Objavljeno: 13.11.2001

Oracle izgublja med podatkovnimi zbirkami

Med tem ko Microsoft s svojim strežnikom SQL Server in IBM s svojim DB2 beležita več deset odstotno rast dobička, so pri Oraclu, ki še zmerom drži vodilni položaj na področju podatkovnih zbirk, v zadnjem času zabeležili 8 odstoten padec prodaje podatkovnih zbirk.

Čeprav analitiki še zmerom ocenjujejo, da je Oraclova podatkovna zbirka najbolj zmogljiva na tržišču, pa v časih gospodarske krize postaja cena vse bolj pomemben dejavnik. Po ocenah nekaterih analitikov je Oraclova rešitev kar 100 odstotkov dražja od IBM-ove in Microsoftove in to po tem, ko je Oracle poleti znižal cene. Pri Oraclu se izgovarjajo na dejstvo, da njihova podatkovna zbirka vsebuje mnoga orodja in storitve, ki jih konkurenca zaračuna posebej, vendar analitiki poudarjajo, da mnoga podjetja vseh teh dodatkov ne potrebujejo.

Kljub padcu prodaje, Oracle še zmerom drži vodstvo pred konkurenco s 34 odstotnim tržnim deležem, vendar je IBM tesno zadaj s 30 odstotki, sledita pa Microsoft s 15 in Sybase s 3,2 odstotka.

Slika je nekoliko drugačna na tržišču podatkovnih zbirk za okolje Windows NT, kjer ima največji tržni delež Microsoft z 38 odstotki, Oracle pa je z 37,3 na drugem mestu. Microsoft ima nekoliko prednosti na tem tržišču zaradi bolj preproste uporabe, pa tudi IBM z 18,5 odstotki ni daleč zadaj. Na tržišču za Unix je slika spet drugačna, saj ima Oracle kar dvotretjinski tržni delež, IBM pa ima skupaj z Informixom, ki ga je nedavno prevzel, 21 odstotkov. Vendar pa si IBM obeta precej več na tem tržišču, saj je že sklenil pogodbe za uporabo DB2 s proizvajalci rešitev ERP in CRM kot sta SAP in PeopleSoft. Ti so doslej večinoma uporabljali Oraclovo podatkovno zbirko, vendar je Oracle z lastno rešitvijo ERP, E-Business Suite, postal njihov tekmec, zato mu niso več toliko naklonjeni.

Poleg velikih dveh konkurentov, pa na tržišču podatkovnih zbirk obstaja tudi nekaj podjetij z bolj specializiranimi izdelki, ki si prav tako želijo delež 8,8 milijard vrednega tržišča. Denimo Software AG in Computer Associates, ki sta vodilna na tržišču podatkovnih zbirk s podporo za XML. Čeprav večina podatkovnih zbirk podpira XML, so specializirane rešitve bistveno hitrejše pri obdelavi podatkov v zapisu XML. Tako Oracle kot tudi Microsoft in IBM priznavajo, da je to tržišče s precej potenciala, vendar se predvsem osredotočajo na boljšo podporo XML-u v lastnih rešitvah kot pa za izdelavo povsem novih. Na priljubljenosti pa pridobivajo tudi podatkovne zbirke z oprto kodo, kjer sta vodilna proizvajalca RedHat in NuSphere. Čeprav rešitve z odprto kodo niso najbolj priljubljene v velikih podjetjih, pa je kar precej majhnih podjetij in raznih izobraževalno raziskovalnih ustanov že prešlo na Linux.

Zvečine analitiki menijo, da se je bitka za tržišče podatkovnih zbirk pravzaprav šele začela in zaenkrat še zmerom največ stavijo na Oracle, v vsakem primeru pa kaže, da bodo največji zmagovalci te bitke prav uporabniki, ki bodo tako dobili nižje cene in boljšo podporo.

http://www.oracle.com

http://www.ibm.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji