Objavljeno: 14.11.2001

Objava programov za razbijanje zaščite DVD-jev zavarovana s svobodo govora

Prizivno sodišče v Kaliforniji je razveljavilo sodbo zoper nekaj skrbnikov spletnih strani, ki so omogočili javno objavo programa za razbijanje zaščite filmov posnetih na DVD, imenovano DeCSS.

Sodišče je razsodilo, da DeCSS predstavlja izraz svobodnega govora, oziroma avtorjevega pogleda na odkodiranje zaščite DVD-jev brez uporabe priložene programske opreme. Vsak tekst, ki se ga prizna kot svobodni govor, je v ZDA zaščiten s prvim amandmajem k ustavi, kar pomeni, da je mogoče prepovedati njegovo objavo zgolj v primeru, ko krši sam prvi amandma ali podobno pomemben zakon.

Sodišče je zaključilo, da je družbena vrednost programa DeCSS sicer moralno vprašljiva, vendar pa bi prepoved njegove objave omejevala svobodo govora. Sodišče je tudi zapisalo, da sicer spoštuje pravico filmske industrije po zaščiti svojih poslovnih skrivnosti, vendar pa meni, da ta pravica ni tako osnovna kot svoboda govora.

Program DeCSS naj bi razvil 15-letni programer Jon Johansen z dekodiranjem kode, ki je vsebujejo nosilce DVD. S tem sicer ni prekršil zakonov, ki prepovedujejo vdor v kodo, je pa prekršil licenčna pravila programov za predvajanje DVD-jev. Osnovni namen DeCSS je bil možnost predvajanja DVD-jev v operacijskem sistemu Linux, vendar so drugi programerji uspeli razširiti delovanje DeCSS-ja predvsem na možnost kopiranja filmov iz DVD-jev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji