Objavljeno: 2.11.2001

Microsoft pričenja z ofenzivo .NET izdelkov in storitev

Na strokovni konferenci za razvijalce programske opreme Microsoft Profesional Developer Conference, je glavni govornik in predsednik uprave Microsofta Bill Gates predstavil orodja, ki bodo postala osnova strategije .NET.

Na prvem mestu je vsekakor družina programskih jezikov Visual Studio .NET, ki je ravno izšla v predzadnji testni različici (RC1), skupaj z njo pa tudi ogrodje .NET (.NET Framework), ki bo omogočilo storitve .NET tudi na tako imenovanih pametnih napravah, kot so ročni računalniki in mobilni telefoni. Gates je razvijalcem predstavil tudi tehnološke predoglede programskih paketov za razvijalce (software development kit); .NET Services SDK, ki omogoča izdelavo .NET programov, storitev in naprav, .NET Speech SDK, ki spletnim programom doda prepoznavo govora, orodje .NET Alerts in razvojni program za peresnike TabletPC Beta SDK, ki se osredotoča predvsem na prepoznavo pisave in govora. Kot tehnološki predogled je na voljo tudi strežnik MS Commerce Server 2002 in več na XML-u osnovanih dodatkov za strežnik MS SQL Server. Poleg teh izdelkov, je Gates predstavil tudi zbirki orodij Office XP Web Services Toolkit in Visual Studio .NET Toolkit for Windows XP, ki razvijalcem omogočata razvijanje spletnih aplikacij za Office XP in polno izrabo novosti v Windows XP.

Kot je v svojem govoru povedal Bill Gates, bistvo strategije .NET leži v razvijalcih programske opreme in rešitev, saj bodo uporabnikom lahko zagotovili mnoge storitve, ki bodo preko XML-a delovale na mnogih platformah varno in brez težav pri izmenjavi podatkov. Kljub dolgem seznamu novosti, pa je Gates poudaril, da je to šele začetek razvoja .NET-a. V začetku 2003 naj bi na tržišče prišla nova različica operacijskega sistema Windows, trenutno znana pod razvojnim imenom Longhorn, ki bo popolnoma integrirana z okoljem .NET, bistven poudarek pa naj bi bil na tehnologijah povezovanja uporabnikov med seboj in povsem novem uporabniškem vmesniku. Skupaj z Longhornom bosta izšli tudi novi različici Visual Studia in serije strežnikov Windows.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji