• Novell iChain 2

    Novell je predstavil novo različico svojega programskega paketa iChain, ki je namenjen varovanju spletnih vsebin v podjetju. iChain je namenjen velikim podjetjem z velikimi internetnimi in intranetnimi strežniki, omogoča pa enkratno prijavo za dostop do spletnih programov in podatkov.

    Objavljeno: 8.11.2001
  • Nove strežniške komponente

    Po nepotrjenih izjavah bo Intel še letos predstavil enajst strežniških komponent, ki potrjujejo velikanovo usmeritev v ta del tržišča. Med novostmi so strežniške matične plošče, strežniška ohišja, SCSI krmilniki RAID in nova gigabitna omrežna kartica.

    Objavljeno: 8.11.2001
  • Halcom predstavil bančno aplikacijo za plačevanje med podjetji in navezo s SAP-om

    Halcom Informatika, največji slovenski ponudnikov rešitev za elektronsko bančništvo je nedavno predstavil novo različico programa E-Bank, ki ga že uporablja več slovenskih bank, med drugim Nova ljubljanska banka kot Proklik in Abanka kot Abacom. Nova različica se imenuje B2B E-Bank in kot pove že samo ime, je namenjena poslovanju med podjetji, z avtomatsko izmenjavo dokumentov med zalednimi obdelavami in informacijskimi sistemi bank. Podjetje je o spremembi na računu, torej plačilu, oziroma nakazilu, obveščeno v trenutku ko je to opravljeno, prav tako se nakazilo avtomatsko izvrši, ko je avtorizirano, v Sloveniji in tujini.

    Objavljeno: 7.11.2001
  • Voljatel kot referenca za Digiquant

    Dansko podjetje Digiquant je znano po rešitvi Internet Management System (IMS), ki je namenjena raznim ponudnikom dostopa do interneta, od običajnih ponudnikov dostopa preko omrežja na klic, najetih vodov, pa vse do mobilnih operaterjev za WAP in GPRS, ki jo uporabljajo mnoga velika podjetja, med drugim tudi italijanski operater mobilne telefonije in ponudnik dostopa do interneta Wind ter največji švedski operater telekomunikacij Telia. IMS je zasnovan kot celovita rešitev, ki omogoča polno urejanje storitev, od povezave s stranko, do zaračunavanja storitev in urejanja strankinega profila, hkrati ponuja dodajanje novih storitev in modulov kar med samim delovanjem in povezovanje s rešitvami ERP kot sta SAP in Oracle ter podatkovnimi zbirkami.

    Objavljeno: 7.11.2001
  • Dell vstopa na tržišče vnaprej sestavljenih računalnikov

    Podjetje Dell, ki že od samega začetka slovi po načinu prodaje, kjer si kupec sam zgradi računalnik in ga lahko kaseje poljubno nadgrajuje, je presnetil javnost s sistemom, ki je vnaprej sestavljen in ni nadgradljiv. Osnovna konfiguracija sistema Dell SmartStep 100D vsebuje procesor Celeron s taktom 1 GHz, 128 MB pomnilnika, 20 GB diska, 15-palčni monitor, modem in pol leta dostopa do interneta. Računalnika, ki ga za Dell proizvaja podjetje Mitac ni mogoče nadgraditi, le za podjetja je na voljo tudi z omrežno kartico. Vendar pa je pri SmartStepu bistvena cena, ki v ZDA znaša le 600 dolarjev, oziroma kot to skušajo predstaviti v Dellovem marketingu, dve karti za kino in ena pokovka na mesec.

    Objavljeno: 7.11.2001
  • Slabo četrtletje za Via Technologies

    Tajvanski proizvajalec čipov Via Technologies je v tretjem četrtletju zabeležil 22-odstotno znižanje prodaje v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Letošnji prihodki od prodaje so znašali 229 milijonov dolarjev, lanski pa skoraj tristo milijonov dolarjev. Še bolj se je zmanjšal zaslužek pred obdavčenjem, in sicer kar za 64 odstotkov. Letos so ga našteli za pičlih 25 milijonov dolarjev, lani pa ga je bilo 71 milijonov dolarjev. Podjetje je že prej napovedovalo podobne četrtletne poslovne rezultate, saj se je povpraševanje po osebnih računalnikih po vsem svetu zmanjšalo.

    Objavljeno: 7.11.2001
  • Vpogled v AMD Hammer

    Srečanje Microprocessor Forum je primerno mesto za vpogled v nove procesorske tehnologije, česar se zavedajo tudi pri družbi AMD. Razvoj njihovega prvega 64-bitnega procesorja, ki je znan po kodnem imenu Hammer, se nadaljuje, sedaj pa je znanih še nekaj dodatnih podrobnosti.

    Objavljeno: 6.11.2001
  • Veliko hitrejši pomnilnik Rambus

    V bitki z veliko cenejšim pomnilnikom DDR je Rambus potegnil naslednjo potezo - novo različico pomnilnika Rambus s kodnim imenom Yellowstone.

    Objavljeno: 6.11.2001
  • Ericsson prevzel skupno podjetje z Microsoftom

    Pred dvema letoma, ko je informacijska industrija še cvetela, sta si Ericsson in Microsoft zadala cilj prenesti Microsoftove rešitve v svet mobilne telefonije in skupaj ustanovila podjetje Ericsson Microsoft Mobile Venture. Glavno besedo in 70 odstotkov podjetja naj bi imel Ericsson, vodstvo podjetja pa je obljubljalo, da naj bi v roku enega leta že poslali na tržišče prve izdelke, mobilne telefone pripravljene na uporabo elektronske pošte s strežniki Microsoft Exchange preko WAP-a.

    Objavljeno: 6.11.2001
  • Oracle vlaga v Linux

    Privrženci odprtega operacijskega sistema Linux so z veseljem sprejeli vest, da je Oracle odkupil manjšinski delež v podjetju TurboLinux. Linux je s tem dobil pomembno podporo in večje možnosti, da si preko Oracla pridobi pomembne poslovne partnerje. TurboLinux bo moral svojo različico Linuxa malce prilagoditi, da bo lahko optimalno poganjal bazo podatkov Oracle 8i. TurboLinux in Oracle bosta k sodelovanju povabila tudi podjetje Huadi, ki je največji sistemski integrator na Kitajskem. Skupaj bodo razvijali rešitve za vladne in podjetniške potrebe.

    Objavljeno: 6.11.2001
  • Transmeta napoveduje

    Na konferenci Microprocesor Forum je podjetje Transmeta razkrilo svoje dolgoročne načrte za procesor TM6000, naslednika procesorja TM5800, ki ga ravno tako še ni videti na prodajnih policah (oz. v prenosnikih).

    Objavljeno: 5.11.2001
  • Tudi VIA (še) ima procesorje

    Čeprav povprečni uporabnik (vsaj v Evropi in ZDA) tega skoraj ne ve več, je v poslu s procesorji še vedno tudi tajvansko podjetje VIA (bolj znano po svojih sistemskih naborih). Z nakupom ostankov podjetja Cyrix so se usmerili v izdelavo procesorjev za najmanj zmogljive računalnike, v zadnjem času pa imajo kar nekaj težav s prepričevanjem partnerjev, da ni vse v megahertzih in hitrosti, ampak da je tudi cena tista, ki je pomembna.

    Objavljeno: 5.11.2001
  • NEC napoveduje izgubo namesto dobička

    Eden največjih japonskih proizvajalcev polprevodnikov in elektronskih naprav NEC, je po reviziji napovedal 1,2 milijarde dolarjev izgube za tekoče finančno leto, ki se konča marca 2002. Po dosedanjih načrtih naj bi namesto izgube pridelali 400 milijonov dolarjev dobička, oziroma skoraj 20 odstotno rast.

    Objavljeno: 5.11.2001
  • Microsoft in ameriška zvezna vlada dosegla dogovor

    Po dobrih treh letih sodnega postopka sta zvezno tožilstvo ZDA in Microsoft objavila dosežen dogovor, ki naj bi preiskavam naredil konec. Vendar pa mora končno besedo v celotnem procesu še dati 18 zveznih držav, ki je skupaj z zvezno vlado sprožilo postopek proti Microsoftu, pogodbo pa mora odobriti še sodnica.

    Objavljeno: 5.11.2001
  • Plačljiv dostop do .Net

    Za osnovni dostop do Microsoftove spletne platforme .Net MyServices bodo morali naročniki plačevati od 25 do 50 dolarjev na leto, posamezne storitve pa bodo na voljo ob dodatnem plačilu. Microsoft namerava speljati dostop do .Net preko sistema Passport, ki bo služil identifikaciji obiskovalcev. Z Microsoftovim potnim listom bo mogoče pregledovati vsebino, nakupovati, opravljati bančne in finančne storitve ali se zabavati.

    Objavljeno: 4.11.2001
  • Lotusova zvezda ponovno zasijala

    Družba Lotus Software, ki je v sklopu družbe IBM, je v tretjem četrtletju od prodaje licenc za programsko premo zaslužila trinajst odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. To je bila tudi ena od redkih pozitivnih novic za IBM, saj je v tretjem četrtletju zabeležil 20,4 milijarde prihodka, kar je pomenilo šest odstotkov manj kot lani. Lotus je dobre rezultate dosegel predvsem s programsko opremo za sporočanje in sodelovanje (Sametime in QuickPlace), kakor tudi za elektronsko učenje in upravljanje z znanjem.

    Objavljeno: 4.11.2001
  • Prve šole, ki nudijo vsem krajanom dostop do računalnika odprte

    Tako imenovane kiber kavarne, ki gostom nudijo možnost uporabe računalnika in dostopa do interneta, se pri nas niso najbolje prijele, v večini držav, predvsem informacijsko razvitih in turističnih, pa so prav te pomemben način uporabe informacijskih tehnologij in storitev mnogim državljanom, ki lastnega računalnika ne potrebujejo, ali pa si ga ne morejo privoščiti. Ministrstvo za informacijsko družbo si je ob začetku delovanja zadalo za nalogo priskrbeti dostop do informacijskih storitev tudi tistim državljanom, ki doma nimajo dostopa do interneta in je tudi predstavilo več načrtov. Eden izmed prvih tovrstnih projektov se imenuje e-šola, cilj pa je prebivalcem krajev s slabšo informacijsko infrastrukturo ponuditi dostop do računalnika v računalniških učilnicah osnovnih in srednjih šol.

    Objavljeno: 4.11.2001
  • EMC bo še odpuščal

    Podjetje EMC, eden vodilnih ponudnikov pomnilniških sistemov, je zabeležilo prvo četrtletno izgubo v 12 letih. Zaradi tega bo do konca leta ostalo brez dela nadaljnjih štiri tisoč zaposlenih. Septembra so jih že odpustili 2400, ob koncu leta pa naj bi bilo zaposlenih le še 19 tisoč delavcev. EMC je v minulem četrtletju zabeležil skoraj 50-odstotni padec prodaje v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Četrtletni dohodki od prodaje so znašali 1,2 milijarde dolarjev (lani 2,3 milijarde), izguba pa je znašala 945 milijonov dolarjev (lani 460 milijonov dolarjev neto zaslužka). EMC je zabeležil tako slabe poslovne rezultate zaradi več vzrokov: neustrezen poslovni model, cenejša konkurenca, neustrezen odnos do strank, izguba nekaterih ključnih kupcev in govorice, da bo EMC morda prevzela družba IBM.

    Objavljeno: 3.11.2001
  • AMD se pritožuje nad cenovno vojno

    Podjetje AMD je v zadnjem četrtletju zabeležilo 187 milijonov dolarjev izgube, čeprav je prodalo enako število čipov kot četrtletje pred tem. Za 22 odstotkov se je skrčil tudi prihodek (letošnje trimesečje 766 milijonov dolarjev, lansko pa 1,2 milijarde dolarjev). Zaradi zniževanja cen so bili pri AMD-ju prodati več procesorjev iz nižjega cenovnega razreda, zmanjšati pa so morali tudi prodajno maržo.

    Objavljeno: 3.11.2001
  • SAP: več prihodka, manj zaslužka

    Nemški proizvajalec poslovne programske opreme SAP je v tretjem četrtletju zabeležil poldrugo milijardo dolarjev prihodkov, kar je 16 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. V tem obdobju so pri SAP zaradi različnih vlaganj vknjižili le 71 milijonov dolarjev neto zaslužka, kar je bilo za dvanajst odstotkov manj kot lani. Zaradi slabih gospodarskih razmer so pri SAP zmanjšali pričakovanja glede celoletne rasti prihodka z 20 na 16 odstotkov. Zaradi racionalizacije poslovanja in zmanjševanja stroškov razmišljajo tudi o odpuščanju zaposlenih, predvsem v ZDA.

    Objavljeno: 3.11.2001
  • V dobrem tednu predstavljenih pet novih različic operacijskih sistemov

    Zadnje dni oktobra je sicer Microsoft tisti, ki je prevzel nase večino pozornosti javnosti z izdajo Windows XP, vendar pa tudi drugi razvijalci operacijskih sistemov niso počivali. Na tržišče so prišle tri nove različice Linuxa, Red Hat Linux 7.2, SuSE Linux 7.3 in Mandrake Linux 8.1 ter nova različica Sunovega sistema Solaris 8.

    Objavljeno: 2.11.2001
  • Italijani kupili več računalnikov

    Prodaja osebnih računalnikov v Evropi, Afriki in na Bližnjem Vzhodu je v tretjem četrtletju padla za deset odstotkov v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, ugotavlja družba za tržno raziskovanje IDC. Večji padec so preprečili nakupi računalnikov v majhnih in srednjih podjetjih, velika podjetja pa še naprej znižujejo tovrstna vlaganja. Prodaja namiznih računalnikov je padla za 12,5 odstotka, zato pa je bilo prodanih za slab odstotek več prenosnih računalnikov. V zahodni Evropi so dvig prodaje zabeležili edino v Italiji (11,5 odstotka), najbolj pa je padla prodaja v Franciji (18 odstotkov). Vzhodna Evropa je bila ponovno svetla točka, saj so v tej regiji prodali skoraj za 14 odstotkov več računalnikov kot lani.

    Objavljeno: 2.11.2001
  • Intel in IBM: manjši zaslužki

    Skupni Intelov prihodek v tretjem četrtletju znaša 6,5 milijarde dolarjev, kar je tri odstotke več kot v drugem trimesečju in 25 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Intel je zelo zadovoljen s prodajo procesorja Pentium 4, družba pa je v minulem četrtletju zaslužila 655 milijonov dolarjev neto (77 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju). Bolje jo je odnesel IBM, saj se je neto zaslužek v letošnjem tretjem četrtletju v primerjavi z lanskim zmanjšal le za 19 odstotkov - z dveh na 1,6 milijarde dolarjev. Tudi skupni prihodek se je zmanjšal le za šest odstotkov, znašal pa je dobrih 20 milijard dolarjev. IBM še naprej beleži dvomestno rast prihodkov od prodaje storitev in programja, od prodaje strojne opreme pa so v minulem četrtletju iztržili 21 odstotkov manj.

    Objavljeno: 2.11.2001
  • Microsoft pričenja z ofenzivo .NET izdelkov in storitev

    Na strokovni konferenci za razvijalce programske opreme Microsoft Profesional Developer Conference, je glavni govornik in predsednik uprave Microsofta Bill Gates predstavil orodja, ki bodo postala osnova strategije .NET.

    Objavljeno: 2.11.2001
  • ATI vztraja na integriranih rešitvah

    ATI, ki ga poznamo predvsem po zelo dobrih grafičnih karticah oz. pospeševalnih čipih 3D, je zelo močan tudi na tržišču internetnih predvajalnikov oz. naprav, ki jih nameščajo kabelski operaterji in omogočajo sprejem televizijskega signala, odkodiranje zaščitenih vsebin in še marsikaj drugega.

    Objavljeno: 1.11.2001
  • Več oglaševanja preko elektronske pošte

    Prihodek od oglaševanja v elektronskih sporočilih naj bi se letos skoraj potrojil v primerjavi z lanskim letom. Raziskovalna družba Forrester Research napoveduje, da bodo oglaševalci v ta namen letos porabili 1,1 milijarde dolarjev (lani le 400 milijonov dolarjev). Bolj slabo se piše ostalemu spletnemu oglaševanju, ki naj bi letos nazadovalo za 18 odstotkov - z lanskih 7,6 na letošnjih 6 milijard dolarjev. Raziskovalna družba Gartner na tem področju letos ne pričakuje takega nazadovanja (lani 8, letos 7,9 milijarde dolarjev). Oglaševanje preko elektronske pošte tako ostaja v središču zanimanja, družba Jupiter Media Metrix pa napoveduje, da bo ta vrsta oglaševanja leta 2006 ustvarila prihodek v višini 19,3 milijarde dolarjev. Na ta način naj bi ustvarilo več prihodka kot ostalo spletno oglaševanje. Obseg spletnega oglaševanja naj bi spet začel naraščati leta 2002 ali 2003, v svetovnem oglaševalskem kolaču, ki je trenutno vreden 250 milijard dolarjev, pa spletno oglaševanje šteje okrog tri odstotke.

    Objavljeno: 1.11.2001
  • Spet slabša prodaja računalnikov

    Raziskava, ki jo je izvedla družba Dataquest, je pokazala, da je prodaja osebnih računalnikov v letošnjem tretjem četrtletju (30,7 milijona enot) nazadovala za dvanajst odstotkov v primerjavi z enakim lanskim obdobjem (34,6 milijona enot). Obseg prodaje računalnikov PC v ZDA se je zmanjšal kar za 21 odstotkov. Edino Dell je v tem obdobju povečal prodajo za 11 odstotkov, vsi ostali največji proizvajalci pa so zabeležili od 17- do 31-odstotni padec. Dell tako še vedno ostaja prvi po prodaji tako na svetu (14-odstotni tržni delež) kot v ZDA (25 odstotkov). Drugi na obeh ravneh je Compaq (10,4 in 11,7 odstotka). IBM je tretji na svetu (6,6 odstotka) in peti v ZDA (6,3 odstotka). Sicer pa je večina prodanih osebnih računalnikov na svetu brez blagovne znamke. Tako imenovani sestavljivi ali kompatibilni računalniki so v letošnjem tretjem četrtletju dosegli 60-odstotni svetovni tržni delež.

    Objavljeno: 1.11.2001
  • Nova standarda za razpoznavo govora

    Kot je že v navadi v svetu informacijskih tehnologij zadnjih nekaj let, vsaj kar se raznih standardov tiče, se na začetku zmerom pojavita dva, pri čemer enega običajno razvije kakšno združenje podjetij, drugega pa kateri izmed velikanov, najpogosteje Microsoft. Tako usodo bo kot kaže doživela tudi tehnologija za prepoznavo govora.

    Objavljeno: 31.10.2001
  • Tudi Microsoft je zaskrbljen

    Pri Microsoftu ugotavljajo, da se je prodaja osebnih računalnikov od letošnjega julija do septembra zmanjšala za deset odstotkov tako med podjetji kot med končnimi uporabniki. V zadnjih treh mesecih leta 2001 bo po njihovih ocenah še za dve odstotni točki slabše. Kljub gospodarski krizi so pri Microsoftu v prvem četrtletju zaslužili več kot v enakem lanskem obdobju. Skupni prihodek je bil 6,13 milijarde dolarjev, lani pa 5,77 milijarde dolarjev. V tem obdobju so zaslužili 1,28 milijarde dolarjev neto. Zadovoljni so bili s prodajo programske opreme za strežnike in operacijskih sistemov za namizne računalnike in strežnike, v prihodnjem obdobju pa si veliko obetajo tudi od prodaje Oken XP, igralne konzole Xbox in orodja Visual Studio .Net.

    Objavljeno: 31.10.2001
  • LCD monitorjev bo dovolj

    Tajvanski raziskovalni inštitut za industrijsko tehnologijo pričakuje, da bo svetovna ponudba večjih monitorjev LCD večja od povpraševanja vsaj še eno leto. Letos se bo prodaja teh monitorjev povečala za 45 odstotkov, prihodek od prodaje pa se bo zaradi velikih pocenitev zmanjšal za 20 odstotkov. Ponudba večjih monitorjev LCD bo rasla še naslednji dve leti, Tajvan pa naj bi prihodnje leto prevzel vodilno vlogo pri izdelavi in prodaji tovrstnih izdelkov, predvidevajo tajvanski raziskovalci.

    Objavljeno: 31.10.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji