• Lindows, križanec med Linuxom in Windowsi

    Michael Robertson, bivši direktor in ustanovitelj dobro znanega spletnega servisa MP3.com, dela na novem zanimivem projektu. Ustanovil je družbo Lindows.com, ki razvija operacijski sistem LindowsOS. Po Robertsonovih besedah, naj bi LindowsOS, ki temelji na Linuxu, zmogel poganjati programe narejen za Linux, pa tudi za Microsoftove Windowse. Podjetje vidi v tem prihodnost Linuxa, ki ga zaenkrat uporabljajo predvsem računalniški strokovnjaki, ob prijaznejšem uporabniškem vmesniku in z znanimi programi, pa sklepajo, da bi se uporaba Linuxa lahko izjemno razširila.

    Objavljeno: 30.10.2001
  • Znano vodstvo skupnega podjetja HP - Compaq

    Kot kaže, se postopek združevanja družb Compaq in HP nadaljuje brez zastojev. Glavna direktorica Hewlett-Packard Carly Fiorina, ki bo vodila podjetje tudi po združitvi s Compaqom, predvidoma prihodnje leto, je predstavila seznam novih vodstvenih delavcev skupnega podjetja.

    Objavljeno: 30.10.2001
  • Dell predstavil zmogljiv prenosnik za modne uporabnike

    Dellov nov model prenosnika, Inspirion 4100 je zmogljiv, majhen in, podobno kot modni mobilni telefoni ponuja možnost zamenjave barve ohišja. Čeprav tehta manj kot tri kilograme, je Dell Inspirion 4100 na voljo s 14,1 palčnim zaslonom, procesorjem Intel Pentium III-M s takti od 866 MHz do 1,2 GHz in ima standardno vgrajeno zmogljivo grafično kartico ATI Mobility Radeon s 16 MB pomnilnika DDR, ki tudi na prenosnikih podpira standard AGP 4x. Inspirion 4100 podpira do 1 GB pomnilnika SDRAM, za povezovanje pa so že v osnovno konfiguracijo vključeni modem in tako klasična kot tudi brezžična omrežna kartica.

    Objavljeno: 30.10.2001
  • Katastrofalno Compaqovo poslovanje

    Compaq je prvič po objavi nameravane združitve s podjetjem Hewlett-Packard razkril četrtletne poslovne rezultate, ki pa so katastrofalni. Pravijo, da tudi v prihodnjem četrtletju ne bo nič bolje. V tretjem četrtletju so namreč zabeležili 500 milijonov dolarjev neto izgube (lani v enakem obdobju 557 milijonov dolarjev dobička). Prodaja je padla za 33 odstotkov na 7,48 milijarde dolarjev, v Compaqu pa so bili zadovoljni le z delovanjem oddelkov storitev in podjetniške tehnologije. Najslabše rezultate so dosegli s prodajo osebnih računalnikov, ki je nazadovala kar za 42 odstotkov v primerjavi letošnjega z lanskim tretjim četrtletjem. Compaq se bo na tem področju začel obnašati podobno kot družba Dell, ki je v tem četrtletju edina zabeležila rast pri prodaji računalnikov PC. Povečal bo delež direktne prodaje, zmanjšal operativne stroške in izpopolnil proizvodnjo.

    Objavljeno: 30.10.2001
  • Kriza vpliva tudi na plače

    Zaradi krize v računalniški industriji dobivajo IT strokovnjaki tudi nižje plače. Po več kot desetletju, v katerem je bila glavna vaba za tovrstne strokovnjake visoka plača, se je zdaj plošča obrnila. Zdaj je na prvem mestu stabilnost podjetja, šele potem pa plača in druge ugodnosti. Raziskava, ki so jo opravili v nekaterih ameriških mestih, je pokazala, da je povprečna osnovna plača tehnoloških strokovnjakov, ki so se zaposlili v tretjem četrtletju, za 2,1 odstotka nižja od tistih, ki so se zaposlili v drugem četrtletju. Sicer pa IT strokovnjaku z dveletnimi izkušnjami ob zaposlitvi obljubijo dobrih 71.500 dolarjev povprečne letne plače. To je še vedno ena od najbolje plačanih služb v ZDA, res pa je, da se takim zaslužkom že približujejo tudi zaposleni v drugih sektorjih.

    Objavljeno: 29.10.2001
  • Prihodnost pri Intelu

    Intel je na Microprocessor Forumu v Santa Clari napovedal nekaj novosti in izboljšav pri naslednjih generacijah procesorja Pentium 4 Xeon in hkrati napovedal nov procesor, ki bo luč sveta ugledal leta 2003.

    Objavljeno: 29.10.2001
  • Motorola in IBM predstavila nove procesorje PowerPC

    Motorola in IBM sta na prireditvi Microprocessor Forum razgrnila načrte v zvezi s procesorjem PowerPC.

    Objavljeno: 29.10.2001
  • V ZDA nagla rast uporabe pretočnih medijev v septembru

    Septembra so dogodki v ZDA prikovali milijone ljudi pred televizijske sprejemnike in druge vire novic. Po podatkih raziskovalnega podjetja Nielsen/NetRatings so največjo rast gledanosti v tem času pridobili prav mediji, ki preko spleta oddajajo program v pretočnem zapisu kot je RealVideo. Po njihovih podatkih naj bi kar 56 odstotkov zaposlenih v pisarnah po ZDA, oziroma 21 milijona uporabnikov, septembra poseglo po novicah v pretočnih medijih med službenim časom.

    Objavljeno: 29.10.2001
  • Brezžično lasersko pero Vpen

    Različnim vhodnim napravam naj bi se v roku enega leta pridružila še nova vrsta brezžičnega peresa, imenovana Vpen, ki ga razvijajo pri izraelskem podjetju OTM Technologies. Ta naj bi poenostavil predvsem vnos besedil, saj omogoča, da uporabnik ta preprosto piše kar po zraku, saj se mu ni potrebno dotikati nikakršne podlage. Naprava namreč z laserjem sama zaznava premike glede na kakršnokoli površino in podatke potem preko brezžične povezave Bluetooth posreduje napravam, kot so ročni računalniki ali mobilni telefoni. S peresom naj bi uporabnik tako preprosto urejal besedila, pisal elektronska sporočila ali dostopal do spletnih strani, uporabljati pa ga bo mogoče tudi za namesto miške ali podobne vhodne naprave.s

    Objavljeno: 27.10.2001
  • Urejevalnik videa VideoWave 5

    Najnovejša različica priljubljenega urejevalnika video posnetkov VideoWave 5, ki so ga pred kratkim predstavili pri podjetju MGI, ponuja uporabnikom številne možnosti pri urejanju videa ter ustvarjanju DVD, Mini DVD in Video CD posnetkov. Za razliko od večine drugih paketov je podpora ustvarjanju filmov DVD pri VideoWaveu dodana že v samo jedro programa in ne kot poseben dodatek. Tovrstne filme je iz samega programa mogoče tudi neposredno posneti na ploščo DVD, seveda v primeru če uporabnik premore tovrstni zapisovalnik. VideoWave 5 podpira vse standarde zapisovalnikov DVD (DVD-RAM, DVD-RW in DVD+RW) in vsebuje nov kodirnik za zapis MPEG 1 in 2, ki je optimiziran za procesorje Pentium 4. Cena novega urejevalnika je 130 dolarjev, nadgradnja starejše različice ali podobnega konkurenčnega izdelka stane 35 dolarjev.

    Objavljeno: 27.10.2001
  • Apple posodobil iBooke

    Letos prenovljeni prenosniki Apple iBook so le nekaj mesecev po predstavitvi doživeli prvo posodobitev. Na voljo so trije modeli, ki se razlikujejo po vgrajenih optičnih pogonih (CD-ROM, DVD-ROM in kombinirani pogon CD/RW - DVD-ROM). Pri obeh zmogljivejših modelih so takt procesorja G3 povečali na 600 MHz (prej 500 MHz), sistemsko vodilo pa pohitrili s 66 MHz na 100 MHz. Vgrajen je disk velikosti 15 GB (20 GB v modelu s kombiniranim pogonom). Vsi modeli imajo v osnovi 128 MB pomnilnika, nadgradljivega do 640 MB. Na disku sta nameščena operacijska sistema MacOS 9.2.1 in MacOS X 10.1. 12,1 palčni zaslon ima ločljivost 1024x768 pik, poganja ga grafična kartica ATI Rage Mobility 128 z vodilom AGP 2X in 8MB grafičnega pomnilnika. Nabor priključkov in vmesnikov je standarden za Applove prenosnike (USB, Firewire, VGA in video izhod, omrežna kartica, modem, zvočnika ter mikrofon, ni pa infrardeče povezave). Prenosnik ima režo za vgradnjo brezžične omrežne kartice AirPort, v pokrovu pa je že pripravljena antena zanjo.

    Objavljeno: 27.10.2001
  • Canonovi novi brizgalniki

    Canon je predstavil nekaj novosti v svoji ponudbi brizgalnikov. Vstopni model BJC-2100 je tako dobil naslednika v modelu S100. Najcenejši Canon je z ločljivostjo 720 x 360 pik na palec in deklarirano hitrostjo 5 strani na minuto, namenjen manj zahtevnim domačim uporabnikom. S300 za zmerno ceno ponuja izpis z ločljivostjo 2400 x 1200 pik na palec ter deklarirano hitrost 11 strani na minuto (7,5 barvno), nima pa ločenih kaset s črnilom. Ima jih S500, ki je poleg tega s hitrostjo 12 strani na minuto (8 barvno) tudi nekoliko hitrejši. Canon je predstavil tudi nekoliko pohitreni model S600, ki sedaj nosi oznako S630. Tistim, ki ne morejo brez velikosti A3 pa je namenjen S6300, ki je sicer identičen modelu S630. Oba zmoreta tiskati s hitrostjo do 17 strani na minuto (12 barvno) in največjo ločljivost 2400 x 1200 pik na palec.

    Objavljeno: 26.10.2001
  • Pol gigabajta na pomnilniški kartici SD

    Vedno večje zmogljivosti digitalnih fotoaparatov vodijo do vedno večjih zahtev pri velikosti pomnilniških kartic. Do sedaj so po velikosti vodile kartice Comapct Flash z velikostmi do 512 MB, vendar so te kartice resnici na ljubo po merah tudi same precej večje od konkurenčnih. Ob koncu leta pa naj bi Panasonic na tržišče poslal pomnilniške kartice SD (Secure Digital) velikosti 256 MB in 512 MB. Te so po merah znatno manjše, saj ne presegajo velikosti pisemske znamke, poleg tega pa omogočajo tudi zaščito avtorskih pravic. Na nove kartice SD bo tako prostora za približno 400 slik posnetih v normalni kakovosti z ločljivostjo 4 milijona pik, uporabljati pa jih bo mogoče tudi v različnih drugih prenosnih napravah kot so predvajalniki stisnjene glasbe, ročni računalniki in drugo.

    Objavljeno: 26.10.2001
  • Domača tovarna filmov DVD

    Program DVD MovieFactory, ki so ga izdelali pri podjetju Ulead, je namenjen uporabnikom, ki bi radi preprosto in hitro pretvorili svoje video posnetke v filme DVD. Uporabnika pri tem vodi za uporabo zelo preprost vmesnik s čarovniki, ki omogoča izdelavo menijev za izbiro scene v dveh nivojih. Te je mogoče opremiti z lastnim ozadjem ter glasbo MP3, WAV ali MPEG Audio. Program podpira tudi delo z več filmskimi projekti na enem disku, poleg tega je projektom mogoče dodati še uvodne menuje. Program omogoča, da uporabnik filme zapiše neposredno iz programa, pri čemer podpira standarde DVD-R, DVD-RW in DVD+RW, kot tudi CD-R in CD-RW. Video je mogoče zajemati analogno ali digitalno, pri urejanju pa je uporabniku v pomoč tudi avtomatsko iskanje scen. Ulead DVD MovieFactory stane 50 dolarjev.

    Objavljeno: 26.10.2001
  • Digitalni fotoaparat za skrajne razmere

    Pod precej zapletenim imenom G.BROS GV-10 podjetje Casio ponuja digitalni fotoaparat s povečano odpornostjo na vodo in prah. Fotoaparat je mogoče brez skrbi uporabljati v dežju, na smučanju, plaži in podobnih okoljih. Objektiv aparata je ekvivalenten 35 mm širokokotnemu objektivu, tipalo CCD pa zmore zajeti 1,3 milijona pik. Slike se shranjujejo na pomnilniške kartice Compact Flash, za delovanje pa skrbijo 4 baterije velikosti AA. Zaenkrat je fotoaparat na voljo zgolj na Japonskem in ni še jasno ali ga bodo ponudili tudi drugim tržiščem.

    Objavljeno: 26.10.2001
  • Windows XP na tržišču

    Kot je že skoraj postalo neko nepisano pravilo, je tudi letošnji sejem Infos sovpadel z izdajo nove različice operacijskega sistema Windows. Težko pričakovani Windows XP predstavlja dolgo obljubljani prehod na skupno platformo za poslovne in domače uporabnike, hkrati pa ukinitev podpore za pradavni operacijski sistem MS-DOS. Nova skupna platforma je bolj podobna Windows 2000, oziroma NT, kot pa sistemom z oznakami 9x in Millennium Edition, vendar s polno podporo za večpredstavne vsebine in igre.

    Objavljeno: 26.10.2001
  • Symantec predstavil cenejše naprave za požarni zid in VPN

    Symantec je predstavil tri naprave, ki skrbijo za požarni zid, usmerjanje in navidezna zasebna omrežja, namenjene predvsem manjšim podjetjem in raznim drugim manjšim organizacijam.

    Objavljeno: 25.10.2001
  • S 100 Mb/s po zraku

    Še preden je tržišče dobro zaobjelo brezžični Ethernet oz. omrežja 802.11b, so na obzorju že nova, veliko hitrejša omrežja ustrezna specifikaciji 802.11a. Proxim je namreč napovedal izdelek Harmony 802.11a, kartico PC Card, ki bo najbrž kot prva znala komunicirati po tem novem standardu.

    Objavljeno: 25.10.2001
  • Novi digitalni izdelek iz Appla

    Podjetje Apple je predstavilo novost, imenovano iPod. Gre za predvajalnik glasbenih datotek, ki je vsebuje disk velikosti 5GB, vmesnik Firewire, za polnjenje z skladbami pa potrebuje računalnik Macintosh z operacijskim sistemom MacOS 9.2.1 ali OS X 10.1 in prav tako tokrat predstavljenim programom iTunes2.

    Objavljeno: 25.10.2001
  • Milijardna izguba Motorole

    Motorola je objavila podatek, da beleži v tretjem četrtletju letošnjega leta kar 1,4 milijarde dolarjev izgube. Skupna izguba v prvih devetih letošnjega leta je s tem narasla na 2,7 milijarde dolarjev, medtem ko je podjetje v istem času leta 2000 pridelalo 1,18 miljarde dolarjev dobička. Slabo poslovanje je predvsem posledica upada prodaje, ki se je napram lanskemu letu zmanjšala za približno 17,5 odstotka (iz 27,5 milijarde na 22,68 milijarde dolarjev), v tretjem četrtletju celo za 22,5 odstotka. Še najbolj je upadla prodaja polprevodnikov (za kar 48 odstotkov) ter širokopasovnih komunikacijskih komponent, nekoliko bolje je pri telekomunikacijski infrastrukturi, kjer je prodaja upadla za deset odstotkov in pri prodaji mobilnih telefonov, kjer Motorola beleži 16 odstotni upad prodaje.

    Objavljeno: 25.10.2001
  • Bo pretočna različica standarda MPEG-4 zaživela?

    Interesno združenje za internetne pretočne zapise (ISMA), ki ga sestavljajo podjetja kot so Apple, Cisco, Sun in Phillips, je predstavilo prvo specifikacijo standarda za pretočni video in zvok v zapisu MPEG-4.ISMA 1.0 je izšel v dveh različicah, preprostejša je namenjena prenosu preko brezžičnih in ozkopasovnih povezav za predvajanje v napravah kot so mobilni telefoni in ročni računalniki, zmogljivejša pa je namenjena prenosu preko širokopasovnih povezav in predvajanju v osebnih računalnikih in podobnih napravah.

    Objavljeno: 24.10.2001
  • Še en računalnik na uri

    Japonski proizvajalec ur Citizen in IBM sta pripravila drugo različico WatchPada, križanca med ročnim računalnikom in uro. WatchPad meri 6,25 x 4,5 cm, ima 8 MB pomnilnika, 16 MB veliko pomnilniško kartico, poganja ga 32-bitni ARM-ov procesor s taktom 74 MHz, na njem pa teče Linux. Druge značilnosti so črnobel zaslon LCD, infrardeči vmesnik, podpora za bluetooth in prepoznava prstnega odtisa. Po podatkih proizvajalcev bluetooth ni namenjen zgolj prenosu podatkov, temveč tudi za glasovno upravljanje s pomočjo brezžičnega mikrofona.

    Objavljeno: 24.10.2001
  • Napsterjevi nasledniki na udaru?

    Iz dobro obveščenih virov iz združenja ameriške glasbene industrije RIAA naj bi pred nekaj tedni napovedali pričetek postopka za tožbo zoper dva sistema za izmenjavo datotek, MusicCity in Grokster ter nizozemsko programersko hišo FastTrack. V dopisu piše, da ima združenje dokaze o kršitvah avtorskih pravic zoper oba sistema, ki uporabljata tehnologijo razvito pri FastTracku. Podobno programsko opremo uporabljata tudi sistema KaZaa in Morpheus. Čeprav ti dokazi menda niso tako trdni kot tisti zoper Napsterju, RIAA vseeno namerava sprožiti tožbo.

    Objavljeno: 24.10.2001
  • Western Digital predstavil hitrejši disk z 8 MB medpomnilnikom

    Pri Western Digitalu, enem največjih proizvajalcev diskov so se odločili poleg povečanja velikosti diska izboljšati tudi hitrost prenosa podatkov, ki pogosto postane ozko grlo pri delovanju računalnika. Nov model iz družine Caviar, imenovan WD-1000BB Special Edition, ima kapaciteto 100 MB, hitrost vrtenja 7200 obratov na minuto in kar 8 MB velik medpomnilnik. Običajno imajo diski EIDE med 1 in 4 MB velik medpomnilnik, večji so bili do sedaj prisotni zgolj v zmogljivih diskih SCSI.

    Objavljeno: 24.10.2001
  • Podelitev priznanj Najboljši na Infosu 2001

    Priznanja Najboljši na Infosu podeljuje revija Monitor letos šestič. Namen tega izbora je ugotoviti, kateri najvidnejši in najpomembnejši izdelki so se pojavili na slovenskem računalniškem trgu v zadnjem letu. Sodelujejo lahko namreč le izdelki, ki niso starejši od enega leta in jih je mogoče kupiti v Sloveniji.

    Objavljeno: 24.10.2001
  • Sun Solaris 9

    Sun je oktobra javnosti predstavil razvojno različico operacijskega sistema Solaris z oznako 9.0. Tako kot z različico 8 bodo pri nadaljnem razvoju aktivno sodelovali tudi uporabniki, tako da bo razvojna različica kmalu na voljo na spletne strežniku. Prikazana različica je funkcijsko nekoliko nepopolna glede na začrtani končni izdelek, ki bo po sedanjih načrtih končan v letu 2002. Že zdaj pa si bo mogoče ogledati podporo za programski vmesnik RCM API (Reconfiguration Coordination Manager Application Program Interface), prek katerega bo mogoče videti stanje delujočih programov, ko pride so večje strojne spremembe v sistemu (sprememba particije, procesorske plošče,...). S pomočjo tega sistema bodo programi lažje v realnem času izrabljali dodane strojne zmožnosti brez potrebe po ponovnem zagonu.

    Objavljeno: 23.10.2001
  • Tivoli predstavlja nadzorna orodja za Microsoftove strežnike

    Podjetje Tivoli je oktobra predstavilo nove nadzorniške rešitve, ki so namenjene specifično Microsoftovim izdelkom in sicer nadzoru strežnikov Exchange Server in SQL Server ter imeniškega sistema Active Directory.

    Objavljeno: 23.10.2001
  • Nov iPaq z IBM-ovim programom za prepoznavo govora

    Nove različice priljubljenega Compaqovega ročnega računalnika iPaq z oznako H3800, ki so jih pred kratkim napovedali, bodo vsebovale IBM-ov program za prepoznavo govora Embeded ViaVoice Mobility Suite. Nove iPaqe bo tako mogoče upravljati tudi z govornimi ukazi, ročni računalnik pa bo zmogel tudi brati s sintetiziranim glasom. V osnovi bo iPaq sprejel govorni ukaz, na primer >>odpri imenik<< ali >>preberi današnje sestanke<<, podobno pa bo mogoče upravljati tudi z elektronsko pošto.

    Objavljeno: 23.10.2001
  • IDC o prihodnosti IT tržišča

    Mesec dni po terorističnem napadu na ZDA so pri družbi IDC skušali izmeriti vpliv dogodka na stanje na tržišču informacijskih tehnologij in napovedati, kako se bo to obnašalo v prihodnjih mesecih in letih. Pri IDC-ju potrjujejo, da je imel napad globoke posledice za celotno gospodarstvo, zlasti pa področje visokih tehnologij. V tednu dni po dogodku se je na ameriškem tržišču prodaja skoraj ustavila, podjetja pa so izgubila po ocenah nekaj sto milijard dolarjev predvidenega prihodka od prodaje. Še bolj kot neposredni učinek v prvem tednu, pa je nevaren dolgoročnejši strah pri kupcih (tako posameznikih kot podjetjih), ki se težje odločajo za nove investicije.

    Objavljeno: 23.10.2001
  • Siebel Systems predstavlja Siebel 7.0

    Podjetje Siebel Systems sodi med večje ponudnike poslovnih rešitev, zlasti na področju sistemov za upravljanje s strankami (CRM). Nedavno so objavili povsem novo generacijo programske opreme Siebel 7.0, ki je prvič v celoti pripravljena za spletno rabo. Celoten uporabniški sistem sloni na javi in opisnem jeziku XML, zaradi česar ne potrebuje namestitve na strani odjemalcev. Strežniški del je kljub temu narejen na konvencionalen način. Zaradi spletne zasnove so razvijalci dosegli tudi to, da se lahko odjemalec prilagodi ciljni napravi, recimo ročnim računalnikom. Pripravljena je že rešitev za uporabo sistema na računalnikih Palm, kmalu pa tudi PocketPC.

    Objavljeno: 22.10.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji