Objavljeno: 5.12.2003

Sunove strežniške rezine AMD

Sun je na konferenci Network Computing 03/Q4 dokončno razgrnil tančico, ki je prekrivala že dolgo napovedane strežniške rezine s procesorji AMD. Z novimi sistemi, ki nosijo ime Sun B100x podjetje vstopa na vse bolj konkurenčno področje strežniških rezin, na katerem si proizvajalci v prihodnjih letih obetajo vse večje prihodke. Nekateri analitiki sicer menijo, da je Sun to potezo potegnil zelo pozno, saj imajo glavni tekmeci, IBM in HP že dalj časa podobno, če že ne celo bogatejšo ponudbo strežniških rezin.

Sun je ob svoje strežniške rezine s procesorji SPARC, ki so jih razgrnili spomladi, dodal sisteme, ki temeljijo na procesorji AMD Mobile Athlon XP 1800, s čimer se je proizvajalec jasno odločil, da računajo predvsem na visoko gostoto sistemov v prostoru, ne pa toliko na absolutno zmogljivost posamezne rezine. Kljub temu naj bi AMDjevi procesorji povsem zadostovali za tipično rabo v poslovnih okoljih - kot univerzalni in hitro dogradljivi programski strežniki.

Vsaka rezina ima lahko do 2 GB RAM (dvakrat več kot neposredni tekmeci), lasten disk (IDE, 30 GB), dva gigabitna omrežna vmesnika, ostala infrastruktura pa je deljena. Rezine so povsem združljive z ohišjem Sun Fire B1600, kjer lahko uporabniki poljubno mešajo rezine s procesorji x86 in SPARC, sistemi SOLARIS in Linux. V posamezno ohišje lahko spravimo do 16 rezin B100x, v standardno omaro višine 42 U pa jih gre kar 224. Na voljo s sistemi Solaris 9 ali pa Sunovo distribucijo Linuxa.

Poleg novih rezin B100x so pri Sunu predstavili tudi dva namenska tipa rezin in sicer sistem B10p, ki je sistem specializiran za pospeševanje SSL šifriranja ter strežniško rezino B10n, ki skrbi za porazdelitev bremena med različnimi strežniškimi rezinami. Za naslednje leto pri Sunu napovedujejo tudi rezine s procesorji AMD Opteron, v pripravi pa imajo tudi dvoprocesorske rezine s procesorji Intel Xeon in take na temelju prihajajočih procesorjev Sun >>Gemini<< (dve jedri na procesor).

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji