Objavljeno: 23.11.2001

OpenGL za Linux/Unix

Večina proizvajalcev grafičnih kartic se ne zmeni za uporabnike, ki ne uporabljajo Microsoftovih operacijskih sistemov, kar pomeni, da so uporabniki Linuxa in ostalih operacijskih sistemov prepuščeni iznajdljivosti posameznikov, ki pišejo gonilnike. Če so osnovne zmogljivosti grafičnih kartic vendarle vsebovane v zadnji knjižnici XFree86, pa so gonilniki za napredne zmogljivosti kot je 3D dokaj redki.

Podjetje Xi Graphics je naredilo paket gonilnikov OpenGL Accelerated-X Summit v2.0, ki podpirajo (za zdaj) 30 grafičnih kartic. Odvisno od grafičnega čipa so podprte tudi zmogljivosti kot so Dual View (upravljanje dveh monitorjev), prikaz videa v oknu in nastavljanje barv. Razvijalcem bo prišel prav tudi vmesnik XiG Direct Access (XDA), ki programom OpenGL omogoča direkten dostop do strojne opreme. Nenazadnje Power Throttle omogoča tudi varčevanje z energijo, ko grafični čip ni v uporabi.

Za razliko od večine Linux programov Accelerated-X Summit v2.0 ni brezplačen. Cena ene licence, ki je vezana na grafično kartico ali na grafični čip je 39 dolarjev.

http://www.xig.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji