• Vmesni 802.11g

    Brezžični ethernet (IEEE 802.11b) hitrosti 11 Mb/s se je komajda dobro prijel, že ga na vseh koncih poskušajo nadgraditi. Poročali smo že o veliko hitrejšem standardu 802.11a in prvih izdelkih, ki ga podpirajo (Proxim), sedaj pa je na dan prišla novica še o nekakšnem vmesnem standardu 802.11g, ki ga je predlagala organizacija IEEE.

    Objavljeno: 30.11.2001
  • Tudi Sun preko 1 GHz

    IBMova predstavitev najnovejših RISC procesorjev Power4, ki delujejo s frekvencami 1,1 in 1,3 GHz je tekmece ujela nepripravljene. Sun je zato na hitro pospešil svoje procesorje Ultrasparc III, ki sedaj delujejo tudi s frekvenco 1,05 GHz (prej največ 900 MHz) in s tem zmogljivostni razkorak nekoliko zmanjšal. Nove procesorje bo Sun predvidoma vgrajeval v svoje najzmogljivejše strežnike Sun Fire 15K.

    Objavljeno: 30.11.2001
  • Nov koncept naprave za večpredstavnostni center

    Fujitsu-Siemens Computers je predstavil prototipe svoje nove naprave imenovane Activity Media Center, ki za osnovo uporablja nov operacijski sistem Windows XP Embedded. Naprava je v osnovi, podobno kot Fujitsu-Siemens Multitainer, osebni računalnik, vendar prirejen za predvajanje večpredstavnostnih vsebin, od digitalne televizije, DVD-jev, glasbe in tudi interneta. Prednost sistema Windows XP Embedded je v preprosti nastavljivosti in možnosti izklopa funkcij, ki jih naprava ne potrebuje, zaradi česar deluje hitreje in zanesljiveje. Activity Media Center bo predvidoma na voljo marca 2002.

    Objavljeno: 30.11.2001
  • Novell zmanjšuje stroške

    Zaradi oteženih gospodarskih pogojev so se pri Novellu odločili za precejšnje zmanjšanje stroškov, s čimer bodo prihranili dvesto milijonov dolarjev letno. V naslednjih mesecih bodo odpustili 19 odstotkov ali 1400 delavcev, tako da bo v Novellu po vsem svetu zaposlenih približno šest tisoč ljudi. Načrtovano prestrukturiranje, ki bo sklenjeno konec marca 2002, pa zajema združevanje sorodnih oddelkov in preoblikovanje poslovnih procesov. Pri Novellu bodo tudi v prihodnje razvijali spletne storitve in rešitve za elektronsko poslovanje, precej pa si obetajo tudi od strateškega partnerstva z družbo Cambridge Technology Partners, ki so jo prevzeli letos.

    Objavljeno: 30.11.2001
  • Varnostne luknje tudi v Unixih

    Varnostni strokovnjaki so našli varnostno luknjo v grafičnem sistemu CDE, ki ga uporablja veliko različic Unixa (tudi različice Caldere, HPja in Suna). Gre za prekoračitev medpomnilnika (buffer overflow), ki teoretično omogoča, da bi morebitni napadalec na oddaljenem računalniku lahko pognal kakršnokoli programsko kodo. Strokovnjaki se strinjajo, da bi bila dejanska izvedba vse prej kot enostavna, vendar je le vprašanje časa, da bo nekdo napisal črva, ki bo vdore opravljal avtomatsko. Ker je potencialno ogroženih veliko različic Unixa, bo hitro rešitev in predvsem njeno implementacijo težko zagotoviti.

    Objavljeno: 29.11.2001
  • 802.11a (v ZDA) že na voljo

    Intel je objavil, da so v ZDA že na voljo njihovi izdelki, ki so združljivi z novim hitrim Ethernetom 802.11a. V družini PRO/Wireless 5000 LAN so kartica PCCard, prilagojevalna kartica PCI in dostopna točka, Intel pa razvijalcem ponuja tudi kartico miniPCI, ki bo omogočila direktno vgradnjo v prenosne računalnike. Cene so (po vrsti) 449, 179 in 229 ameriških dolarjev, cena modula miniPCI pa je seveda odvisna od količine.

    Objavljeno: 29.11.2001
  • Nov Fujitsu-Siemensov prenosnik za domače uporabnike

    Amilo D se imenuje nov član Fujitsu-Siemensove družine prenosnikov namenjenih domačim uporabnikom. Uporablja Intelove procesorje Celeron ali Pentium III s takti do 1,2 GHz, grafičen vmesnik pa je integriran v sistemski nabor in uporablja do 32 MB sistemskega pomnilnika, akumulator pa zagotavlja dve uri trajanja delovanja. Zaslon z aktivno matriko je na voljo v velikostih 14,1 ali 15 palcev, računalnik pa vsebuje video izhod, tako da ga je mogoče priključiti na televizor, kar je še posebej uporabno z vgrajeno kombinirano enoto CD-RW/DVD. modem in omrežna kartica sta tako rekoč danes standard notesnikov, Amilo D pa ima tudi priključek za Firewire.

    Objavljeno: 29.11.2001
  • Biometrični podatki v osebnih dokumentih

    Nemci bodo verjetno prvi Zemljani z digitalno kodiranimi biometričnimi podatki v potnih listih in osebnih izkaznicah. Gre za enega od številnih protiterorističnih ukrepov, ki jih bo sprejel nemški parlament. Navadne osebne dokumente s fotografijo in podpisom je po mnenju nemškega notranjega ministrstva preprosto ponarediti, elektronska različica pa naj bi bila povsem varna. Zaenkrat še ni znano, s kakšno tehnologijo se bodo lotili dodajanja biometričnih podatkov. V zvezi s predlaganim zakonom so takoj protestirale številne nemške skupine za človekove pravice.

    Objavljeno: 29.11.2001
  • Dva nova Compaqova prenosna digitalna projektorja

    Compaq je predstavil dva nova digitalna projektorja iz družine iPAQ, ki tehtata manj kot dva kilograma in zmoreta prikazovati sliko tako iz osebnega kot tudi ročnega računalnika. Projektorja sta namenjena poslovnežem, ki so pogosto na poti in lahko tako vsa orodja za predstavitve nosijo kar s seboj. Poleg tega omogočata tudi soliden video posnetkov in podpirata priključke za digitalen zvok, kar ju naredi primerna tudi za domači kino. Model iPAQ MP2810 deluje pri ločljivosti 1024x768 pik in svetilnosti 1000 lumnov, v ZDA pa stane štiri tisoč dolarjev. Skoraj polovico cenejši, a nekoliko večji in težji iPAQ MP1410 deluje pri ločljivosti 800x600 pik in svetilnosti 800 lumnov. Oba projektorja podpirata tehnologijo prikaza Digital Light Processing (DLP).

    Objavljeno: 28.11.2001
  • SuSE Linux tudi na Macih

    Podjetje SuSE je izdalo distribucijo Linuxa, namenjeno za računalnike Macintosh s procesorji PowerPC. Paket z imenom SuSE Linux 7.3 vsebuje 8 plošč CD-ROM z operacijskim sistemom in več kot 2000 dodatnimi programi. Med njimi najdemo programe za delo s slikami, pomožne programe, posnemovalnike, programe za zagotavljanje varnosti in orodja za e-trgovino. Privzeto je namizje KDE 2.2.1. Program MOL (Mac On Linux) omogoča uporabnikom, da v oknu ali na celotnem zaslonu poganjajo operacijski sistem MacOS med delom z Linuxom.

    Objavljeno: 28.11.2001
  • Zamenjava v vodstvu Palma

    Palm je bil še pred nekaj meseci vodilni proizvajalec digitalnih osebnih beležnic (PDA) tako v svetu kot v Evropi. V zadnjem četrtletju je pobudo na evropskem trgu prevzel mobilni telefon z računalniškimi funkcijami Nokia Communicator 9210. Vrednost Palmovih delnic je samo v enem letu padla s 56 na 2 dolarja. Zaradi tega in zaradi številnih drugih napak je moral po dveletnem vodenju odstopiti dosedanji direktor Palma Carl Yankowski. Bil je napačen človek na napačnem kraju ob napačnem času, pravijo poznavalci.

    Objavljeno: 28.11.2001
  • Padec dobička in prodaje pri HP

    Družba Hewlett-Packard je v četrtem trimesečju, ki se je končalo 31. oktobra, ustvarila 97 milijonov dolarjev neto dobička, v enakem lanskem obdobju pa 922 milijonov dolarjev. Precej manjši padec so zabeležili pri neto prodajnih prihodkih - letos 10,9 milijarde dolarjev, lani 13,3 milijarde dolarjev. Poznavalci so pričakovali še slabše poslovne rezultate. Pri HP so zadovoljni predvsem s prodajo tiskalnikov in storitev, manj pa s prodajo računalniških sistemov in druge infrastrukture.

    Objavljeno: 28.11.2001
  • Jerovšek Computers gre v stečaj

    Jerovšek Computers, še nedavno eno od največjih slovenskih računalniških podjetij, je v torek zaradi dolgov moralo pričeti stečajni postopek. Na naroku za prisilno poravnavo na ljubljanskem sodišču, so upniki glasovali proti predlogu podjetja, s katerim bi v enem letu poplačali 20 odstotkov dolgov ter se tako odločili za stečaj. Jerovšek petim največjim upnikom, Novi ljubljanski banki, Krekovi družbi in računalniškim podjetjem CHS, Alterna ter Asbis dolguje 450 milijonov tolarjev, še enkrat toliko pa je vrednost lizinga, s katerim so nazaj odkupili svojo poslovno stavbo, ki so jo pred tem prodali za poplačilo dolgov.

    Objavljeno: 28.11.2001
  • Sony S-AIT

    Tračne enote so še naprej pomemben člen računalniških sistemov, saj se količina podatkov, ki jo je treba na računalnikih hraniti, še vedno izredno povečuje. Razvoj novih tračnih enot, ki zmorejo vedno hitreje shranjevati vse večje količine podatkov je torej velik posel. Sony je tako za konec leta 2002 napovedal tračno enoto S-AIT, ki bo zmogla na eno kaseto velikost 5,25 palca shraniti kar 500 GB podatkov, brez uporabe kompresije podatkov (s to pa še dvakrat toliko) . Pomembna je tudi hitrost zapisovanja, ki bo znašala 30 MB na sekundo. S-AIT je nadgradnja dosedanjega Sonyevega standarda AIT, že sedaj pa je znan tudi prihodnji razvoj - predvidene so zmogljivosti do 4 TB na kaseto. Pogone in kasete bo poleg Sonya izdelovala tudi Matshushita, veliki uporabniki pa bodo lahko posegli po knjižnicah podjetij ADIC, Qualstar in Spectra Logic, ki bodo že v začetku z do 1000 kasetnimi modeli zmogli shraniti do 500 TB.

    Objavljeno: 27.11.2001
  • Tudi renomirani proizvajalci se podajajo v domače vode

    Da so domači uporabniki za računalnike pripravljeni odšteti več denarja kot še nedavno, ni dvoma. Še posebej to velja zato, ker se vedno bolj odločajo za omrežno povezovanje računalnikov. Ta omogoči izmenjavo podatkov, skupinsko igranje iger in dostop do internet.

    Objavljeno: 27.11.2001
  • IBM uporablja "pixie dust"

    IBM je napovedal svojo drugo generacijo diskov, ki uporabljajo novo tehnologijo z imenom >>pixie dust<<. Pri tej tehnologiji sta dve plasti magnete snovi ločeni s plastjo rutenija, kar omogoča bistveno večjo gostoto zapisovanja kot sicer. Novi diski s to tehnologijo lahko na kvadratni palec površine shranijo kar 29,7 milijard bitov. Podobno tehnologijo uporablja tudi Fujitsu.

    Objavljeno: 27.11.2001
  • ATI Fire GL 8700

    Vzporedno s predstavitvijo novih Radeonov podjetje ATI uvaja tudi serijo grafičnih kartic Fire GL, ki so specializirane za tržišče CAD. Zadnja novost je Fire GL 8700, grafična kartica, ki je namenjena manj zahtevnim profesionalcem MCAD in uporabnikom, ki izdelujejo animacije 3D.

    Objavljeno: 27.11.2001
  • Mobitel podpisal koncesijsko pogodbo

    Po včerajšnjih zapletih, sta danes končno sedla za mizo direktor Mobitela Anton Majzelj in predstavnik vlade, minister za informacijsko družbo Pavel Gantar ter podpisala koncesijsko pogodbo za opravljanje storitev UMTS.

    Objavljeno: 27.11.2001
  • Registracija prisotnosti z mobilnim telefonom

    Slovensko podjetje QuickTime, ki se ukvarja z razvojem rešitev za evidenco kadrov v podjetjih, je predstavilo dodatek za program QuickTime Prisotnost, ki omogoča registracijo prisotnosti zaposlenih preko mobilnega telefona. Rešitev je primerna za majhna podjetja, ki jim nakup pametnih kartic in čitalcev predstavlja veliko naložbo, mobilne telefone pa večina zaposlenih že ima.

    Objavljeno: 26.11.2001
  • Dva nova Hitachijeva diska

    Hitachi je predstavil dva nova diska, 3,5 palčni SCSI DK32EJ velikosti 147 GB in 2,5 palčni DK23DA za prenosnike s zmogljivostjo 40 GB. Slednji vsebuje tudi zaščito proti udarcem in ima hitrost vrtenja 4200 obratov na minuto. DK32EJ se ponaša s hitrostjo vrtenja 10.000 obratov na minuto in prenosom podatkov 66 MB/s, na voljo pa je s vmesnikoma Ultra 320 SCSI ali optičnim FC-AL.

    Objavljeno: 26.11.2001
  • Hitrejši AMD-ji

    Pred kratkim predstavljenim hitrejšim procesorjem za namizne računalnike je AMD dodal tudi hitrejše procesorje za prenosne računalnike. V prenosnikih bodo tako kmalu na voljo mobilni Athloni 4 s taktom 1,2 GHz in mobilni Duroni s taktom 950 MHz. Oboji znajo varčevati z energijo, za to pa uporabljajo tehnologijo PowerNow!. Nenavadno je, da se AMD pri prenosnikih še ni otresel označevanja s frekvencami, kot je to storil že na namiznem področju (označevanje Quantispeed). Na prenosnem področju očitno ni tako hude frekvenčne prevlade s strani Intela, ki v to tržišče še ni vpeljal Pentiuma 4. Prvi bo nove procesorje uporabil Compaq v svojih prenosnikih Presario 700.

    Objavljeno: 26.11.2001
  • Javni dostop do interneta

    Zamisel brezžičnega dostopa do interneta v javnih prostorih (čakalnice, letališča, celo cela mesta) pridobiva vse več podpornikov. Trenutno je največja težava obračunavanje storitev uporabnikom. Poleg strojne opreme kot so omrežne dostopne točke, je torej potrebna še ustrezna programska oprema, ki bo vsakega uporabnika, ki bo na javnem prostoru odprl svoj prenosni računalnik s kartico Wi-Fi, enolično povezala s ponudnikom internetnega dostopa.

    Objavljeno: 26.11.2001
  • Podpis koncesijske pogodbe odpadel zaradi Si.mobilovega zahtevka za revizijo

    Le nekaj minut pred podpisom koncesijske pogodbe za opravljanje storitev UMTS, po kateri bi Mobitel postal edini operater tretje generacije mobilne telefonije, so iz vlade sporočili, da do podpisa ne bo prišlo. V petek je vlada namreč prejela Si.mobilov ponovni zahtevek za revizijo postopka podelitve koncesije za UMTS, nakar so šele nekaj minut pred dejanskim podpisom pogodbe ugotovili, da mora zahtevek biti obravnavan pred podpisom pogodbe na seji vlade. Zanimivo je, da tega do zadnjega trenutka niso vedeli niti predstavniki Mobitela, niti Minitstrstva za informacijsko družbo, ki naj bi pogodbo podpisali.

    Objavljeno: 26.11.2001
  • Tudi SIS z Rambusom

    Navkljub prvotnemu zanikanju govoric je tajvanski izdelovalec sistemskih naborov SIS z Rambusom podpisal pogodbo za uporabo pomnilnikov RDRAM. Pogodba bo omogočila dostop do trenutne tehnologije Direct RDRAM.

    Objavljeno: 25.11.2001
  • HP-jev inženir sabotiral teste z rezanjem kablov

    Podjetje Hewlett-Packard je sprožilo tožbo zoper svojega bivšega inženirja Hock-Beng Lima, saj naj bi bil odgovoren za sabotažo testov zmogljivosti HP-jevega visoko zmogljivega Unix strežnika Superdome, kar je izjemno negativno vplivalo na prodajo sistemov.

    Objavljeno: 25.11.2001
  • VoIP dosegel 6 odstotkov

    Po podatkih raziskovalnega podjetja TeleGeography predstavlja internetna telefonija že 6 odstotkov vseh mednarodnih poslovnih klicev. V raziskavi so ugotovili, da večina VoIP klicev, kar 12 odstotkov, poteka na relaciji med ZDA in Mehiko, predvsem zaradi majhne konkurenčnosti mehiškega tržišča. Večina VoIP klicev izhaja iz ZDA, druge priljubljene destinacije za tovrstne klice pa so Kitajska, Rusija, Brazilija, Poljska in Izrael.

    Objavljeno: 25.11.2001
  • ATI Radeon 8500LE

    Kanadski ATI se zaveda, da je podpora partnerjem OEM ključnega pomena za uspeh, zato izdeluje tudi izdelke, ki so specifično namenjeni temu tržišču. Radeon 8500LE je grafični čip, ki ne bo na prodaj v izdelkih z ATIjevim imenom, ampak bo vgrajen v grafične kartice in na matične plošče drugih proizvajalcev. Zanimivo pa je, da Radeon 8500LE deluje s frekvenco 250 MHz in ne 275 MHz kot >>običajen<< Radeon 8500, zato je nekoliko počasnejši, vendar tudi precej cenejši. Prav cena pa je, poleg zmogljivosti, pri izdelovalcih OEM ključnega pomena. Kot je razbrati iz prvih odzivov proizvajalcev, bo Radeon 8500LE zelo dobro sprejet.

    Objavljeno: 24.11.2001
  • Majhen Fujifilm s tipalom CMOS

    Kljub napredku pri digitalni fotografiji so še vedno zelo priljubljeni majhni digitalni fotoaparati ločljivosti VGA (640 x 480), ki so v prvi vrsti namenjeni pošiljanju slik po elektronski pošti in objavljanju na spletu. Samo v Nemčiji so v prvi polovici leta 2001 prodali kar 40.000 takšnih fotoaparatov. Pri Fujifilmu so sedaj predstavili zelo majhnega predstavnika tovrstnih fotoaparatov, katerega posebnost je predvsem tipalo vrste CMOS. Naprava meri zgolj 30 x 51 x 124 mm in tehta le 96 gramov. Vgrajeni objektiv je enak 36 mm objektivu formata leica in ima svetlobno jakost 3. Slike se shranjujejo v 8 MB velik pomnilnik, posneti je mogoče tudi kratke video posnetke. Za napajanje skrbita dva priložena litijeva akumulatorja velikosti AAA. Cena izdelka bo približno 89 evrov.

    Objavljeno: 24.11.2001
  • Slaba prodaja ročnih računalnikov

    Proizvajalci ročnih računalnikov so v tretjem trimesečju prodali 2,54 milijona tovrstnih naprav, kar je pomenilo desetodstotni padec v primerjavi s prejšnjim četrtletjem. Največji tržni delež je zadržal Palm s 30 odstotki, Handspring je s 14-odstotnim deležem na drugem mestu, sledijo pa Compaq (7,3 odstotka), Casio (5,6 odstotka) in HP (5,3 odstotka). Na trgu PDA so računalniki PocketPC v tretjem trimesečju zabeležili le 18-odstotni delež (v drugem četrtletju 30 odstotkov), bolj pa naj bi šlo v zadnjem četrtletju, ko bo prišla na trg prišla večina novosti z vgrajenim prenovljenim operacijskim sistemom Pocket PC 2002. Skupna prodaja ročnih računalnikov naj bi se v zadnjem četrtletju povečala na 2,8 do 2,9 milijona enot.

    Objavljeno: 24.11.2001
  • OpenGL za Linux/Unix

    Večina proizvajalcev grafičnih kartic se ne zmeni za uporabnike, ki ne uporabljajo Microsoftovih operacijskih sistemov, kar pomeni, da so uporabniki Linuxa in ostalih operacijskih sistemov prepuščeni iznajdljivosti posameznikov, ki pišejo gonilnike. Če so osnovne zmogljivosti grafičnih kartic vendarle vsebovane v zadnji knjižnici XFree86, pa so gonilniki za napredne zmogljivosti kot je 3D dokaj redki.

    Objavljeno: 23.11.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji