Objavljeno: 10.12.2003

HP s procesorji Trasnmeta za BladePC-je

Kot vse kaže, bo Hewlett Packard marca vendarle začel s prodajo osebnih računalnikov BladePC, ki predstavljajo križanca med navadnimi osebnimi računalniki in strežniškimi rezinami. Cilj računalnikov BladePC je visoka gostota odjemalcev, ki jih lahko hranimo in upravljamo na enem centralnem mestu. Uporabniki se nanje priključujejo prek lahkega odjemalca, ki služi kot vmesnik za tipkovnico, miško, monitor in omrežne storitve.

Prav zaradi cilja, da v sistemsko omaro vgradijo čim več rezin BladePC, so se pri HP-ju odločili za uporabo energijsko varčnih in toplotno zmernih procesorjev Transmeta Efficeon, ki bodo temelj nove platforme. Posamezni računalniki bodo imeli tudi skupni pomnilniški sistem, v tem primeru enega od omrežnih sistemov NAS. HP bo nove sisteme prodajal v kompletu s pomnilniškim sistemom in popolnim naborom nadzorniških orodij, ki obljubljajo visok izkoristek in majhno obremenjenost upraviteljev. Analitiki pričakujejo, da bo cena posameznega sistema okoli 1.500 dolarjev na računalnik BladePC.

Kljub izvirni ideji pa so nekateri mnenja, da se mora zamisel šele potrditi v praksi. Glede na vse nižje cene navadnih osebnih računalnikov in bogatega izbora najrazličnejših nadzornih orodij so podjetja bolj naklonjena običajnim sistemom, HP pa zato računa predvsem na največje kupce. Novi računalniki so tudi del širše inciative, v kateri želi HP promovirati koncept >>plačaj ko rabiš<<, v ta program pa bodo v bodoče sodili tudi tiskalniki in celo strežniki s procesorji Itanium 2.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji