Objavljeno: 5.11.2001

Transmeta napoveduje

Na konferenci Microprocesor Forum je podjetje Transmeta razkrilo svoje dolgoročne načrte za procesor TM6000, naslednika procesorja TM5800, ki ga ravno tako še ni videti na prodajnih policah (oz. v prenosnikih).

TM6000 bo pravi sistem v enem čipu, saj bo poleg procesorja vseboval še severni in južni most in grafične zmogljivosti. To pomeni, da bo na eni sami silicijevi ploščici mogoče najti pomnilniški krmilnik DDR333, krmilnik PCI, krmilnik IDE, krmilnik USB, zvočno kartico ter vodilo in podporo za starejšo PC strojno opremo. Poleg vsega bo za delo potreboval manj energije kot trenutno najnovejši Transmetin izdelek, TM5800. Grafični del bo le osnovni pospeševalnik 2D, funkcionalno podoben že znanemu pospeševalniku NeoMagic, ki je bil včasih v prenosnikih zelo priljubljen. To pomeni, da bo vgrajena podpora prikazovanju na zaslonu LCD in zunanjem monitorju, krmilnik pa bo nudil tudi delno strojno podporo dekodiranju filmov DVD. Za tiste proizvajalce, ki bodo v prenosnik želeli vključiti tudi 3D zmogljivosti, so pri Transmeti predvideli ločeni čip.

Kljub vsemu ima Transmeta s sedanjim procesorjem TM5800 (deloval naj bi s frekvencami od 700 do 800 MHz) še nekaj težav in sicer menda predvsem zaradi prehoda na novo 0,13 mikronsko tehnologijo. Že 25. junija so napovedali, da je procesor >>na voljo sedaj<<, ko ga ni bilo videti tudi še oktobra, pa so se odgovorni izgovorili, da je bilo treba to izjavo razumeti kot >>testni primerki za proizvajalce OEM so na voljo sedaj<<. Med prvimi proizvajalci prenosnikov, ki bodo vgrajevali TM5800 je podjetje Fujitsu.

http://www.transmeta.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji