Novice

 • Nibble predstavil IBM TotalStorage NAS

  Podjetje Nibble je tudi na domačem tržišču predstavil novo IBM-ovo rešitev za shranjevanje podatkov in souporabo datotek v omrežjih, Total Storage NAS. Pomnilniški sistemi NAS omogočajo medsebojno izmenjevanje podatkov med odjemalci in strežniki, ki delujejo v različnih okoljih in z različnimi protokoli, ob tem pa pomnilnik ni neposredno povezan na strežnik. Prednosti rešitve Total Storage so predvsem velika zmogljivost (109 GB do 6,53 TB na enoto) ter enostavno vključevanje v že obstoječa omrežja. Nibble bo v Sloveniji skrbel za trženje, tehnično podporo in podporo uporabnikom nove omrežne pomnilniške rešitve.

  Objavljeno: 21.12.2001več
 • Windows Media Bonus Pack za Windows XP

  Po pričakovanju je Microsoft objavil komplet dodatkov za okolje Windows XP, ki dodaja nove funkcije, predvsem na področju večpredstavnosti. Zbirka programov z imenom Windows Media Bonus Pack je brezplačna kot posebna zahvala kupcem okolja Windows XP. V njem se nahajajo Plus! MP3 Audio Converter LE za izdelavo datotek MP3, orodje za napredne nastavitve predvajalnika Media Player for Windows XP (MPXP) PowerToys in nov komplet grafičnih učinkov ter ovitkov za predvajalnik Media Player. V paketu je tudi Windows Movie Maker Creativity Kit, dodatek za urejevalnik video posnetkov, ki prinaša nabor novih zvokov, glasbe in naslovov. Windows Media Bonus Pack je na voljo samostojno ali pa po delih.

  Objavljeno: 21.12.2001več
 • Nove tožbe zaradi kršenja avtorskih pravic

  Očitno se zaradi kršenja avtorskih pravic slabo piše tudi zelo uspešnim Napsterjevim klonom. Ameriško združenje lastnikov glasbenih avtorskih pravic (NMPA) je namreč vložilo tožbo proti spletnim servisom za izmenjavo datotek (MusicCity, Kazaa in Grokster). To je že tretja tožba proti omenjenim servisom. Oktobra sta vložili tožbi Združenje glasbenih založnikov in Filmsko združenje iz ZDA. Tožnikom se obeta kar precej težav, saj MusicCity izdeluje le programsko opremo, ki dovoljuje izmenjavo datotek med posamezniki. Nekdaj uspešni Napster pa je uporabnikom interneta pomagal pri iskanju in izmenjavi avtorsko zaščitenih datotek.

  Objavljeno: 20.12.2001več
 • Intel se obrača h komunikacijam

  Intel načrtuje, da bo čez nekaj let ustvaril tretjino vseh prihodkov s prodajo izdelkov za komunikacijske naprave. Intel ima sicer največji tržni delež pri prodaji čipov za osebne računalnike, za vstop na področje procesorjev za mobilne telefone pa se je odločil bolj pozno. Kljub temu je prepričal družbo NEC, največjega japonskega proizvajalca brezžičnih telefonov, da v svoje aparate tretje generacije vgrajuje prav Intelove procesorje. Intel bo letos namenil 1,2 milijarde dolarjev za raziskave in razvoj na področju komunikacij. Pričakujejo, da bo njihov standard uporabila tudi Nokia, ki je v začetku decembra napovedala partnerstvo z večino svetovnih proizvajalcev mobilnih naprav. Vsi skupaj naj bi ustvarili globalen in odprt standard za mobilne naprave in prenos podatkov.

  Objavljeno: 20.12.2001več
 • Novi varčni procesorji podjetja Via

  Via Technologies je predstavila serijo procesorjev Eden, ki bodo temeljili na jedru Viinega procesorja C3. Namenjeni bodo predvsem lahkim odjemalcem in usmerjevalnikom, medtem ko bomo zmogljivejše različice lahko srečali tudi v elektronskih knjigah in dlančnikih. Glavna značilnost procesorjev bo majhna poraba in nizka stopnja segrevanja, ki bo omogočala njihovo delovanje brez ventilatorja. V procesorjih bo integrirano grafično vezje in podpora pomnilniku SDRAM, v nekaterih različicah pa bo podprt tudi DDR pomnilnik ter pospeševanje dela z algoritmoma MPEG-2 in MPEG-4.

  Objavljeno: 20.12.2001več
 • Največja akcija proti piratom

  Ameriška carinska služba je skupaj z ministrstvom za pravosodje in obveščevalno agencijo FBI sklenila prvi del akcije proti piratom programske opreme in digitalnih vsebin. V več milijard dolarjev vredni akciji so odgovorni izdali več kot sto nalogov za preiskavo proti posameznikom in skupinam v ZDA in drugod. Piratom so nastavili past v obliki spletne strani, na kateri so k sodelovanju vabili trgovce z nelegalno programsko opremo. Glavna tarča protipiratske akcije je bila ruska skupina DrinkOrDie, ki je na primer prodajala piratske kopije Oken 95 že več dni pred uradno predstavitvijo, v nekaj letih delovanja pa so njeni člani s prodajo piratskih kopij zaslužili več milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 20.12.2001več
 • Avstrijska vlada dobila vpogled v kodo Windows XP

  Avstrijsko notranje ministrstvo je prva državna institucija, ki je dobila vpogled v kodo operacijskega sistema Windows XP pod Microsoftovo iniciativo za deljeno kodo. Slednja omogoča po posebnih licenčnih pogodbah vpogled v kodo raziskovalnim ustanovam, univerzam in vladnim uradom. Avstrijsko ministrstvo za notranje zadeve pričakuje, da bo s vpogledom v kodo Windows XP lahko zagotovilo svojim državljanom višjo stopnjo varnosti.

  Objavljeno: 19.12.2001več
 • Macromedia za invalide

  Ameriški razvijalec programske opreme Macromedia je predstavil orodja, s katerimi bodo lahko oblikovalci in razvijalci spletnih strani ustvarjali spletne vsebine za invalide. Usklajenost spletnih vsebin za ljudi s posebnimi potrebami je junija 2001 uzakonila ameriška vlada, konzorcij World Wide Web (W3C) pa je predlagal ustrezne smernice za oblikovanje brskalnikov, večpredstavnostnih prikazovalnikov in drugih spletnih vmesnikov. Macromediina orodja bodo oblikovalce opozarjala na obarvana besedila, ki bi jih slabovidni težko prebrali; omogočala bodo podnapise in uporabo tehnologije Flash.

  Objavljeno: 19.12.2001več
 • Tehnološke sile ZN

  V okvru Združenih narodov je začela delovati posebna delovna skupina za širjenje informacijske in komunikacijske tehnologije v revnejših predelih sveta, predvsem v Afriki. Afrika predstavlja dvanajst odstotkov svetovnega prebivalstva, ustvari pa le en odstotek vsebin na internetu. Skupina ne bo neposredno financirala IT projektov, pač pa bo vplivala na odgovorne ustanove in organizacije v posameznih državah iz tretjega sveta, da pospešijo uporabo sodobnejših tehnologij. Skupina se bo osredotočila na globalno politiko do IT, poceni dostop do interneta, razvoj človeških virov in podjetništvo.

  Objavljeno: 19.12.2001več
 • Roxio kupuje MGI Software

  Roxio, hčerinska družba podjetja Adaptec, znana predvsem po programu za snemanje na zapisovalnike Easy CD Creator, se skuša uveljaviti tudi na področju urejanja digitalne fotografije in videa. V sklopu teh načrtov sedaj kupuje kanadskega proizvajalca programske opreme MGI Software, ki je znan predvsem po izdelkih PhotoSuite in VideoWave.

  Objavljeno: 19.12.2001več