Objavljeno: 11.12.2003

Mobitel z UMTS med prvimi na svetu

Mobitel je pričel uporabnikom ponujati storitev UMTS, ki zaenkrat deluje v Ljubljani in na Brniku. Bistvene novosti predstavljata hitrost prenosa podatkov do 384 Kb/s in videotelefonija, na portalu Planet pa je na voljo tudi precej novih večpredstavnih vsebin. Zaenkrat brez posebnega naročniškega razmerja in subvencioniranih aparatov, na voljo je zgolj Motorola A835 za slabih 200 tisočakov.

Tretja generacija mobilne telefonije je konec leta 2003 očitno postala realnost v Sloveniji, saj je poleg Simobilove napovedi januarskega pričetka obratovanja omrežja EDGE, Mobitel končno vključil omrežje in storitev UMTS. Čeprav vse tehnične težave še niso odpravljene, gre za eno prvih javno delujočih UMTS omrežij na svetu. Prav zaradi tehničnih težav in pomanjkanja zanesljivih UMTS aparatov, delovanje ni komercialno, temveč >>predkomercialno<<, kot so pri Mobitelu poimenovali testno obdobje.

Kot je na predstavitvi povedal direktor Mobitela Anton Majzelj so s tem zaključili prvo fazo vzpostavitve omrežja, ki sedaj pokriva Ljubljano in letališče Brnik, do konca leta 2004 pa naj bi zaključili še drugo fazo, ki bo vključevala pokritost mest, glavnih cest in hotelskih centrov. S tem bo po Majzlovih napovedih zagotovljena 62-odstotna pokritost prebivalstva, medtem ko signal omrežja Mobitel GSM/GPRS trenutno pokriva 99 odstotkov prebivalstva. Tekom teh dveh faz bo omrežje omogočalo prenos podatkov s hitrostjo do 384 Kb/s ob hkratni uporabi govornega klica ali videotelefonije, kasneje pa naj bi po napovedih Mobitelovih predstavnikov omogočalo tudi večje hitrosti, predvidoma do nekaj Mb/s.

UMTS predstavlja trenutno najbolj napredno omrežje mobilne telefonije in temelji na tehnologiji W-CDMA (širokopasovni CDMA). Čeprav je bil standard dorečen že pred kar nekaj leti, stvari še zmerom ne delujejo kot bi morale, težave pa povzročajo nezdružljivosti v omrežni opremi in aparatih. Zaradi tovrstnih težavo so morali operaterji posebej prilagajati opremo in aparate, kar bo še povzročalo dodatne težave pri gostovanju. Največje UMTS omrežje ima trenutno operater Hutchinson Whampoa iz Hong Konga, ki ima pod blagovno znamko Three že delujoča omrežja v Avstriji, Veliki Britaniji, Italiji, Hong Kongu in na Švedskem, največ uporabnikov pa seveda japonski operater NTT DoCoMo, ki je pred dvema letoma prvi predstavil omrežje tretje generacije. A zanesljivost delovanja, ki so ga dosegli pri teh dveh operaterjih je šla predvsem na račun standardizacije, saj sta operaterja sama priredila tako omrežje kot tudi aparate.

Mobitelova storitev UMTS je v primerjavi s tema operaterjema še v povojih, saj je na voljo zgolj en aparat - Motorola A835, pa še ta ne deluje zmerom in povsod. Poleg pogostega sesuvanja programske opreme, ki smo mu bili novinarji priča tudi med predstavitvijo, aparat, oziroma omrežje predvsem ne omogoča nemotenega preklapljanja med baznimi postajami UMTS in GSM. Po Mobitelovih podatkih tako sploh ni mogoč prehod med omrežji, če je v teku pogovor ali prenos podatkov. V času mirovanja je sicer mogoč prehod iz UMTS v GSM, nazaj pa ne, temveč je potrebno aparat ugasniti in ponovno prižgati, da se prijavi v UMTS. Predstavniki Mobitela so napovedali, da naj bi večje število polno delujočih aparatov bilo na voljo v drugem četrtletju naslednjega leta, torej enkrat do poletja. Takrat nameravajo pričeti tržiti UMTS z naročniškim razmerjem UMTS, za katerega bo naročnina znašala 15 tisoč tolarjev in vključevala 200 minut pogovorov, 200 minut videotelefonije, 200 MB prenesenih podatkov in 200 večpredstavnih sporočil MMS. Ena najbolj zanimivih novosti omrežja UMTS, videotelefonija, bo stala 50 tolarjev na minuto, v predkomercialnem obdobju pa je zastonj, medtem ko se prenos podatkov zaračunava po istih cenah kot preko GPRS. Zaenkrat lahko vsak Mobitelov naročnik postane uporabnik UMTS zgolj z nakupom UMTS aparata (Motorola A385 stane 199 tisoč tolarjev, dva pa 299 tisoč).

Direktor Mobitela Majzelj je napovedal, da do konca naslednjega leta pričakujejo 100 tisoč uporabnikov UMTS, seveda v kolikor ne bo prišlo do kakšnih dodatnih zapletov pri dobavi in zanesljivosti delovanja aparatov. V vsakem primeru pa je Majzelj ocenil, da naj bi se investicija v UMTS pričela vračati v roku desetih let. Kot zanimivost omenimo še dejstvo, da je Mobitel trenutno edini operater mobilne telefonije na svetu, ki ima vzpostavljena omrežja vseh generacij (NMT, GMS/GPRS in UMTS) in ponuja tudi brezžični ethernet WLAN.

http://www.mobitel.si/umts

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji