Objavljeno: 20.11.2001

Brezžična omrežja višjega razreda

Podjetje Masterline, ki je že dalj časa zastopnik za izdelke izraelskega podjetja Breezecom, je v začetku meseca novembra za internetne, mobilne ponudnike (Arnes, SNet, Simobil) in novinarje pripravilo predstavitev prodajnega programa. Ker se je Breezecom poleti združil (s prav tako izraelskim) podjetjem Floware, je sedanji program brezžičnih rešitev skupnega podjetja Alvarion precej širši.

V najnižjem razredu so izdelki, ki temeljijo na standardu 802.11b in so namenjeni tako povezovanju več fizičnih lokacij med seboj (primer je BreezeNet DS.11 most/bridge), kot povezovanju uporabnikov v posamezni zgradbi (s pomočjo kartic PC Card). Sistemi za povezovanje več fizičnih lokacij so uporabni tudi za uporabnike ponudnikov interneta in kolikor nam je uspelo izvedeti, se ravno za rešitve Alvariona že zanima Voljatel.

Čeprav so rešitve brezžičnega Etherneta (802.11b) pri nas najbolj priljubljene, pa glavnina prodajnega programa Alvarion sega v frekvenčne spektre, ki podležejo plačilu licenčnine. Ti sistemi so zmogljivejši in bolj zanesljivi, vendar pri nas zaenkrat neuporabni, saj država še ni uredila licenciranja tega dela frekvenčnega spektra. Govora je predvsem o izdelkih, ki delujejo v spektru ETSI (3,5 GHz oz. 26/10,5 GHz), nudijo možnost nadzor kvalitete povezave (QoS), lahko prenašajo tako podatke kot zvok, ter so tako primeri tudi za ponudnike mobilne telefonije.

Alvarion je trenutno daleč največji igralec na tem področju, predvsem pa je edini, ki nudi tako popolno ponudbo, ki sega od domačih uporabnikov do ponudnikov mobilne telefonije. Med drugim se lahko pohvalijo, da je njihovih preko 50% zunanjih brezžičnih postavitev v svetu, kar pomeni 420.000 baznih postaj. Zaradi težav konkurence (Lucent, Marconi) pričakujejo v letošnjem letu še večjo rast, saj zanimanje za brezžične tehnologije dandanes vse prej kot pada.

http://www.masterline.si

http://www.breezcom.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji