Objavljeno: 26.12.2003

Winamp5

AOL, oziroma njihovo podjetje Nullsoft je predstavilo novo različico popularnega predvajalnika digitalne glasbe Winamp. Nova različica nosi oznako 5, saj naj bi predstavljala najboljše iz prejšnjih dveh generacij predvajalnika, 2.xx in 3.0. Slednja je predstavljala najbolj ambiciozno potezo Nullsofta, saj je vsebovala celo svoj razvojni jezik Wasabi in kupe dodatkov, vendar je uporabniki niso sprejeli, saj je bila precej večja, počasnejša in manj stabilna. Pri Nullsoftu so zato že pred časom prekinili razvoj različice 3 in namesto tega predstavljali izboljšave različice 2.9x.

Winamp5 je na voljo kot običajen brezplačni predvajalnik in tudi v plačljivi različici Pro za katero je potrebno odšteti 15 dolarjev. Izboljšave v primerjavi z različicami 2.9x so predvsem v možnosti snemanja glasbe v zapis AAC, možnosti zapisovanja glasbe na nosilce CD-R, poleg podpore spletnem radiu Southcast, pa so dodali tudi možnost predvajanja spletnega videa. Plačljiva različica ima iste funkcionalnosti kot brezplačna, omogoča le nekoliko hitrejše delovanje.

Poleg predstavitve nove različice so iz AOL-a sporočili tudi, da bodo pričeli vključevati več Nullsoftovih tehnologij v ostale svoje izdelke s čimer nameravajo bolj agresivno poseči v tržišče digitalnih vsebin, kjer jim predstavljajo glavno konkurenco Microsoft z Windows Media Playerjem, RealNetworks z RealOne in Apple s QuickTimeom. Čeprav je Winamp še zmerom eden najpopularnejših predvajalnikov datotek MP3, pa ostali izdelki znatno prekašajo njegov vpliv pri pretočnih vsebinah.

http://www.winamp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji