Objavljeno: 5.11.2001

NEC napoveduje izgubo namesto dobička

Eden največjih japonskih proizvajalcev polprevodnikov in elektronskih naprav NEC, je po reviziji napovedal 1,2 milijarde dolarjev izgube za tekoče finančno leto, ki se konča marca 2002. Po dosedanjih načrtih naj bi namesto izgube pridelali 400 milijonov dolarjev dobička, oziroma skoraj 20 odstotno rast.

Osnova za to odločitev je slaba prodaja informacijskih tehnologij po vsem svetu, pri čemer so pri NEC-u polagali veliko upov v ameriško tržišče, a so se po terorističnih napadih odločili spremeniti napoved dobička. Največjo izgubo prinaša oddelek NEC Electronic Devices, medtem ko preostala oddelka NEC Networks in NEC Solutions prinašata dobiček predvsem na domačem, japonskem tržišču. Že julija so se zaradi nizkih cen pomnilnikov odločili opustiti proizvodnjo teh delov in se osredotočiti na čipe z gosto integracijo, kjer je edini resni konkurent IBM. Razvoj in proizvodnjo optičnih elementov so združili s francoskim podjetje Thomson Multimedia, sedaj pa so se znebili še delov proizvodnje elektronskih komponent, predvsem baterij, relejev in kondenzatorjev. Te oddelke bo prevzelo japonsko podjetje Tokin, ki bo v zamenjavo za kupnino prešlo v večinsko NEC-ovo last.

Kljub temnim napovedim, pa v NEC-u pričakujejo, da bo z novimi načrti izguba postala dobiček že v letu dni, za bolj daljno prihodnost pa napovedujejo ponovno 10 - 20 odstotno rast. Deloma tudi s prevzemi podjetij, ki so tesno vezana na ameriški trg in imajo vedno večje težave zaradi slabe kupne moči.

http://www.nec-global.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji