Objavljeno: 4.12.2003

Sun se ne da!

Sun Microsystems, eden od velikih in pomembnih razvijalcev sodobne računalniške industrije, ki je že pred dvajsetimi leti lansiral slogan, da "omrežje je računalnik", se kljub izgubam v zadnjih treh četrtletjih in ne pretirano laskavim ocenam v (predvsem ameriških) medijih vidi še naprej kot enega ključnih podjetij pri razvoju in uvajanju novih tehnologij.

Na konferenci SunNetworking 3. in 4. decembra v Berlinu - tokrat prvič v Evropi - je 6300 obiskovalcev potrdilo to oceno. Scott McNeally, dolgoletni šef Suna, pa je na uvodnem govoru tako rožnato naslikal trenutno stanje in razvoj, da je kar težko razumeti, zakaj vendar Sun ni najuspešnejše podjetje v tej branži. In prav to je najverjetneje Sunova največja težava: nejasnost. Sun je pomemben pri procesorjih, računalnikih vseh vrst, od osebnih do strežnikov, pri operacijskih sistemih, pri razvojnih okoljih, celo pri pisarniških paketih. In nekako ni videti, da bi sami vedeli, kaj je bolj pomembno.

Če je verjeti McNeallyju, je pomembno vse, končni učinek uporabe Sunove tehnologije pa naj bi bila preprostejša povezanost, tudi na primer z varnimi in preprostimi čip karticami ter novejšimi radiofrekvenčnimi karticami z javo, na katere Sun močno stavi.

Seveda pa je predstavitev tehnologije eno, drugo pa je dejanska raba. Za zgodbo o preprostem povezovanju, ki jo (spet) ponuja Sun, se zdi, kakor da smo jo že večkrat poslušali, od različnih vizionarjev in v različnih oblikah, še nikoli pa se ni realizirala niti v prvem približku. Zato je težko verjeti, da bo Sunu - kljub impresivni tehnologiji, za katero McNeally ni pozabil večkrat poudariti, da je boljša od Microsoftove in cenejša od Dellove - tokrat uspelo.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji