Objavljeno: 28.12.2001

Leta 2005 že 25 GHz

Intel je predstavil novo tehnologijo tranzistorjev za integrirana vezja, ki bo v prihodnosti omogočila bistveno hitrejše in energijsko manj potratne procesorje. Tehnologijo, ki stoji za novim tranzistorjem, so znanstveniki označili kot različico že znane IBMove tehnologije SIO (Silicon On Insulator). Pri tej tehnologiji se silicij nahaja na tanki plasti neprevodnega materiala, kar omogoča zmanjšanje električne moči, ki je potrebna za preklop tranzistorja iz stanja 1 v stanje 0 (in nasprotno) in hkrati zmanjšuje >>puščanje<< električnega toka oziorma prekomerne porabe električne energije, s tem pa tudi zmanjšuje elektromagnetne motnje, ki jih vezje oddaja v okolico.

Intelova različica SIO uporablja tanjši izolator (t.i. Ultra Thin SIO), in bolj >>osiromašen<< (z manj elektroni) silicij. Rezultat je tranzistor, ki lahko stanja preklaplja veliko hitreje in za to porabi veliko manj energije. Po Intelovih trditvah kar 100-krat manj od sedanjih tranzistorjev.

Ko bo tak tranzistor uporabljen v procesorjih (in drugih integriranih vezjih), ki danes premorejo več milijonov tranzistorjev, bo rezultat veliko hitrejše vezje, ki bo porabilo enako električne energije kot današnji izdelki in se bo tudi enako grelo. Ali pa nasprotno - enako hitra vezja, ki bodo porabila zelo malo električne energije, kar bo zelo uporabno za izdelke, ki delujejo na akumulatorje (prenosni računalniki, ročni računalniki, telefoni).

Intel svojo novo tehnologijo že opremlja z oznako teraherčni tranzistorji, vendar pa je treba ločiti med hitrostmi samih tranzistorjev in hitrostjo celotnih procesorjev. Po besedah Intelovih strokovnjakov je pri slednjih realistično pričakovati >>le<< do 10-kratno povišanje delovnih frekvenc (do 25 GHz). To bodo dosegli po letu 2005, ko naj bi bila nova tehnologija že standarden del vseh Intelovih procesorjev. Morebitne izboljšave v prihodnosti vključujejo še možnost vpijanja delcev alfa (ti so prisotni v naravnem okolju), ki lahko danes nepričakovano preklopijo stanje tranzistorja in s tem povzročijo napako.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji