• Popravljeni PCAnywhere

    Symantec je predstavil program za oddaljen dostop in nadzor PCAnywhere 10.5, različico, ki je združljiva z Windows XP. Čeravno prave potrebe po uporabi dodatnih programov za oddaljen dostop v okoljih s samimi sistemi Windows XP ni več (Windows XP ima vgrajen program za oddaljeni dostop Remote Desktop), bo PCAnywhere prišel prav upraviteljem, ki morajo nadzorovati okolja z različnimi operacijskimi sistemi.

    Objavljeno: 23.11.2001
  • 4 milijoni pik tudi pri Ricohu

    Pri Ricohu na tržišču digitalnih fotoaparatov stavijo predvsem na dodatne možnosti, ki jih ponujajo njihovi izdelki in tudi Caplio RR1 tu ni izjema. Le 25,4 mm debela naprava ima tipalo CCD z efektivno ločljivostjo 3,87 milijona pik in objektiv zelo majhnih mer, ki omogoča trikratno optično povečavo in ostri od razdalje 10 cm naprej. Poleg fotografiranja je mogoče s fotoaparatom tudi snemati zvok ali video posnetke, pri fotografiranju pa je na voljo tudi poseben način za snemanje zvočnih zapiskov. Priložena je kar 64 MB velika kartica Compact Flash, poleg tega je v napravo vgrajenega še 8 MB notranjega pomnilnika. Tako kot podobni starejši Ricohovi modeli, ima tudi Caplio RR1 velik zaslon LCD s kar 220.000 pikami, ki ga je mogoče nagibati in vrteti okoli osi.

    Objavljeno: 23.11.2001
  • Corel najhitrejši razvijalec programov za MacOS X

    Kanadski Corel je izpolnil svojo obljubo in postal prvi razvijalec programov za strojno osnovo Apple Macintosh, ki je uspel vse programe narediti združljive z MacOS X. Tako med vsemi velikimi proizvajalci grafičnih programov ponuja največ programov, napisanih specifično za ta operacijski sistem. To so programi Bryce 5, Corel Graphic Suite 10 (CorelDraw 10, Corel PHOTO-PAINT 10 in Corel R.A.V.E v enem paketu), ter družina programov za grafične profesionalce s skupnim imenom procreate (Painter 7, KPT effects, KnockOut 2). Pri Corelu so se zavezali, da bodo tudi prihodnje pisali programe za OS X.

    Objavljeno: 23.11.2001
  • nForce (skoraj) na voljo

    Računalniški navdušenci že vse od prve objave tehničnih lastnosti nVidiinega sistemskega nabora nForce čakajo in se sprašujejo, kdaj bo mogoče dejansko kupiti ustrezne matične plošče. nForce je namreč tehnično veliko naprednejši od naborov, ki so na voljo danes.

    Objavljeno: 22.11.2001
  • Ciscov mobilni internet

    Nova različica programske opreme za Ciscove usmerjevalnike omogoča uporabnikom brezžičnih omrežnih vmesnikov prehajanje med vozlišči omrežja, podobno kot je to omogočeno uporabnikom mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 22.11.2001
  • Organski zasloni leta 2004

    Samsung SDI, podjetje, ki ima 25% svetovni delež v proizvodnji katodnih cevi in zaslonov LCD, pospešeno razvija zaslone tipa OLED (Organic Light-Emitting Diode). Konec oktobra so novinarjem prikazali trenutno največji zaslon, ki temelji na tej tehnologiji - diagonalo meri 15,1 palcev. Doslej je bil največji zaslon OLED z diagonalo 13 palcev, ki ga je junija predstavil Sony. Samsung SDI je v razvoj tega zaslona vložil 23 milijonov dolarjev, še desetkrat toliko pa nameravajo vložiti v izgradnjo tovarne, ki bo konec leta 2003 zaslone (na začetku manjše, namenjene mobilnim telefonom in navigacijskim sistemom za avtomobile) izdelovala. Raziskave kažejo, da bo trg zaslonov OLED v letu 2006 vreden kar 4 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 22.11.2001
  • Cenovno ugoden digitalni Polaroid

    Podjetje Polaroid je tudi v analogni fotografiji znano kot podjetje, ki izdeluje predvsem cenovno ugodne fotoaparate, ki ne zahtevajo veliko znanja od uporabnikov. Na podoben način se podjetje podaja tudi na trgu digitalnih fotoaparatov. PhotoMAX PDC 1320, ki so ga nedavno predstavili je preprost digitalni fotoaparat, s katerim lahko ustvarjamo slike velikosti 1280 x 960 ali 640 x 480. Objektiv z nespremenljivo goriščno razdaljo je enak 35 mm širokokotniku v leica formatu, naprava omogoča še dvakratno digitalno povečavo, ima vgrajeno preprosto bliskavico ter 45 mm zaslon LCD. Cena izdelka je 200 dolarjev.

    Objavljeno: 22.11.2001
  • Vlada podelila koncesijo za UMTS Mobitelu

    Danes je vlada Republike Slovenije sprejela odločbo o podelitvi koncesije za opravljanje storitev tretje generacije mobilne telefonije UMTS. Z odločbo je koncesijo za uporabo radiofrekvenčnega spektra in opravljanje storitev dobil Mobitel. Vlada je odločbo sprejela na podlagi priporočila strokovne komisije, ki je ocenila, da je Mobitelova ponudba formalno pravilna in da je podjetje sposobno zgraditi omrežje ter opravljati storitve.

    Objavljeno: 22.11.2001
  • Novi Nokiini telefoni z novimi tehnologijami

    Nokia je predstavila tri nove modele mobilnih telefonov in brezžično slušalko, ki za prenos govora uporablja bluetooth. Najbolj zanimiv telefon je vsekakor 7650, ki vključuje digitalni fotoaparat. Fotografije si je mogoče ogledati kar na barvnem zaslonu z ločljivostjo 176 x 208 in jih pošiljati bodisi krajevno preko infrardečega vmesnika, bodisi z uporabo GPRS-a. 6510 sicer sodi v poslovni razred, vendar je skoraj identičen modelu 8310, saj podpira prenos podatkov preko GPRS in HSCSD, vključen pa ima tudi radijski sprejemnik. Od 8310 ga pravzaprav poleg oblike loči le program elektronska denarnica, ki z zaščiteno hrambo ključnih podatkov kot je številka kreditne kartice omogoča mobilno nakupovanje. 5210 je precej klasičen mobilni telefon z bolj trpežnim ohišjem in radijskim sprejemnikom. Najbolj bistvena novost pa je brezžična bluetooth slušalka HDW-1, saj je Nokia s tem dala precejšen zalet standardu bluetooth v mobilni telefoniji. Slušalka po obliki spominja na podoben Ericssonov izdelek HBH-10, ni pa še znano, če bo združljiva tudi z bluetooth telefoni drugih proizvajalcev.

    Objavljeno: 21.11.2001
  • Intel prenavlja Pentium 4

    Konec leta bo v Intelovi ponudbi prinesel dve veliki novosti: 0,13 mikronsko izvedbo procesorja Pentium 4 (kodno ime Northwood) ter dolgo pričakovan sistemski nabor i845-D s podporo pomnilniku DDR SDRAM. Z obema smo se novinarji podrobno seznanili na priložnostni tiskovni konferenci, ki so jo Intelovi predstavniki organizirali 20. novembra. Del informacij je žal še zaupnih in jih ne smemo razkriti pred 16. decembrom, čeprav jih lahko najdete marsikje na spletu...

    Objavljeno: 21.11.2001
  • Dediči nasprotujejo združitvi HP-Compaq

    Možnosti za združitev podjetij Hewlett-Packard in Compaq so bile pred kratkim 90-odstotne, zdaj pa so le še 50-60-odstotne, pravijo strokovnjaki. Dediči obeh preminulih soustanoviteljev Williama Hewletta in Davida Packarda so se namreč odločili, da bodo glasovali proti 21 milijard dolarjev vredni združitvi dveh računalniških velikanov. Dediči so prepričani, da bi bil HP kot samostojno podjetje bolj dobičkonosno. Obe družini skupaj sta lastnici sedmih odstotkov podjetja HP, kar seveda ni dovolj, da bi preprečili združitev. Lahko pa se zgodi, da bodo zaradi tega proti združitvi glasovali tudi drugi delničarji, čeprav upravi Compaqa in HP še naprej trdno zagovarjata skupno pot v negotovo računalniško prihodnost.

    Objavljeno: 21.11.2001
  • Dirkalnika iz Kyocere

    Pri Kyoceri so se odločili, da bosta naslednika njihovega zmogljivega tiskalnika velikosti A3 FS-9000 kar dva modela. FS-9100DN in FS-9500DN, kot se novinca imenujeta, se od predhodnika razlikujeta po hitrejšem prenosu in obdelavi podatkov, ki predvsem zmanjša čas do začetka tiskanja. FS-9100 zmore tako kot predhodnik tiskati do 36 strani na minuto, medtem ko se FS-9500 s 50 stranmi na minuto postavlja ob bok najhitrejšim modelom na trgu. Serijsko sta opremljena z enoto za dvostranski tisk, omrežnim vmesnikom, opisnima jezikoma PCL6 in Postscript 3, dvema predaloma za do 500 listov papirja in dodatnim večnamenskim podajalnikom, ki sprejme do 200 listov. Tiskalnika sta namenjena zahtevnim uporabnikom, saj lahko natisneta 180.000 (FS-9100) oziroma 240.000 (FS-9500) strani na mesec, razmik med servisoma pa naj bi bil kar 500.000 strani. Z uporabo Kyocerine tehnologije EcoSys so majhni tudi stroški tiskanja (približno en tolar na stran), tiskalnika pa sta tudi bolj prijazna do okolja.

    Objavljeno: 21.11.2001
  • Sun je objavil novo različico J2EE

    Sun je pred kratkim objavil novo različico razvojne platforme Java 2 Enterprise Edition (ver. 1.3) s funkcionalnim opisom in natančno specifikacijo. Kot vse predhodne različice, je tudi ta objavljena skupaj z novo referenčno implementacijo platforme RI (Reference Implementation) in s pripomočkom za preverjanje tehnološke kompatibilnosti TCK (Technology Compatibility Kit).

    Objavljeno: 20.11.2001
  • Dell ponuja prenosno delovno postajo

    Podjetje Dell je predstavilo prenosni računalnik, ki je po svojih tehničnih lastnostih primeren za inženirsko delo na terenu. Prenosnik Dell Precision Workstation M40 je prva proizvajalčeva mobilna delovna postaja, zanjo pa so značilne bogata oprema in hitro delovanje. Od drugih prenosnikov se razlikuje zlasti po grafičnem procesorju, Nvidia Quadro2Go, ki nudi skupaj z 32 MB velikim pomnilnikom ustrezno zmogljivost tudi za najbolj zahtevne 2D in 3D inženirske programe. Če k temu dodamo še odličen 15,1-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 1600 x 1200 pik inženirji prave delovne postaje sploh ne bodo pogrešali. Računalnik sicer poganja procesor Pentium III-M s taktom 1,2 GHz, v osnovi ima vgrajen 512 MB velik pomnilnik, 48 GB velik disk in kombinirano enoto DVD-ROM/CD-RW. Računalnik je primeren tudi za zahtevnejšo montažo video posnetkov, saj vsebuje tudi vmesnik Firewire, nameščen pa je operacijski sistem Windows 2000. V ZDA se cene pričnejo pri 3.800 dolarjih.

    Objavljeno: 20.11.2001
  • Applov predvajalnik digitalne glasbe tudi za PC-je?

    Podjetje Mediafour (znano po programu Macdrive) namerava izdati program XPod, ki bo tudi uporabnikom PC-jev omogočal uporabljati Applov novi predvajalnik digitalne glasbe iPod. Tako kot z Maci, bo izmenjava skladb med PC-jem in iPodom potekala preko vmesnika firewire. Ta je vgrajen v vseh novih Macih, v PC-jih pa ga najpogosteje uporabljamo za priključitev digitalne videokamere. Vmesnik Xpoda za izmenjavo glasbe bo podoben tistemu v Raziskovalcu, program pa bo deloval tudi kot dodatek za Microsoftov predvajalnik Windows Media Player.

    Objavljeno: 20.11.2001
  • Brezžična omrežja višjega razreda

    Podjetje Masterline, ki je že dalj časa zastopnik za izdelke izraelskega podjetja Breezecom, je v začetku meseca novembra za internetne, mobilne ponudnike (Arnes, SNet, Simobil) in novinarje pripravilo predstavitev prodajnega programa. Ker se je Breezecom poleti združil (s prav tako izraelskim) podjetjem Floware, je sedanji program brezžičnih rešitev skupnega podjetja Alvarion precej širši.

    Objavljeno: 20.11.2001
  • Sun najslabše doslej

    Podjetje Sun Microsystems je v prvem četrtletju zabeležilo izgubo v višini 180 milijonov dolarjev, kar je najslabši četrtletni rezultat v zgodovini podjetja. Sunovo zadnje nedobičkonosno trimesečje sega v leto 1989. V lanskem prvem trimesečju je Sun ustvaril 456 milijonov dolarjev dobička. Tudi dohodki od prodaje so se zelo znižali, in sicer kar za 42 odstotkov - letos so znašali 2,86 milijarde dolarjev. Slabi poslovni rezultati so vodstvo podjetja prisilili k zmanjšanju števila zaposlenih. Toliko delavcev naenkrat v podjetju doslej še niso odpustili, saj bo brez dela predvidoma ostalo devet odstotkov od 42-tisočglave množice zaposlenih. Sun bo poskušal prihraniti stroške tudi na drugih področjih, izjema pa ostajajo prodaja in servis na terenu ter oddelek za raziskave in razvoj.

    Objavljeno: 19.11.2001
  • Tudi Nokia z GPRS

    Največji proizvajalec mobilnih telefonov, finska Nokia, je zadnji med velikimi, ki je na tržišče poslal telefon s podporo za paketni prenos podatkov GPRS. Modni aparat 8310 in poslovni 6310 sta naslednika modelov 8210 in 6210, ki sta obdržala vse osnovne prednosti obeh modelov. 8310 je manjši od 100 cm, vanj je vključen tudi radijski sprejemnik, podatke pa je mogoče prenašati preko infrardečega vmesnika. 6310 podpira vse sodobne protokole, kot so GPRS, HSCSD in bluetooth, pripravljen pa je tudi na >>mobilno nakupovanje<< z vključenim programom >>wallet<<, ki hrani podatke kot je številka kreditne kartice v zaščitenem okolju. 8310 je na našem tržišču že na voljo za 122 tisoč tolarjev, 6310 pa bo v Sloveniji na voljo v začetku naslednjega leta.

    Objavljeno: 19.11.2001
  • Posodobljeno Applovo brezžično omrežje Airport

    Podjetje Apple je na tržišče poslalo Airport 2.0, drugo generacijo brezžičnega omrežja ethernet (802.11b) za računalnike Macintosh. Bazna postaja vključuje modem 56k in dva omrežna priključka ethernet. Prvi (s prepustnostjo 10 Mb/s) je namenjen za priključitev v splet (DSL ali kabelsko omrežje), drugi (10/100 Mb/s) pa omogoča povezavo z ožičenim lokalnim omrežjem. V bazno postajo je vgrajen požarni zid za preprečevanje vdorov iz spleta. Na eno bazno postajo lahko naenkrat priključimo do 50 brezžičnih uporabnikov, največja prepustnost je 11 Mb/s, doseg pa znaša do 45 metrov. V omrežje lahko vstopajo tudi uporabniki PC-jev z brezžičnimi omrežnimi karticami, ki imajo logotip Wi-Fi (Wireless Fidelity).

    Objavljeno: 19.11.2001
  • Polovica združene ekipe

    Nekaj mesecev po opravljenih Avtotehninih nakupih (dokapitaliziran Repro, nakup HPC, Alstore in PCX Computers) smo imeli novinarji priložnost slišat za prve rezultate tega združevanja. Podjetje Repro, ki bo uradni nosilec računalniških projektov v skupini Avtotehna je pripravilo tiskovno konferenco, na katerem so predstavili novosti v prodajnih programih podjetij Repro in PCX Computers.

    Objavljeno: 19.11.2001
  • Panda Software že v 45 državah

    Največji evropski proizvajalec protivirusnih programov s sedežem v Španiji je v zadnjih mesecih odprl predstavništva v enajstih novih državah (skupaj že v 45), med drugim tudi v Sloveniji. Podjetje se lahko tako širi zaradi visokih prihodkov. V letošnjem tretjem četrtletju so ustvarili za 81 odstotkov več prihodka kot v enakem lanskem obdobju. Panda Software je tudi eno od najhitreje rastočih podjetij v Evropi. V letih od 1995 do 2000 so število zaposlenih povečali za 2542 odstotkov, prihodke pa za 1573 odstotkov. V podjetju je trenutno 700 zaposlenih.

    Objavljeno: 18.11.2001
  • Nova različica orodja za urejanje videa Ulead MediaStudio Pro 6.5

    Ulead Systems je poslalo na tržišče novo različico profesionalnega orodja za urejanje videa Ulead MediaStudio Pro 6.5, ki ponuja večjo podporo novim tehnologijam, kot je urejanje in snemaje na nosilce DVD ter bolj preprosto uporabo z dodatki kot je načrt poteka zgodbe.

    Objavljeno: 18.11.2001
  • Tržišče osebnih računalnikov v upadu, edino Dell beleži rast prodaje

    Po podatkih osrednjih raziskovalnih podjetij na področju informacijskih tehnologij Gartner Dataquest in IDC, je prodaja računalnikov v tretjem četrtletju 2001 padla krepko več kot 10 odstotkov glede na leto 2000. Takrat je bilo po svetu prodanih 34,6 milijona računalnikov, letos pa zgolj 30,4 milijona. Pri tem je zanimivo, da je velika večina tega padca leži na ZDA, kjer so prodali kar 2,5 milijona manj osebnih računalnikov. Padec je predvsem posledica recesije ameriškega gospodarstva in terorističnih napadov v ZDA.

    Objavljeno: 18.11.2001
  • Mobitel novembra s kopico novosti

    Največji slovenski operater mobilne telefonije Mobitel pripravlja v novembru mnoge novosti, ki so večinoma naravnane k uporabi novih tehnologij. Tako bo mogoče pošiljati tako imenovana glasovna sporočila SMS, pri čemer bo sistem pretvoril tekstovno sporočilo v glasovno in ga posredoval na želeno številko. Preko kratkih sporočil bo mogoče tudi naročati oglase iz Salomonovega oglasnika že pred samo izdajo revije, na SMS in WAP-u pa bo slonelo tudi elektronsko kramljanje, kot ga poznamo iz programov ICQ in MSN Messenger.

    Objavljeno: 17.11.2001
  • Mrežna kamera iz Axisa

    Pri Axisu so naredili mrežno kamero, ki je namenjena uporabi v odprtem prostoru. Axis 2100 Network Camera lahko na standardenem spletnem brskalniku prikazuje do 15 slik na sekundo. Deluje samostojno, brez dodatne programske ali strojne opreme, namestiti pa jo je mogoče kjerkoli se nahaja omrežni priključek ali modem.

    Objavljeno: 17.11.2001
  • Pomnilniške kartice SD v fotoaparatu

    V prodajo prihaja Casio QV-2100, digitalni fotoaparat, ki po svojih osnovnih tehničnih značilnostih ne bi bil nič posebnega, vendar ga odlikuje zanimiva podrobnost. Ima dvomilijonsko tipalo CCD in objektiv ekvivalenta 41 mm formata leica. Zanimivega novi aparat naredi izbira pomnilniških kartic. V osnovi se slike sicer shranjujejo v 16 MB velik vgrajeni pomnilnik, kot dodatni pomnilnik pa je možna uporaba pomnilniških kartic SD ali MMC. S tem so naklonjenost novemu standardu nakazali tudi pri podjetju, ki je do sedaj prisegalo izključno na standard Compact Flash.

    Objavljeno: 17.11.2001
  • Microsoft predstavlja X-Box

    Po pričakovanjih je Microsoft na sejmu Comdex tudi uradno predstavil svojo prvo igralno konzolo z imenom X-Box. Sočasno s predstavitvijo se je začela tudi prodaja v ZDA, kjer je treba za X-Box odšteti 300 dolarjev. Po sedanjih podatkih naj bi Microsoftova igralna konzola v Evropo prišla marca prihodnje leto.

    Objavljeno: 16.11.2001
  • SPSS bo prevzel podjetje NetGenesis

    Podjetje SPSS, ki se ukvarja z razvojem programske opreme za statistične analize in analitskimi raziskavami potrošniškega obnašanja, je objavilo namero po prevzemu družbe NetGenesis, ki izdeluje programsko opremo za proučevanje spletnih trendov. NetGenesisova orodja za obdelavo podatkov bodo SPSS-u pomagala pri razvoju podatkovnih skladišč, klicnih središč in samodejnih sistemov za marketing. Tovrstna analitika namreč pomaga podjetjem, da v kar največji meri izkoristijo strategijo upravljanja odnosov z strankami (CRM), si pridobijo več strank ter povečajo dobičkonosnost in lojalnost.

    Objavljeno: 16.11.2001
  • Cisco ni razočaral

    Ciscovi prodajni prihodki v prvem četrtletju so bili slabši od primerjalnega lanskega obdobja, vendar boljši od pričakovanj analitikov. Brez upoštevanja stroškov in davkov je Cisco v omenjenem obdobju, ki se je končalo 31. oktobra, zabeležil 332 milijonov dolarjev dobička in 4,4 milijarde dolarjev celotnega prihodka. V lanskem prvem četrtletju so zaslužili 1,4 milijarde dolarjev, celoten prihodek pa se je sukal okrog 6,5 milijarde dolarjev. V Ciscu so zadovoljni predvsem z zniževanjem stroškov. Prihodnje leto naj bi zaradi manjšega števila delavcev (odpustili so osem tisoč zaposlenih, vendar nadaljnjih odpuščanj ne načrtujejo), boljšega nadzora nad stroški, tehnološko usmerjene reorganizacije in notranje uporabe programske opreme prihranili kar dve milijardi dolarjev - dvakrat več od prvotnih načrtov.

    Objavljeno: 16.11.2001
  • Olympus C-3020Z

    Olympusova "tri milijonska" skupina digitalnih fotoaparatov ima novega predstavnika. Modeloma C-3000Z in C-3040Z se je namreč pridružil še C-3020Z, ki naj bi predstavljal dober kompromis med zmogljivostjo in ceno za manj zahtevne uporabnike digitalne fotografije. Glede na model C-3000Z so predvsem dodali nekaj možnosti ročnega nadzora, kot so ročno uravnavanje beline, prilagajanje svetlobe bliskavice, odpravljanje šuma in podobno. Objektiv omogoča tri-kratno optično povečavo, 3,14 milijona pik efektivne ločljivosti tipala CCD zadostuje za slike največje ločljivosti 2048 x 1536 pik. Shranjujejo se na pomnilniške kartice tipa Smart Media, za povezavo z računalnikom je vgrajen vmesnik USB. Cena digitalnega fotoaparata je v ZDA okoli 500 dolarjev.

    Objavljeno: 16.11.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji