Objavljeno: 2.11.2001

V dobrem tednu predstavljenih pet novih različic operacijskih sistemov

Zadnje dni oktobra je sicer Microsoft tisti, ki je prevzel nase večino pozornosti javnosti z izdajo Windows XP, vendar pa tudi drugi razvijalci operacijskih sistemov niso počivali. Na tržišče so prišle tri nove različice Linuxa, Red Hat Linux 7.2, SuSE Linux 7.3 in Mandrake Linux 8.1 ter nova različica Sunovega sistema Solaris 8.

Podjetje Red Hat je največji distributer Linuxa, z različico 7.2 pa kaže, da si samo še utrjujejo svoj položaj. Bistvene izboljšave v 7.2 so jedro 2.4.7, izboljšana podpora za vmesnike in naprave USB, nove različice brskalnika Nautilus, spletnega brskalnika Mozilla, namizij Gnome in KDE (slednji je na voljo tudi v slovenščini) ter polne različice Sunovega pisarniškega programa StarOffice 5.2. Prenovljeni so še prevajalniki za programske jezike C, C++ in java ter tolmači za Python, Pearl in PHP, seveda pa so priloženi tudi spletni, ftp, poštni, imeniški in tiskalniški strežniki. Poleg osnovne je izšla tudi različica Professional, ki vključuje več dokumentacije, razvojna orodja za spletne programe, program za spletno trgovino, IBM-ovo različico javanskega navideznega stroja in daljše obdobje podpore. Pri Red Hatu so napovedali tudi različici Linuxa 7.2 za večje strežniške sisteme in za velike računalnike IBM S/390, predstavili pa so tudi zbirko razvojnih orodij za Red Hat Linux za prenosne naprave. Osnovna različica Red Hat Linuxa stane 60 dolarjev, Professional 200, zbirka razvojnih orodij pa od 2500 dolarjev naprej.

Tudi francoski distributer Linuxa MandrakeSoft je napovedal novo različico svojega Mandrake Linuxa 8.1. Mandrake je na voljo v štirih različicah; osnovna stane 30 dolarjev, PowerPack, namenjena zmogljivim delovnim postajam za 60 dolarjev, ProSuite za strežnike v srednjih in manjših podjetjih za 150 dolarjev, najzmogljivejša ProSuite Gold, ki podpira Intelove 64-bitne procesorje Itanium pa stane 1200 dolarjev. Različici ProSuite poleg osnovnega operacijskega in strežniškega sistema vsebujeta tudi 9 nosilcev CD in en DVD programskih rešitev za Linux.

Nemški distributer Linxa SuSE je poslal na tržišče SuSE Linux 7.3 v dveh različicah; Personal je namenjena domačim uporabnikom in tistim, ki šele spoznavajo Linux ter vključuje vse standardne programe v raznih Linux distribucijah, kot sta Netscape Navigator in Sun StarOffice, priložene pa ima tudi programe za snemanje na nosilce CD-R in CD-RW ter urejanje video in zvočnih posnetkov. Različica Professional je na voljo na sedmih nosilcih CD-ROM ali enem DVD-ju in po besedah predstavnikov podjetja vsebuje vse kar je potrebno za vzpostavitev omrežnih rešitev in njihovo varnost. Osnovna različica stane 50, Professional pa 80 dolarjev.

Poleg Microsofta in distributerjev Linuxa se je z objavo nove različice operacijskega sistema znašel tudi Sun Microsystems s svojim izboljšanim sistemom Solaris 8. Že sam operacijski sistem vključuje neomejeno licenco za razvoj programov za Sunov spletni strežnik iPlanet Application Server, kar je v skladu s Sunovo spletno strategijo ONE, ki se trudi postati konkurenca Microsoftovemu ogrodju .NET. Bistvena izboljšava v novi različici je boljša podpora za javanske programe, prenovljeni Solaris 8 pa je za sisteme z manj kot osmimi procesorji na voljo brezplačno.

http://www.redhat.com

http://www.mandrake.com

http://www.suse.com

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji