• "Vegovci" v Mobitelovem omrežju po isti ceni

    Kot je večina poznavalcev tržišča mobilne telefonije v Sloveniji predvidevala, so se pri tretjem operaterju, Western Wireless International Slovenija (WWIS) odločili za podpis pogodbe o nacionalnem sledenju, namesto za takojšnjo izgradnjo omrežja po vsej državi. Presenetljivo pa je dejstvo, da so pogodbo o sledenju podpisali z Mobitelom, ki sicer ponuja boljšo pokritost s signalom, vendar ima WWIS v nekaterih državah, vključno s Hrvaško, lastniške deleže v operaterjih mobilne telefonije skupaj z Mobilkomom, lastnikom Si.mobila. Kot je na tiskovni konferenci to komentiral direktor WWIS Julien Coustaury, je bila odločitev povsem v rokah slovenske podružnice in glede na analize tržišča ter pogajanja z obema operaterjema, so se odločili za Mobitel.

    Objavljeno: 16.11.2001
  • Nova različica programa za zapisovanje nosilcev DVD-R na Macih

    Apple je izdal novo različico programa za izdelavo plošč DVD-R, iDVD 2. Program je namenjen uporabnikom, ki želijo na čim bolj preprost način posneti digitalni videoposnetke na nosilce DVD-R. Za to pa poleg programa potrebujejo še računalnik PowerMac G4 z vgrajeno enoto SuperDrive (zapisovalnik CD-R/RW in DVD-R v enem).

    Objavljeno: 15.11.2001
  • Symantec za večjo varnost poslovanja

    Vodilno podjetje na področju programske opreme za varnost, Symantec, je v sodelovanju s slovenskima partnerjema, Atlantis in CHS predstavilo nove izdelke. Čeprav je Symantec zaslovel z orodjem za urejanje datotek Norton Commander in zbirko orodij za pregledovanje delovanja računalnika Norton Utilities, danes ponuja celovite rešitve za varnost v informacijski dobi.

    Objavljeno: 15.11.2001
  • Uspešni Napsterjevi kloni

    Nasledniki nekdaj najbolj popularnega servisa za spletno izmenjavo datotek Napsterja bodo po številu uporabnikov kmalu presegli svojega predhodnika. Uporabniki servisov Kazaa, MusicCity in Grokster so oktobra prenesli 1,81 milijarde datotek ali dvajset odstotkov več kot septembra. Še bolj pa se je povečalo število uporabnikov. Oktobra je bilo 1,3 milijona uporabnikov, ki so bili sočasno prijavljeni v kombinirano omrežje, ali 30 odstotkov več kot septembra. Napster je imel na višku popularnosti 1,57 milijona hkratnih uporabnikov. Filmska in založniška industrija se že pripravlja na novo tožbo, do takrat pa bo popularnost kombiniranega omrežja servisov Kazaa, MusicCity in Grokster še naraščala. Servisi uporabljajo programsko opremo FastTrack, ki je precej bolj napredna od tiste, ki jo je uporabljal Napster. Omogoča namreč izmenjavo vseh digitalnih vsebin, poleg glasbe tudi filme in programsko opremo, pa tudi prenosi datotek so hitrejši. Datoteka je namreč razdeljena na več delov, zato poteka prenos z več različnih naslovov hkrati.

    Objavljeno: 15.11.2001
  • Kartica z enagigabajtno zmogljivostjo

    Podjetje SanDisk, ki izdeluje pomnilniške kartice Flash RAM, bo v prvem trimesečju prihodnjega leta predstavilo kartico CompactFlash (CF) z zmogljivostjo 1 GB. Kartice s tipa CF vgrajujejo v žepne računalnike, digitalne fotoaparate in druge podobne naprave. Na novo SanDiskovo kartico bo mogoče shraniti tisoč digitalnih slik ali več kot dvajset ur digitalne glasbe ali več ur video zapisa, stala pa bo manj kot 800 dolarjev.

    Objavljeno: 15.11.2001
  • Objava programov za razbijanje zaščite DVD-jev zavarovana s svobodo govora

    Prizivno sodišče v Kaliforniji je razveljavilo sodbo zoper nekaj skrbnikov spletnih strani, ki so omogočili javno objavo programa za razbijanje zaščite filmov posnetih na DVD, imenovano DeCSS.

    Objavljeno: 14.11.2001
  • Trg polprevodnikov bo oživel prihodnje leto

    Družba Dataquest napoveduje, da se bo prodaja čipov spet povečala prihodnje leto. Letos bo trg polprevodnikov utrpel 35-odstotni padec v primerjavi z lanskim letom in bo vreden 147 milijard dolarjev. Prihodnje leto naj bi se prodaja povečala za tri odstotke na 152 milijard dolarjev, leta 2003 pa naj bi se povpraševanje po čipih povečalo skoraj za tretjino. Tudi napovedi proizvajalcev so podobne, saj naj bi se gospodarske razmere izboljšale že čez dve leti, kar bo vplivalo na množično zamenjavo starih osebnih računalnikov. K povečani prodaji čipov naj bi vplivali tudi proizvajalci mobilnih telefonov, saj bo takrat na trgu že tretja generacija teh naprav.

    Objavljeno: 14.11.2001
  • Ulead predstavlja PhotoImpact 7

    Oblikovalcem, spletni grafiki in digitalni fotografiji naj bi bil namenjen novi urejevalnik slik Ulead PhotoImpact 7. Zaradi enostavnega vmesnika s številnimi možnostmi samodejnega popravljanja barv naj bi bil primeren tako za manj vešče, vgrajena profesionalna orodja pa naj bi našla svoje mesto med bolj zahtevnimi uporabniki. Program ima med drugimi dodan filter, ki odpravlja ovalna in trapezoidna popačenja, ki jih naredi manj natančna optika digitalnih fotoaparatov, učinke, ki dodajajo slikam videz gibanja, ipd. Pri uporabnikih digitalnih fotoaparatov bo dobordošla predvsem podpora standardu Exif. Ta zapisu Jpeg doda tudi podatke o nastavitvah, ki so bile uporabljene pri snemanju slike. Novi PhotoImpact stane približno 100 dolarjev, neposredni prenos iz spleta je nekoliko cenejši in stane 90 dolarjev.

    Objavljeno: 14.11.2001
  • Pred vrati nova generacija procesorjev in računalnikov G5?

    Po nekaterih virih blizu podjetja Apple naj bi v Motoroli že izdelali novo generacijo procesorjev PowerPC 8500 s popularnim imenom G5. Če je verjeti govoricam, te procesorje že na veliko preizkušajo pri Applu. Procesorji naj bi tekli s takti krepko nad 1 GHz, vse do 2,4 GHz. (Sedanji procesorji G4, ki jih vgrajujejo v računalnike PowerMac G4, se lahko pohvalijo s taktom največ 867 MHz.) Da pa novi procesorji še niso popolnoma nared, pričajo težave z enoto AltiVec za 128-bitno obdelavo podatkov, ki naj bi v G5 delovala le s 85% zmogljivosti, ki jo ima AltiVec v sedanjih procesorjih G4 (PowerPC 7460).

    Objavljeno: 14.11.2001
  • Oracle izgublja med podatkovnimi zbirkami

    Med tem ko Microsoft s svojim strežnikom SQL Server in IBM s svojim DB2 beležita več deset odstotno rast dobička, so pri Oraclu, ki še zmerom drži vodilni položaj na področju podatkovnih zbirk, v zadnjem času zabeležili 8 odstoten padec prodaje podatkovnih zbirk.

    Objavljeno: 13.11.2001
  • Prihaja iskalnik za spletne storive

    Microsoft in IBM sta predstavila skupno razvit standard, imenovan Web Services-Inspection (WS-Inspection), ki bo uporabnikom interneta pomagal pri iskanju spletnih storitev v jeziku XML. Za razliko od standarda UDDI (Universal Description, Discovery, Integration) bo WS-Inspection iskal storitve neposredno pri podjetjih ali ponudnikih, vendar samo tiste storitve, ki bodo imele vgrajeno kodo novega standarda. Druga možnost za označevanje vsebine s standardom WS-Inspection je, da ponudniki v svoje spletne storitve vključijo opisni jezik WSDL (Web Service Description Language).

    Objavljeno: 13.11.2001
  • Pretvorba analagonih zapisov v digitalne

    Digitalni video zapis DV je danes nedvomno najbolj priljubljen in razširjen domači video standard, ki vedno hitreje izpodriva uporabo starejših analognih zapisov. Kljub temu, pa je še vedno veliko materiala posnetega prav v analognih zapisih in pogosto se pojavi potreba po pretvorbi v novi digitalni zapis. ADVC-100, ki so ga izdelali pri podjetju Canopus, je izdelek namenjen prav temu. Z njim lahko preko vmesnika IEEE 1394 na računalnikov disk prenesemo video v zapisih S-VHS, Hi8 ali 8-mm, kjer jih lahko kot digitalni zapis DV nadalje obdelamo ali shranimo. Naprava uporablja uporablja Canopusovo lastno tehnoligijo kodiranja, ki jo najdemo tudi v njihovih karticah za zajem videa. ADVC bo ob koncu leta na voljo za približno 300 dolarjev.

    Objavljeno: 13.11.2001
  • Pentax prenavlja minaturni Optio

    Pri Pentaxu ne počivajo in so že predstavili naslednika svojega žepnega digitalnega fotoaparat Optio 330. Novinec nosi oznako Optio 430, že v imenu pa razkriva bolj zmogljivo tipalo CCD, ki ima zdaj 4 milijone svetlobnih elementov v primerjavi s tremi pri modelu 330. Sicer pa se od starejšega modela Optio razlikuje le malo. Gre za majhen izdelek, ki v trdnem ohišju nič večjem od škatle cigaret ponuja mnogo tistega, kot precej večji izdelki konkurenčnih proizvajalcev. To jim je pri Pentaxu uspelo z združevanjem več čipov in z izdelavo optično zmogljivega objektiva zelo majhnih dimenziji. Ta ima spremenljivo goriščno razdaljo, ki omogoča tri kratno optično povečavo, kot ekvivalent 37 do 111 milimeterskega objektiva leica. Optio ponuja dober (tudi ročni) nadzor nad fotografiranjem in ima vgrajenih nekaj predprogramov za različne pogoje. Fotografije se shranjujejo na pomnilniške kartice Compact Flash, z računalnikom pa ga povežemo preko vmesnika USB. Poleg fotografiji je mogoče posneti tudi do 30 sekund dolg video v zapisu AVI velikosti 320 x 240 pik.

    Objavljeno: 13.11.2001
  • Si.mobil sprožil postopke zoper državo

    Iz Si.mobila so sporočili, da so na Ustavno sodišče Republike Slovenije vložili pobudo za oceno zakonitosti uredbe o podelitvi koncesije za UMTS, hkrati pa bodo vložili pritožbo zoper sklep državne revizijske komisije, ki je zavrnila njihovo zahtevo za revizijo tega razpisa. Kot smo že poročali, Si.mobil zaradi previsokega zahtevanega zneska za koncesijo UMTS ni sodeloval na obeh razpisih. Na koncu je bil kot edini ponudnik za opravljanje UMTS izbran Mobitel, zaradi česar so iz Si.mobila na vlado naslovili zahtevo za revizijo postopka, a jo je državna revizijska komisija zavrnila. Poleg tega na Si.mobilu pripravljajo gradivo za pričetek postopkov na Evropskem sodišču.

    Objavljeno: 12.11.2001
  • Slovenci ne iščemo več zgolj seksa in iger

    Priljubljen domači iskalnik Najdi.si, ki si je med drugim na letošnjem sejmu Infos prislužil mesto finalista pri izboru najboljših izdelkov, praznuje eno leto delovanja. Uspešnost iskalnika kaže dejstvo, da njegove storitve uporablja okrog 180.000 uporabnikov mesečno. Poleg uspeha kot iskalnik, ki s posebnimi tehnologijami išče zadetke v samem spletu, se je Najdi.si pričel razvijati tudi kot imenik, podatkovna zbirka, ki vsebuje podatke o spletnih straneh, razvrščenih po temah.

    Objavljeno: 12.11.2001
  • Dazzle 6 in 1 Card Reader

    Pomnilniške kartice različnih oblik postajajo vedno bolj nepogrešljivi del sodobnih digitalnih izdelkov. Ker pa je ob nakupu posamezne naprave le redkokdaj merilo za izbiro vrsta pomnilniških kartic na katere se shranjujejo podatki, se hitro zgodi, da ima uporabnik kartice različnih nezdružljivih oblik. Zaplet rešuje izdelek Dazzle 6 in 1, ki so ga prikazali pri podjetju SCM. Preko dveh rež (ki jih lahko uporabljamo hkrati) je mogoče delati s šestimi tipi kartic, ki so na voljo ta čas. Podprte so kartice Compact Flash tipa I in II, IBM Microdrive, SmartMedia, kartice SD in MMC ter Sony Memorystick, v prihodnosti pa ga bo mogoče prilagoditi tudi novim oblikam pomnilniških kartic. Cena enote je 70 dolarjev.

    Objavljeno: 12.11.2001
  • Playstation 2 z Linuxom?

    Pri Sonyju nadaljujejo s prilagajanjem njihove priljubljene igralne konzole Playstation 2 za uporabo operacijskega sistema Linux. Po tem, ko so že spomladi letošnjega leta napovedali izdajo nadgradnje, ki bo omogočala delovanje Linuxa na japonskih konzolah, so pred kratkim sporočili, da pripravljajo nadgradnjo za celoten svetovni trg. Delujoče primerke je že bilo videti na letošnji Rambus konferenci, kjer so z Linuxom opremljeni Playstationi poganjali grafično okolje X-Windows in različne aplikacije, kot so urejevalnik besedil, predvajalnik MP3,... S takšno nadgradnjo se bodo pri Sonyju tudi bolje kosali s prihajajočo konkurenco v obliki Nintendovega Gamecube in Micorosftovega Xbox.

    Objavljeno: 12.11.2001
  • IBM predstavil najbolj varčne procesorje PowerPC doslej

    Procesor PowerPC 405LP, ki so ga razvili pri IBM-u, bo zmogel izključiti določene dele, ki jih tisti trenutek ne bo potreboval, hkrati pa bo takt delovanja prilagajal potrebam sistema. Tako naj bi lahko, po ocenah razvijalcev, zmanjšal porabo energije na 10 odstotkov, kar postaja zmerom bolj ključnega pomena v prenosnih napravah, kot so ročni računalniki in mobilni telefoni. Testna različica procesorja 405LP namenjena razvijalcem naprav bo na voljo v začetku naslednjega leta, končna pa nekaj mesecev kasneje. S tem bo IBM prehitel Intel, ki pripravlja varčen procesor s podobnimi funkcijami pod razvojnim imenom Banias za 2003.

    Objavljeno: 11.11.2001
  • Zmaga Opere in Mozille

    Uporabniki ne-Microsoftovih brskalnikov (na primer Opera in Mozilla) so bili konec oktobra neprijetno presenečeni, ko so hoteli obiskati prenovljene Microsoftove dveri Msn.com. Dostop jim je bil onemogočen, češ, da ti brskalniki ne podpirajo standarda XHTML. Microsoft jim je hkrati toplo priporočil, naj si za ogled njihovih strani naložijo brskalnik Internet Explorer. Predstavniki Opere in Mozille so seveda takoj protestirali, kmalu pa se je tudi ugotovilo, da je krivda na Microsoftovi strani. Napako so kmalu odpravili.

    Objavljeno: 11.11.2001
  • Bushev GovNet je napaka

    Administracija ameriškega predsednika Busha razmišlja o izgradnji zaščitenega vladnega omrežja izven interneta, s čimer naj bi se bolje obranili pred kiberkriminalci. Nasprotniki te pobude, večinoma nekdanji visoki predstavniki Clintonove administracije, poudarjajo, da so takšna navidezna zasebna omrežja ranljiva predvsem od znotraj. "Tudi vladni uslužbenci so krvavi pod kožo in nekdo lahko podleže podkupnini s strani teroristov," pravi James Woolsey, nekdanji direktor Cie. Nasprotniki GovNeta predlagajo, naj Bushevi strokovnjaki za kibervarnost raje razmišljajo o boljšem povezovanju podatkov med zveznimi agencijami, zasebnim sektorjem ter državno administracijo in lokalnimi vladami.

    Objavljeno: 11.11.2001
  • USB tudi brez osebnega računalnika

    Čeprav vmesnik USB 2.0 še ni zaživel in se njegov uspeh zaradi zmerom večje priljubljenosti standarda Firewire celo postavlja pod vprašaj, je združenje USB Implemetors Forum, ki je standard določilo, ponudilo novo razširitev standarda. Dodatek k standardu USB 2.0 imenovan On-The-Go naj bi omogočal neposredno povezovanje zunanjih naprav med seboj, kar mimo računalnika. Tako bi bilo možno denimo izmenjevati glasbene datoteke med dvema predvajalnikoma MP3, fotografije iz digitalnega fotoaparata tiskati kar neposredno in dostopati do interneta preko povezave med ročnim računalnikom in mobilnim telefonom. Bistvo nove specifikacije je v manjših priključkih, primernih za prenosne naprave in nižji porabi energije.

    Objavljeno: 10.11.2001
  • Applovi finančni rezultati vzpodbudni

    Navkljub slabim časom za računalniško industrijo je podjetje Apple v tretjem četrtletju 2001 poslovalo z dobičkom v vrednosti 66 milijonov dolarjev. To je sicer precej manj kot v lanskem istem obdobju (170 milijonov dolarjev). Celotni četrtletni prihodek je znašal 1,45 milijarde dolarjev (22% manj kot lani), k čemur so neameriški trgi prispevali 41%. Ustvarjeni prihodek se je najbolj povečal v Evropi, na Japonskem pa je upadel kar za četrtino. Za dobro poslovanje Appla je zaslužno predvsem veliko povpraševanje po prenovljeni družini prenosnikov iBook. Manj uspešna je bila Applova veriga maloprodajnih centrov, ki so jih začeli odpirati letos, saj so z njimi pridelali majhno izgubo. Kar 43% celotnega prihodka je podjetje zabeležilo v svojih spletnih trgovinah Apple Store po celem svetu.

    Objavljeno: 10.11.2001
  • Maxtorjevi diski s tehnologijo Ultra320 SCSI

    Proizvajalec diskov Maxtor je v sodelovanju s podjetjem LSI Logic uspelo zagotoviti združljivost diskov iz družine Atlas 10K III s krmilniki LSI Ultra320 SCSI. V skladu s standardom Ultra320 SCSI diski omogočajo prenos podatkov kar do 320 MB na sekundo, njihova zmogljivost pa je do 73 GB (v 2,5 cm visokem ohišju). Novi vmesnik Ultra320 SCSI je združljiv s starejšimi različicami SCSI, seveda pa diski zmorejo ustrezno manjše hitrosti prenosa, če so priključeni na počasnejše krmilnike. Disk se vrti s hitrostjo 10.000 obratov/minuto, povprečni iskalni čas je le 4,5 ms, na eno ploščo pa zmore zapisati 18 GB podatkov. Disk podpira vse lastnosti vmesnika Ultra320 SCSI, zapisane v beli knjigi (tako predpisane kot ponujene). Prvi primerki bodo na voljo v novembru, v množični prodaji pa jih predvidoma pričakujejo v zgodnjem prvem četrtletju 2002. Mimogrede, Maxtor sodeluje tudi z Adaptecom - pri zagotavljanju združljivosti diskov Atlas 10K III z Adaptecovimi krmilniki Ultra320 SCSI in RAID.

    Objavljeno: 10.11.2001
  • Sodelovanje Mobitela in Western Wireless

    Družbi Mobitel in "tretji operater" Western Wireless sta 9. novembra podpisala pogodbo o sledenju znotraj države. Uporabniki Vege, ponudbe GSM 1800 družbe Western Wireless, bodo po tej pogodbi lahko uporabljali omrežje GSM družbe Mobitel na območju Slovenije, kjer še ni signala GSM 1800 omrežja družbe WWI Slovenija.

    Objavljeno: 10.11.2001
  • Nizke cene procesorjev prizadele AMD

    Pri enem največjih proizvajalcev procesorjev, Advanced Micro Devices, so v tretjem četrtletju zabeležili večji padec prihodka kot so pričakovali. Čeprav število prodanih procesorjev ni bistveno zaostajalo za rekordnim drugim četrtletjem, ko so prodali kar 7,7 milijona procesorjev, so zabeležili kar 22 odstotkov manj prihodka, predvsem zaradi ostre cenovne vojne z Intelom. Kljub ocenam, da bo padec prihodkov znašal 15 odstotkov vsako četrtletje, sta jih cenovna vojna in gospodarska kriza v ZDA privedli v izgubo. Sedaj ocenjujejo, da bo padec prihodka na letni ravni okrog 37 odstotkov, kar pomeni, da bodo leto najverjetneje zaključili z okrog 100 milijoni dolarjev izgube.

    Objavljeno: 9.11.2001
  • Uporaba Bluetootha se širi

    V konferenčnem središču britanskega mesta Manchester je začelo delovati hitro brezžično omrežje Speedwave z uporabo tehnologije bluetooth. Omrežje bo do oddaljenosti sto metrov omogočalo brezžični dostop v internet s hitrostjo 384 KB/s. Za brezžični prenos podatkov uporabljajo antensko opremo švedskega podjetja Blue2Space. Projekt Speedwave pod okriljem podjetja Netario bo testno deloval do prihodnjega leta, potem pa ga nameravajo razširiti na 70 drugih lokacij (hoteli, letališča, kavarne, ...) v Manchestru. Pri izdelavi omrežja so se avtorji zaradi številnih prednosti raje odločili za bluetooth, kot za brezžično tehnologijo 802.11b. Bluetooth je podprt s strani žepnih računalnikov Palm in mobilnih telefonov, porabi manj energije, podpira tri glasovne kanale in je bolj varen od 802.11b.

    Objavljeno: 9.11.2001
  • Bo naveza Sun-Netscape ugasnila?

    Pred dvema letoma ustanovljeno skupno podjetje iPlanet, ki si ga lastita Sun in Netscape (zdaj je pod okriljem družbe AOL Time Warner), razvija strežniške programe in rešitve za elektronsko poslovanje. Prihodnjo spomlad se izteče letna pogodba o sodelovanju in vse kaže, da Netscape pogodbe ne bo obnovil. iPlanet bo pristal v Sunovem naročju, kar utegne pripeljati do določenih nesoglasij. iPlanet je namreč razvil odličen strežnik za javanske programe, ki ga bo Sun tržil tudi v prihodnje. Težava se lahko pojavi zaradi konkurenčnega Sunovega izdelka J2EE, ki ga prodajajo tudi licenčni partnerji. Slednji se zdaj sprašujejo, kateremu strežniku bo Sun namenil več pozornosti v prihodnosti.

    Objavljeno: 9.11.2001
  • Prodaja žepnih računalnikov upada

    Evropski trg žepnih računalnikov v letošnjem tretjem četrtletju je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem padel za 34 odstotkov. Od julija do septembra so Evropejci pokupili dobrih 324 tisoč žepnih računalnikov. Palm je imel z 38 odstotki še vedno največji tržni delež, kar pa je precej manj kot v primerjalnem lanskem četrtletju (52 odstotkov). Compaq je iz 30- padel na 17-odstotni tržni delež. Prodaja žepnih računalnikov v zadnjih treh mesecih naj bi nekoliko zrasla, saj je Microsoft že predstavil nadgradnjo operacijskega sistema PocketPC 2002. No, tudi Microsoft je utrpel precejšen padec v tretjem četrtletju, saj je zdrsnil z 41 na 29 odstotkov, kar bo vplivalo tudi na prodajo iPaqov. Na tem področju je tako spet pridobil Palm OS s 55 odstotki. Kljub temu je to padec v primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem, ko se je za Palmov operacijski sistem odločilo 63 odstotkov kupcev.

    Objavljeno: 9.11.2001
  • Novi, veliki diski iz Maxtorja

    Eden največjih proizvajalcev diskov, ameriški Maxtor, je predstavil dva nova diska, ki podpirata nov, hitrejši vmesnik ATA/133. DiamondMax Plus D740X se vrti s hitrostjo 7200 obratov na minuto, velik je 80 GB in vgrajen pa ima zelo tih motor FDB. Zmogljivejši DiamondMax Plus D540X se vrti sicer z manjšo hitrostjo (5.400 vrtljajev na minuto), vendar nudi kar dvakrat več prostor - 160 GB, kar naj bi po Maxtorjevih obljubah zadostovalo za 160 ur digitalnega videa pri najvišji kvaliteti. D540X bo tudi sestavni del novega Maxtorjevega velikega diskovnega strežnika MaxAttach NAS 6000.

    Objavljeno: 8.11.2001
  • Palm predstavil dodatek s predvajalnikom MP3

    Tudi pri Palmu so se odločili ponuditi uporabnikom svojih ročnih računalnikov možnost poslušanja glasbe v digitalnem zapisu. Za modela m100 in m105 je mogoče dokupiti dodatni modul z imenom Porteson mp3 player z priloženo 32 MB veliko pomnilniško kartico SecureDigital. Paketu je priložena programska oprema Liquid Audio, ki omogoča prenašanje glasbe iz računalnika v Palma in poslušanje, poleg tega pa ponuja tudi možnost snemanja na nosilce CD-R. S to potezo so pri Palmu ubrali podobno pot kot pri konkurenčnem Handspringu, ki svoj dodatek za predvajanje datotek MP3 ponuja že dalj časa.

    Objavljeno: 8.11.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji