Objavljeno: 27.12.2001

Hitro prek hitrih povezav

Protokoli za prenos datotek kot je FTP niso bili narejeni z mislijo na hitre povezave, ki danes povezujejo velika podjetja. Protokol, ki deluje tako, da za vsak (majhen) paket zahteva potrditev o sprejemu na hitrih povezavah ni in ne more biti hiter, kot bi od hitre povezave pričakovali.

Danes je kar nekaj velikih podjetij odvisnih od dnevnega pretoka velikih količin podatkov iz ene strani sveta na drugega (banke, letalske družbe,...) hitrosti prenosa podatkov pa se kljub hitrim (in dragim!) povezavam ne povečujejo tako kot bi si želeli.

Zelo dobra rešitev je, kot kaže, nov protokol podjetja Digital Fountain. Protokol je po svoji naravi kar nekoliko nenavaden, saj pri pošiljanju paketov sploh ne zahteva uspešne potrditve sprejema (slednje je osnova vsakega komunikacijskega protokola). Če protokol datoteko razbije na 100 delov, je dovolj da sprejemna postaja sprejme katerihkoli (!) 100 paketov datoteke in bo iz njih znala sestaviti celoto. Tudi če se kateri od vmesnih paketov zgubi, imajo ostali paketi dovolj dodatnih informacij, da to izgubo nadomestijo in rekonstruirajo podatke. Lahko bi rekli, da algoritem datoteko razbije na dele od katerih vsak vsebuje nekakšno >>DNA<< celotne datoteke.

Podjetje, ki je prvo kupilo to rešitev, vsako noč med Evropo in ZDA pretaka po 2 GB podatkov. Z novo rešitvijo se je čas prenosa iz 6-8 ur zmanjšal na borih 35 minut. Seveda pa se Digital Fountain zaveda pomembnosti protokola, zato že enosmerna postavitev stane med 70.000 in 150.000 dolarji. Odvisno od konfiguracije, kjer lahko izbiramo med modeli Fountain 1000 (strežnik višine 1U, ki omogoča hitrosti prenosa do 10 Mb/s) in Fountain 3000 (strežnik višine 3U, ki omogoča hitrosti prenosa do 70 Mb/s).

Razviti protokol seveda nikoli ne bo nadomestil protokola TCP, saj je neprimeren za prenos kratkih datotek. V najslabšem primeru je potrebno za prenos datoteke poslati 105% prvotnih paketov. Pri veliki datoteki in dolgih časih to ni kritično, pri rednem delu s kratkimi datotekami pa bi bil prenos precej upočasnjen.

http://www.digitalfountain.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji