Objavljeno: 27.12.2001

Bluetooth -- korak naprej za hitrejši sprejem

Decembra je v San Franciscu potekala konferenca Bluetooth Developers Conference, na kateri so razvijalci govorili o prihodnosti tega pomembna brezžičnega komunikacijskega standarda, ki naj bi v prihajajočih letih igral vse pomembnejšo vlogo. Nedavno objavljena študija tako celo predvideva, da bi lahko že leta 2006 tržišče izdelkov z vmesniki bluetooth postalo vredno kar 333 milijard dolarjev. V zadnjih šestih mesecih je prodaja čipov za implementacijo bluetootha zelo narasla, toda težave, ki jih ima prva generacija izdelkov so še vedno omejujoč dejavnik.

Zato ni nič čudnega, če je bil glavni cilj konference določiti način, kako lahko dosedanje pomanjkljivosti odpravijo. Denimo težave in motnje, ki jih povzroča hkratna prisotnost vmesnikov bluetooth in IEEE 802.11b, ki uporabljata enako frekvenčno področje. Na konferenci so predstavili več rešitev, ki to nevšečnost odpravljajo. Podjetje Bandspeed tako ponuja čip, ki zna zaznati motnje zaradi prisotnosti obeh vmesnikov in spremeniti signale vmesnika bluetooth, da uporabljajo druge neizkoriščene frekvenčne pasove. S to rešitvijo naj bi odpravili tudi motnje iz drugih virov, kot so mobilni telefoni in mikrovalovne pečice. Poleg tega se razvijalci trudijo, da bi zagotovili čim boljšo združljivost med različnimi bluetooth napravami, predvsem kar se tiče hitrosti razpoznavanja zmožnosti posamezne naprave in pripravljenosti na delovanje. V ta namen nameravajo okrepiti delovanje laboratorijev Bluetooth Qualification Boards (BQB), ki skrbijo za testiranje skladnosti s standardom.

Kljub začetnim težavam pa gre razvoj hitro naprej. Ericsson, eden od avtorjev standarda, je na konferenci predstavil svoj bluetooth čip četrte generacije, ki zmanjšuje na polovico število potrebnih gradnikov za uporabo vmesnika v raznih napravah, s čimer naj bi prihranili na prostoru, porabi energije, zlati pa stroških implementacije vmesnika. Znižanje cene vmesnika je po mnenju mnogi še vedno ključni dejavnik za večji uspeh standarda. Philips tako meni, da bi lahko kritično točko, ceno okoli 5 dolarjev za vmesnik, lahko dosegli že konec leta 2002 ali v začetku 2003.

Philips je tudi pokazal niz tehnologij, ki šele prihajajo na vrsto. Na razstavnem prostoru so tako prikazali uporabo ročnega računalnika, priključenega na dostopno točko s pomočjo posebnega sporočilnega sistema CAMP (Context-Aware Messaging Platform), ki omogoča posredovanje sporočil uporabnikom glede na njihovo ime, trenutno nahajališče in aktivnost. CAMP naj bi tako nekega dne postal tudi bolj učinkovit nadomestek za današnja kratka sporočila SMS, ki jih uporabljajo mobilni telefoni. Poleg sistema za prostoročno telefoniranje v avtomobilu oziroma povezavo telefona z bluetooth priključkom v vozilu, so prikazali tudi prenos zvoka prek brezžične povezave, kar lahko nekega dne poenostavi povezovanje naprav na področju zabavne elektronike.

Precej novosti je tudi na področju programske podpore. Medtem, ko proizvajalci, na čelu z Microsoftom pripravljajo gonilnike in širšo podporo za različne operacijske sisteme, razvijalci pripravljajo tudi globljo programsko podporo. Podporniki programskega jezika java tako pripravljajo specifikacijo, s katero naj bi bilo mogoče precej lažje in hitreje razviti napredne in učinkovite programe za izkoristek brezžične komunikacije bluetooth.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji