Objavljeno: 21.11.2001

Intel prenavlja Pentium 4

Konec leta bo v Intelovi ponudbi prinesel dve veliki novosti: 0,13 mikronsko izvedbo procesorja Pentium 4 (kodno ime Northwood) ter dolgo pričakovan sistemski nabor i845-D s podporo pomnilniku DDR SDRAM. Z obema smo se novinarji podrobno seznanili na priložnostni tiskovni konferenci, ki so jo Intelovi predstavniki organizirali 20. novembra. Del informacij je žal še zaupnih in jih ne smemo razkriti pred 16. decembrom, čeprav jih lahko najdete marsikje na spletu...

Novo jedro Northwood je prva posodobitev (če izvzamemo zviševanje delovnega takta) Pentiuma 4 od predstavitve pred skoraj natančno letom dni. Največji napredek je viden pri tehnologiji izdelave, ta je sedaj 0,13 mikronska in podvojeni količini drugostopenjskega predpomnilnika, ki ga je sedaj 512 KB. Ostale značilnosti (nabor funkcij, 20-stopenjski cevovod, količina prvostopenjskega predpomnilnika, podnožje 478 itd.) ostajajo nespremenjene. Začetna hitrost procesorja bo 2 GHz, od starega Pentiuma 4 2 GHz pa se bo ločil po oznaki >>A<< v imenu. Natančnih razlik v zmogljivosti obeh procesorjev še ne moremo razkriti, vsekakor pa bo pospešek opazen (tudi do 15 %). Nov procesor bo žal še vedno uporabljal >>le<< 400 MHz zunanje vodilo (100 MHz - quad pumped). Prehod na hitrejše 533 MHz vodilo načrtujejo nekje na polovici leta 2002. Tudi o cenah Intelovi predstavniki še niso bili pripravljeni govoriti, izjavili so le, da bodo >>konkurenčne<<. Natančnejša tehnologija in povečanje silicijevih rezin iz sedanjih 200 na 300 mm naj bi omogočali boljši izkoristek proizvodnje in s tem nižje cene.

i845-D (označen tudi kot i845-B stepping) je prvi Intelov nabor, ki deluje s pomnilnikom DDR SDRAM, ne pa tudi prvi DDR nabor za Pentium 4. Pri Silicon Integrated Systems (SiS) so že pred časom predstavil svojo različico SiS645, VIA pa se z Intelom še vedno prereka okoli kontroverznega nabora P4X266. Relativno počasen prehod na DDR pri Intelu opravičujejo s pomanjkanjem standardov pri tem tipu pomnilnika, neuradno pa je slišati, da so jih ovirale predvsem pogodbene obveznosti do Rambusa. Kakorkoli že, nabor je pripravljen na začetek prodaje, ki se bo začela v drugi polovici decembra, čeprav bo uradna predstavitev šele 7. januarja 2002. Vsi večji proizvajalci matičnih plošč so izdelke z novim naborom že razkazovali na nedavnem Comdexu.

Tudi tu o zmogljivostih (še) ne moremo poročati, so pa le malenkost nižje od kombinacije i850 - RDRAM. Le-ta še naprej ostaja najbolj zmogljiva platforma za sisteme s Pentiumom 4, i845-D pa bo namenjen uporabnikom, ki iščejo najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo. Manj zahtevnim bo še naprej na voljo nabor i845 z navadnim SDRAM pomnilnikom, oziroma sistemi s procesorjem Celeron in odhajajočim Pentiumom III (Tualatin). Pravzaprav je prihodnost naveze i845 - SDRAM nekoliko vprašljiva. Novembra smo bili priča nepričakovanemu znatnemu zvišanju cen pomnilnika SDRAM, ki se je skorajda izenačil s cenami zmogljivejšega DDR-a. Proizvajalci se očitno vse bolj usmerjajo k slednjemu tipu, kar pomeni, da bodo njegove cene čedalje nižje, morda kmalu celo nižje od cene SDRAM. S tem pa >>stari<< nabor i845 izgubi edino prednost pred DDR nabori - cenenost.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji