Objavljeno: 16.11.2001

Microsoft predstavlja X-Box

Po pričakovanjih je Microsoft na sejmu Comdex tudi uradno predstavil svojo prvo igralno konzolo z imenom X-Box. Sočasno s predstavitvijo se je začela tudi prodaja v ZDA, kjer je treba za X-Box odšteti 300 dolarjev. Po sedanjih podatkih naj bi Microsoftova igralna konzola v Evropo prišla marca prihodnje leto.

X-Box je najnovejši Microsoftov poskus, da zavlada tudi na tržišču dobičkonosnih izdelkov s področja elektronskih iger, kjer je prisoten sicer že dalj časa, toda le s programsko opremo. Pri snovanju nove konzole so se Microsoftu precej opirali na svoje izkušnje z računalniki PC in X-Box je na v številnih elementih zelo podoben nekoliko cenejšim osebnim računalnikom. Sestavljajo ga trije procesorji in sicer centralni, Pentium III s taktom 733 MHz, za grafiko skrbi grafični procesor družbe Nvidia s taktom 250 MHz, tretji pa je prav tako izdelek Nvidie, služi pa za upravljanje z zvokom in drugimi večpredstavnimi elementi.

Vgrajen je 64 MB velik pomnilnik DDR DRAM s taktom 200 MHz, podobnost z računalnikom PC pa dopolnjujeta še 10 GB velik disk in enota DVD-ROM s hitrostjo delovanja 8x. Podatke zna konzola hraniti tudi na posebnih pomnilniških karticah velikosti 8 MB. Zvočni procesor omogoča obdelovati do 64 zvočnih tokov s prostorskimi učinki, zagotovljena pa je tudi podpora za prostorski zvok Dolby Digital. Za povezovanje z drugimi konzolami je tu še omrežni vmesnik Ethernet s hitrostjo 100 Mb/s.

Podobnosti z računalnikom PC se tu nekako končajo. Zagon sistema je trenuten, celota pa se obnaša podobno kot druge igralne konzole. Primarna naloga je seveda poganjanje iger, toda X-Box lahko uporabljamo tudi za gledanje filmov DVD (komplet z daljincem stane dodatnih 30 dolarjev) in predvajanje digitalne glasbe. Čeprav je videti oprema vgrajena v konzolo šibkejša od današnjih računalnikov, prvi preizkusi kažejo, da je X-Box vsaj na področju iger korak pred PC-ji. Seveda bodo k temu v prihajajočih mesecih svoj piskrček pristavili še proizvajalci iger, ki so že v večjem številu napovedali podporo.

Microsoftov vstop na področje igralnih konzol pa ne bo preprost. Soočiti se bo moral z močnim tekmecem, kot je Sony Playstation 2, za katerega japonski proizvajalec že lep čas nudi različne dodatke in kar obširno programsko opremo. V načrtih pa imajo že tudi naslednika. Prav tako je treba računati na novo konzolo Nintendo GameCube, ki bo v ZDA v prodajo prišla le nekaj dni za X-Boxom.

http://www.xbox.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji