Objavljeno: 31.10.2001

Nova standarda za razpoznavo govora

Kot je že v navadi v svetu informacijskih tehnologij zadnjih nekaj let, vsaj kar se raznih standardov tiče, se na začetku zmerom pojavita dva, pri čemer enega običajno razvije kakšno združenje podjetij, drugega pa kateri izmed velikanov, najpogosteje Microsoft. Tako usodo bo kot kaže doživela tudi tehnologija za prepoznavo govora.

Istega dne ko je Bill Gates napovedal tehnologijo SALT (Speech Application Language Tags), ki omogoča vstavljanje glasovnih oznak v označevalne jezike kot so HTML, xHTML in XML, je konzorcij svetovnega spleta W3C (World Wide Web Consortium) predstavil svoj standard za prepoznavo govora imenovan VXML (Voice XML).

Čeprav sta standarda zaenkrat namenjena dokaj različnim funkcijam, pa nas zgodovina uči, da se bo v prihodnosti najverjetneje lahko prijel le eden izmed njiju. Microsoftov SALT ima cilj dodati prepoznavo govora v spletne programe, predvsem za ročne računalnike, medtem ko je osnovni cilj standarda WXML z prepoznavo govora omogočiti dostop do spletnih aplikacij preko telefonskih omrežij.

Večina analitikov sicer meni, da se standarda neposredno ne prekrivata, vendar pa sta v osnovi namenjena isti ciljni skupini - razvijalcem programske opreme, ki se bodo morali naučiti delati po obeh sistemih. Poleg tega vnašata dva sistema tudi zmedo, ki bi lahko po nekaterih mnenjih celo pomenila odpor do uporabe tehnologij prepoznave govora. Nekateri analitiki pa napovedujejo, da se bosta standarda sčasoma združila, medtem, ko se mnogim zdi tudi povsem možna rešitev, da oba standarda delujeta vzporedno; podobno kot bluetooth in brezžični ethernet pri brezžičnem prenosu podatkov.

http://www.microsoft.com

http://www.w3c.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji