Objavljeno: 18.11.2001

Tržišče osebnih računalnikov v upadu, edino Dell beleži rast prodaje

Po podatkih osrednjih raziskovalnih podjetij na področju informacijskih tehnologij Gartner Dataquest in IDC, je prodaja računalnikov v tretjem četrtletju 2001 padla krepko več kot 10 odstotkov glede na leto 2000. Takrat je bilo po svetu prodanih 34,6 milijona računalnikov, letos pa zgolj 30,4 milijona. Pri tem je zanimivo, da je velika večina tega padca leži na ZDA, kjer so prodali kar 2,5 milijona manj osebnih računalnikov. Padec je predvsem posledica recesije ameriškega gospodarstva in terorističnih napadov v ZDA.

Kljub krizi pa je Dellu uspelo potrditi vodilni položaj na tržišču, ki ga je še nedavno prevzel Compaqu. V tem četrtletju so namreč zasedli prvo mesto po številu prodanih računalnikov po svetu in v ZDA, kjer je bil vsak četrti prodan računalnik njihov. Compaq je imel v tem četrtletju precejšnje težave z dobavo sestavnih delov in dostavo računalnikov, poleg tega pa je tržišče precej previdno reagiralo na napovedano združitev s Hewlett-Packardom. Čeprav bi združeno podjetje prehitelo Dell po številu prodanih računalnikov, bi po ocenah IDC tudi zabeležilo kar 30 odstotni upad prodaje osebnih računalnikov.

Compaq se je tudi svetovno uvrstil na drugo mesto po prodaji računalnikov, za tesno za njim pa sta IBM in HP, na petem mestu pa je po podatkih Gartner Dataquesta japonski velikan NEC. Podobno sliko kažejo IDC-jevi podatki, le da je po njihovih ocenah v tem četrtletju evropski proizvajalec Fujitsu-Siemens prodal več računalnikov kot NEC. Vsi ti proizvajalci so zabeležili znatne upade prodaje, od 16 odstotkov (Fujitsu-Siemens), do 31 odstotkov (Compaq), medtem ko je Dell na svetovnem tržišču beležil 9,3 odstotno rast. Pri tem je zanimivo, da sta se prav Dell in Compaq najbolj spustila v cenovno vojno in nižala cene osebnih računalnikov, medtem ko je Fujitsu-Siemens, ki je zabeležil najmanjši upad prodaje, obdržal cene na istih ravneh.

Po ocenah IDC naj bi upad prodaje računalnikov beležili tudi v naslednjem letu, 2003 naj bi tržišče doseglo nekaj odstotkov rasti, za 2004 pa napovedujejo ponovno več deset odstotno povečanje prodaje.

http://www.dell.com

http://www.compaq.com

http://www.hp.com

http://www.ibm.com

http://www.fujitsu-siemens.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji