Objavljeno: 5.11.2001

Tudi VIA (še) ima procesorje

Čeprav povprečni uporabnik (vsaj v Evropi in ZDA) tega skoraj ne ve več, je v poslu s procesorji še vedno tudi tajvansko podjetje VIA (bolj znano po svojih sistemskih naborih). Z nakupom ostankov podjetja Cyrix so se usmerili v izdelavo procesorjev za najmanj zmogljive računalnike, v zadnjem času pa imajo kar nekaj težav s prepričevanjem partnerjev, da ni vse v megahertzih in hitrosti, ampak da je tudi cena tista, ki je pomembna.

Microprocesor Forum je bil pripravno mesto tudi za družbo VIA in za njihovo predstavitev razvoja svojih procesorjev Centaur, ki nosijo imena po judovskih prerokih. Trenutni procesor s kodnim imenom Samuel oz. C5A se počasi umika, nadomešča ga C5B (Samuel 2) s frekvenco 800 MHz, pravkar pa na tržišče prihaja 0,15 mikronska izvedba C5C (Ezra), ki bo kmalu na voljo tudi v 0,13 mikronski tehnologiji in do konca leta tudi s frekvencami do 1 GHz.

Kasneje bo na voljo še procesor C5M (Ezra-T), ki bo imel 133 MHz vodilo, v začetku leta 2002 pa bo na voljo hitrejša različica C5N, ki bo višjo hitrost pridobila predvsem s hitrejšimi posameznimi tranzistorji. C5N bo deloval s frekvencami od 900 do 1200 MHz.

Prva resnejša novost bo model C5X, katerega jedro bo premoglo cevovod dolžine 16 segmentov (namesto sedanjih 12), dve enoti MMX, in dve 128 bitni matematični enoti SIMD. Procesor bo vseboval tudi dve dekodirni in prevajalni enoti, vključen pa bo tudi 256 KB velik predpomnilnik. Iz tega procesorja bosta izpeljani dve podrazličici - C5XL in C5YL. C5XL bo deloval s frekvencami od 1,2 do 1,5 GHz (prvotni C5X >>le<< 1,1 do 1,3 GHz), druga novost pa bo, leta 2003, še hitrejša. Tudi zadnja že napovedana družina procesorjev, CZA, bo narejena z mislijo čim višjih frekvenc. Slednje kaže na to, da VIA vendarle opušča upe, da bodo uspeli s prepričevanjem, da frekvenca ni vse...

http://www.viatech.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji