaril računalniško in programsko opremo v skupni vrednosti več kot milijarde dolarjev. Na ta način bi Microsoft povečal svoj tržni delež na področju izobraževanja, kjer ima vodilno vlogo Apple, tesno pa mu sledi Dell. Microsoftova "dobrodelna" poteza ima dobičkonosno finančno ozadje. Vsak podarjeni dolar naj bi se Microsoftu povrnil kar trikratno - preko izobraževanja, servisa in poprodajnih aktivnosti.

  Objavljeno: 18.12.2001več
 • Windows CE.NET

  Microsoft je na razvojni konferenci v mestu San Jose spregovoril o svojih nadaljnih načrtih glede operacijskih sistemov za vgradne naprave in ročne računalnike. Na tem področju namerava nadgraditi svoje obstoječe izdelke, ki bodo v bližnji prihodnosti nosili imena Windows XP Embedded (XPe) in Windows CE.NET.

  Objavljeno: 17.12.2001več
 • Sony ponuja zapisovalnik DVD+RW

  Podjetje Sony je pričelo s prodajo svojega prvega zapisovalnika DVD+RW. S tem je svoj izdelek predstavil še zadnji od prvotnih podpornikov koalicije DVD+RW, nova enota DRU110A pa v sebi združuje tudi zmožnost zapisovanja na nosilce CD-R in CD-RW. Pri snemanju na nosilce DVD+RW deluje s hitrostjo 2,4, medtem ko na nosilce CD-R zapisuje s hitrostjo 12x in CD-RW s hitrostjo 10x. Enoti so priloženi programi B's Clip za paketno zapisovanje na nosilce DVD+RW in CD-RW, B's Recorder Gold, ki omogoča izdelavo kopij nosilcev DVD in CD (seveda ne avtorsko zaščitenih), MyDVD, ki omogoča izdelavo filmskih nosilcev DVD in predvajalnik WinDVD.

  Objavljeno: 17.12.2001več
 • Programski jezik Cyclone proti hroščem

  V zadnjih letih se je razvoj programskih jezikov glede na preteklost sicer upočasnil, vendar ne povsem ustavil. Univerzal Cornell in laboratorij AT&T Labs tako razvijata programski jezik z imenom Cyclone, ki je po semantiki zelo podoben jeziku C, vendar onemogoča, da bi neprevidni programerji s kodo delali napake. Ko prevajalnik zazna napako, lahko sam popravi kodo ali pa svetuje, kako naj programer odpravi napako sam. Ker je struktura Cyclona podobna jeziku C, je s tem olajšan prenos programov v C-ju. Cyclone prinaša tudi niz novih programskih struktur in metod, kot so parametrični polimorfizem, iskanje vzorcev, ravnanje z izjemami, anonimne strukture in drugo. Projekt Cyclone je že na voljo javnosti, razvit pa je bil sprva za okolje Linux. Uporabljamo ga lahkot tudi v okolju Windows prek programskega posnemovalnika Cywin, ki zgradi okolje Unix znotraj sistema Windows, načeloma pa je združljiv tudi s sistemi BSD, Irix in Solaris.

  Objavljeno: 17.12.2001več
 • Disketna enota z zmogljivostjo 3 GB?

  Podjetje Fujifilm je predstavilo novo tehnologijo in snov za izdelavo magnetnih nosilcev, s katerim naj bi dosegli možnost hranjenja kar 3 GB podatkov na izmenljivi nosilec s premerom 3,5 palcev, torej podobno velikih kot standardne diskete. Tehnologija Nano3 (Nano Cubic) je izvedba dosedanje različice ATOMM (advanced super thin layer and high output metal media), ki so jo predstavili leta 1992 in jo uporabili v takih izdelkih, kot so Iomega Zip 100, Zip 250 in pri tračnih enotah kasete DLT40. Desetkrat večjo gostoto so uspeli doseči z sodelovanjem številnih novosti. Debelina magnetnega sloja je desetkrat tanjša, magnetni delci so precej manjši (velikosti med 10 in 30 nm), poleg tega pa so razvili novo metodo, kako lahko dosežejo večjo enakomernost razporeditve delcev na substratu. Za zdaj še ne govorijo o temu, kdaj bodo tehnologijo Nano3 ponudili proizvajalcem za izdelavo ustreznih naprav.

  Objavljeno: 17.12.2001več
 • IBM kupuje družbo CrossWorlds

  IBM je objavil namero o nakupu družbe CrossWorlds, enega izmed vodilnih proizvajalcev programskih rešitev za upravljanje s kupci (CRM) in nabavnimi verigami (SCM). Podjetji sta bili že dalj časa partnerja, zdaj pa s je IBM odločil strateško vložiti tudi na to področje. Za ceno 129 milijonov dolarjev bo IBM rešitve kupljenega podjetja integriral v svoj razvojni oddelek, cilj pa je predvsem povezava z družino izdelkov za elektronsko poslovanje WebSphere. IBM s tem korakom krepi svoj položaj na področju spletnih storitev, ki bodo v prihodnosti igrale vse pomembnejšo vlogo za proizvajalce programske opreme.

  Objavljeno: 16.12.2001več
ph