Novice

 • Microsoft zaključuje z razvojem BizTalka 2004

  Pri Microsoftu so sporočili, da ne bodo povišali ceno za prihajajočo različico strežnika BizTalk Server 2004, saj želijo povečati krog kupcev. Z novim izdelkom naj bi povečali tržni delež na področju orodij za integracijo podatkov med različnimi informacijskimi viri, kjer se bojujejo tudi izdelki družb Tibco, SeeBeyond, IBM in BEA Systems. V primerjavi s tekmeci pa je BizTalk Server precej cenejši izdelek, saj stane od 1.000 dolarjev v različici Partner Edition, do 25.000 dolarjev v neomejeni različici, medtem ko je treba za nekatere tekmece odšteti tudi do 500.000 dolarjev.

  Objavljeno: 24.12.2003več
 • Red Hat napoveduje programski strežnik v letu 2004

  V začetku leta 2004 bo Red Hat ponudil programski strežnik Red Hat Application Server. Strežnik bo temeljil na standardu J2EE in bo prvi v družini odprtokodnih izdelkov, ki jih Red Had načrtuje v bližnji prihodnosti. Drug izdelek iz družine bo rešitev za povezovanje sistemov v gruče, napovedujejo pa tudi programska orodja na temelju projekta Eclipse.

  Objavljeno: 24.12.2003več
 • Novell plemeniti Linux

  Novell je objavil svoj prvi programski paket, ki je namenjen krepitvi Linuxa kot platforme prihodnosti tega proizvajalca. Programski paket Novell Nterprise Linux Services 1.0 prinaša rešitve, ki običajnemu Linuxu dodaja napredne funkcije zaželene v poslovnih okoljih. Med temi so imeniški sistem, orodja za omrežno upravljanje sistemov (zasnovano na dosedanjem izdelku Ximian Red Carpet), orodja za upravljanje datotečnih sistemov in tiskalniških strežnikov ter dodatki za skupinsko delo in sodelovanje. Novellov paket deluje na nedavno kupljenih izdelkih podjetja SuSE Linux, kot tudi na konkurenčnih Linux distribucijah, kot je Red Hatova. Za Novell je to začetek poti, na kateri se namerava podjetje skoraj v celoti preusmeriti v ponudbo Linuxa in orodij zanj, s čimer naj bi bolj učinkovito tekmovali z Microsoftovimi strežniki Windows.

  Objavljeno: 23.12.2003več
 • Software AG zmanjšuje stroške razvoja

  Nemško podjetje Software AG bo v prihodnosti zmanjšalo obseg razvoja programske opreme na področju tehnologije XML in s to potezo poenotilo razvoj in zmanjšalo stroške. Kakor je zadnje čase v modi, bo tudi to podjetje ponudilo izdelek za povezavo podatkov iz različnih virov, rešitev pa bo nastala z združitvijo njihovih dveh izdelkov EntireX in Tamino. Še ena poteza, s katero nameravajo znižati stroške, je selitev oddelka podpore izdelkoma EntireX in Tamino iz Nemčije v Indijo. Drug izdelek, ki ga še nameravajo razvijati v prihodnosti, je transakcijski sistem za velike računalnike, v katerem je zbirka podatkov Adabas in razvojna orodja Natural. Oba izdelka sta na trgu že dolgo vrsto let, a jih nameravajo posodobiti s spletnimi tehnologijami. Zbirko podatkov Adabas uporablja prek 3500 velikih podjetij po celem svetu.

  Objavljeno: 23.12.2003več
 • Upravljanje digitalnih avtorskih pravic čez pol leta

  Največji evropski proizvajalec zabavne elektronike Philips je napovedal, da bo v roku pol leta pripravljena tehnologija za učinkovito uporabo zaščitenih digitalnih vsebin kot sta glasba in video. Tehnologijo razvija podjetje Intertrust, ki ima večino patentov za upravljanje z digitalnimi avtorskimi pravicami, pred časom pa sta ga kupila Philips in Sony. Po Philipsovih podatkih naj bi Intertrustova rešitev bila uporabnikom najbolj prijazna, saj naj ne bi omejevala uporabnikov pri izbiri (strojnega ali programskega) predvajalnika vsebin in hkrati omogočala zares učinkovito varnost pred kopiranjem, hkrati pa načrtujejo zelo široko podporo proizvajalcev zabavne elektronike.

  Objavljeno: 23.12.2003več
 • Citrix kupuje GoToMyPC

  Podjetje Citrix, vodilni ponudnik terminalskih strežnikov za okolje Windows, je oznanil namero, da za 225 milijonov dolarjev kupi podjetje Expertcity, avtorja priljubljenega programa za daljinski nadzor GoToMyPC. Za mnoge analitike je korak družbe Citrix presenečenje, saj se s tem podjetje, ki je tradicionalno ponujalo le izdelke za velika podjetja, tokrat prvič podaja na področje izdelkov za domačo rabo in mala podjetja, kjer veljajo drugačna pravila. Pri Citrixu trdijo, da je odločitev skladna z njihovo bodočo strategijo in rešitvami.

  Objavljeno: 23.12.2003več
 • Telekom Slovenije uspešen in z novo upravo

  Upravo Telekoma Slovenije zapuščata direktorja hčerinskih družb, Anton Majzl iz Mobitela in Miran Kramberger iz Siola, generalnemu direktorju Petru Grašku pa bo družbo poslej delal Libor Vončina, dosedanji član nadzornega sveta Telekoma in podpredsednik evropske podružnice Avaye za področje storitev v regiji Evropa, Bližnji Vzhod in Afrika. Sprememba v upravi bo nastopila s 1. februarjem 2004. Libor Vončina tako sedaj že drugič zapušča Telekomov nadzorni svet, prvič ga je zapustil oktobra 2001, bojda zaradi zapletov v zvezi z imenovanjem direktorja, vendar ga je vlada ponovno imenovala v nadzorni svet leta 2002, ko je zamenjal Tomaža Kalina.

  Objavljeno: 23.12.2003več
 • Standard za upravljanje strežnikov

  Skupina vodilnih proizvajalcev strežnikov in orodij za strežnike je ustanovila novo združenje, ki bo skušalo izdelati skupni standard za upravljanje strežniških sistemov. Skupina z imenom Server Management Working Group (SMWG), ki deluje v okviru združenja Distributed Management Task Force (DMTF) ima za cilj izdelati način, kako na preprost način na daljavo nadzorovati strežnike, ne glede na to, od katerega proizvajalca so. Na ta način bi obstajal skupen način, kako na daljavo ponovno zaženemo strežnik, spremenimo njegove sistemske nastavitve, mu priključimo ali odklopimo pomnilniške sisteme in določimo omrežne naslove, seveda pa tudi nadgradimo ali povsem zamenjamo operacijski sistem.

  Objavljeno: 22.12.2003več
 • Ahead Nero 6.3

  Nemški proizvajalec Ahead Software je predstavilo novo različico priljubljenega programskega kompleta za zapisovalnike, ki dodaja številne nove funkcionalnosti, pa tudi nove module. Med vsemi novostmi je najbolj zanimiva vključitev novega modula Recode2, ki zna filme posnete na nosilcih DVD (take brez vgrajene zaščite) preprosto pretvoriti v posnetke MPEG-4 in jih posneti na navadne nosilce CD. Pri tem se povsem ohranijo nastavitve posnetkov, kot so poglavja, podnapisi in prostorski zvok. Orodje je mogoče tudi uporabiti z zmanjšanje obsega posnetkov, na primer iz nosilcev DVD-9 na DVD-5, torej na navaden zapisovalnik DVD.

  Objavljeno: 22.12.2003več
 • Oracle opozarja na varnostno luknjo

  Oracle je objavil opozorilo o varnostni luknji v zbirki podatkov Oracle 8i in 9i, programskem strežniku 9i in spletnem strežniku 8 in 9. Takoj je tudi ponudil servisne programe, ki odpravljajo nevarnost. Skozi luknjo v varnosti se lahko prerine praktično vsak odjemalec, ki ima dostop do omenjenih strežnikov. Luknja v varnosti je posledica zapisa po sintaksi ASN.1, ki jo uporabljata protokola SSL in TLS oziroma obravnava zapisov, ki so namerno zapisani napačno. Če odjemalec namreč strežniku posreduje podatke, ki so namerno napačno zapisani, lahko tak odjemalec pridobi vstop v strežnik in v njem izvaja poljubno programsko kodo.

  Objavljeno: 22.12.2003več