• ATI čaka na PCI Express

    ATI bo podprl novi AMDjev procesor Athlon 64 z lastnimi sistemski nabori, toda najprej bodo počakali na uraden >>prihod<< nove generacije razširitvenega vodila PCI Express. Novi sistemski nabor, ki ga za zdaj imenujejo RS480, bo poleg podpore za Athlon 64 imel tudi podporo za PCI Express in grafiko združljivo s standardom DirectX 9. S tem naj bi AMD ulovil več muh na en mah, s čimer si obetajo tudi boljše prodajne rezultate. Za novi sistemski nabor pripravljajo tudi izboljšan grafični pospeševalnik, ki bo na nivoju najboljših ATIjevih namenskih procesorjev.

    Objavljeno: 4.12.2003
  • Tablični računalnik za ceno manj kot 1.000 dolarjev

    Medtem, ko proizvajalci tabličnih računalnikov TabletPC negodujejo nad slabo prodajo in obtožujejo Microsoft, da slabo skrbi za promocijo platforme, je mali proizvajalec računalnikov Element Computer predstavil tablični računalnik, ki je znatno cenejši, saj stane v ZDA manj kot 1.000 dolarjev, zasnovan pa je na Linuxu. Konkurenčni sistemi TabletPC z okoljem Windows XP TabletPC Edition pa stanejo znatno več.

    Objavljeno: 4.12.2003
  • HP se podaja tudi na področje zabavne elektronike

    Po zgledu nekaterih tekmecev na področju osebnih računalnikov za domačo rabo, kot so Apple, Dell in Gateway, se je podjetje Hewlett-Packard odločilo v naslednjem letu ponuditi niz izdelkov, ki sodijo bolj v domeno zabavne elektronike, kot med računalniške izdelke. Predvidoma že v začetku januarja naj bi na sejmu Consumer Electronics Show v Las Vegasu predstavili svoje prve TV sprejemnike, ki temeljijo na zaslonih LCD.

    Objavljeno: 4.12.2003
  • StoneGate IPS

    Finski proizvajalec varnostnih in visoko dostopnih rešitev Stonesoft je najavil nov izdelek StoneGate IPS, ki je namenjen inteligentnemu odkrivanju vdorov in odzivu nanje. Po raziskavah organizacije Gartner so sistemi za odkrivanje vdorov upravitelje sistemov pogosto obremenjevali z lažnimi alarmi. StoneGate IPS z inteligentno analizo nudi dosti natančnejše odkrivanje sumljivih dogodkov, poleg tega pa omogoča uporabo samodejnih odzivov na zaznane vdore in tako bistveno zmanjša breme upraviteljev sistema in stroške vzdrževanja zaščite.

    Objavljeno: 3.12.2003
  • Varnost na nivoju BIOSa

    Podjetje Phoenix je razvilo povsem nov tip BIOSa, osnovnega zagonskega in sistemskega programa za osebne računalnike PC, ki omogoča učinkoviteje varovanje podatkov in nadzor računalnikov. Proizvajalec, ki je v okoli 25 letih delovanja proizvedel BIOSe za več kot milijardo osebnih računalnikov PC, načrtuje za prihodnost povsem drugačne funkcionalnosti, ki jih bomo srečali v bodočih sistemskih programih BIOS. Iniciativo imenujejo Core System Software (CSS), z njo pa naj bi na nivo BIOSa preselili nekatere funkcionalnosti, ki so bil doslej del operacijskih sistemov.

    Objavljeno: 3.12.2003
  • Orodje za nadzor digitalnih vsebin

    Podjetje Packeteer, ki se ukvarja z razvojem orodji za nadzor omrežnega prometa, je razvilo programski paket, ki omogoča ugotovitev in nadzor prenosa digitalnih vsebin med internetom in lokalnimi omrežji. Dostop do legalnih in nelegalnih virov digitalne glasbe in filmov postaja v podjetjih vse večja nadloga, saj tovrstni prenosi močno omejujejo prepustnost internetnih povezav v lokalnih omrežjih. Namesto podatkov, ki so koristni za poslovanje, uporabniki (tipično skrivaj) službene računalnike uporabljajo za prenos datotek MP3 in filmov.

    Objavljeno: 3.12.2003
  • Nadgrajeni SuSE

    Podjetje SuSE Linux je predstavilo nov komplet popravkov in razširitev strežniškega paketa SuSE Linux Enterprise Server 8. Dodatek Service Pack 3 prinaša novo različico jedra (2.4.21), s katerim so odpravili nekatere današnje omejitve.

    Objavljeno: 3.12.2003
  • Dell s pametnimi karticami

    Podjetje Dell je predstavilo nov komplet za uporabnike namiznih in prenosnikih računalnikov, ki omogoča varnejšo uporabo in dostop s pomočjo pametnih kartic. Komplet je na voljo za uporabnike prenosnikov Latitude, namiznih računalnikov OptiPlex in delovnih postaj Precision. V prenosnikih Latitude D je čitalec za kartice že vgrajen, ostale računalnike pa je mogoče opremiti z zunanjimi samostojnimi bralniki ali pa takimi, ki so vgrajeni v tipkovnice.

    Objavljeno: 3.12.2003
  • In zmagovalec je ... Apache

    Po podatkih družbe NetCraft ima spletni strežnik Apache približno dvetretjinski tržni delež. Apache je svoj delež iz prejšnjega meseca povečal za nadaljnje 3%, saj je precej lastnikov spletnih strani za parkiranje domen zapustilo Microsoftov IIS (Internet Information Services) in se odločilo za vrnitev na Apache. V letu 2001 in prvi polovici leta 2002 se je precej podjetij, ki gostijo spletne strani, kjer je mogoče registrirati domene in storitve, povezane s tem (Webjump, Namezero, Homestead, register.com, Network Solutions), odločilo za prehod na IIS. Ker pa so v tem času nekateri tovrstni projekti propadli, spremenili so se poslovni modeli ali pa so se podjetja vrnila na predhodno platformo, je Microsoftov IIS padel na 20% delež, ki ga je imel pred poletjem 2001.

    Objavljeno: 2.12.2003
  • Macromedia dvori javancem

    Macromedia je nedavno v svojem zapisu Flash omogočila uporabo jave. Vmesnik Flex, ki so ga razvijali pod imenom Royale, je zbirka strežniških programov, razvojnih napotkov in drugih orodij, ki naj bi omogočili spletnim razvijalcem pripravo komponent za zapis Flash. Razvijalci z orodjem Sun Java 2 Enterprise Edition (J2EE) naj bi tako dobili možnost razvijati enostavne in privlačne vmesnike za svoje javanske programe.

    Objavljeno: 2.12.2003
  • Brezplačen Fraunhoferjev kodirnik MPEG-4

    Slavni Fraunhoferjev institut je ponudil preizkusno različico novega kodirnika MPEG-4 - strokovnjaki pričakujejo, da bo tako uspešen, kot njihov kodirnik za MP3. Kodirnik je na voljo na njihovi spletni strani, prav tako predvajalnik in strežnik. Programi so namenjeni osebni, nekomercialni rabi, kot demonstracija tehnologije, ki jo zagotavlja omenjena organizacija. Kodirnik sicer podpira MPEG-4 Audio AAC-LC in AAC-LTP, enostavne in napredne enostavne vizualizacijske profile MPEG-4, specifikacijo ISMA Specification 1.0 za pretočni zapis RTP/RTSP videa MPEG-4 preko interneta ter podporo formatu 3GPP in specifikaciji 3GPP za pretočni zapis RTP/RTSP.

    Objavljeno: 2.12.2003
  • Network Appliance povezuje NAS in SAN okolja

    Podjetje Network Appliance je predstavilo niz izdelkov, s katerimi želijo okrepiti svoje mesto tako na področju pomnilniških izdelkov NAS, kot tudi v okoljih SAN. Podjetje, ki je bilo v preteklosti osredotočeno predvsem na izdelke NAS, zdaj vsej bolj cilja na kupce, ki želijo povezovati to okolje z obstoječimi in bodočimi namenskimi omrežji SAN.

    Objavljeno: 2.12.2003
  • Boj za DVD zapis prihodnosti

    Standard HD-DVD, ki sta ga razvila skupaj Toshiba in NEC, je pridobil ključno podporo združenja DVD Forum, kot izbrani standard za novo generacijo optičnih nosilcev. S tem sta Toshiba in NEC vsaj formalno zmagala v primerjavi s nekoliko drugačnim predlogom druge koalicije, v kateri so Sony, Matsushita in Philips.

    Objavljeno: 2.12.2003
  • Sun razmišlja o prenosu jave v Okna

    Zaradi velikega pritiska uporabnikov je Sun začel razmišljati o razširitvi svoje javanske platforme tudi v okolje Windows in v druge operacijske sisteme, na primer v AIX in HP-UX. Ker razvijalci programskih rešitev večinoma delajo na osebnih računalnikih, bi bilo smiselno, da bi jim omogočili razvoj programskih rešitev v tem okolju, saj jim je najbolj domače. Razen tega bi lahko pridobili večje število strank v manjših in srednje velikih podjetjih, kjer imajo večinoma Okna in se največkrat ne odločajo za nakup Sunovega operacijskega sistema Solaris s pripadajočo drago strojno opremo.

    Objavljeno: 1.12.2003
  • Okrevanje IT bo zahtevalo žrtve

    Družba Gartner je objavila, da se je kriza sektorja IT kot kaže končala, in da je pred nami vsaj dveletno obdobje zmerne rasti. Okrevanje in konsolidiranje trga pa bo zahtevalo določene žrtve, saj bo do leta 2005 izginila polovica podjetij IT, napovedujejo pri Gartnerju. Pričakovanja so torej kar optimistična, kljub temu pa so bodoči rezultati odvisni predvsem od gospodarskega okrevanja v ZDA in drugod. Gartner je pred kratkim zvišal napoved letošnje prodaje osebnih računalnikov na 164,3 milijona enot, kar bi bilo skoraj 11% več kot v letu 2002. Tudi družba IDC bo najverjetneje popravila oceno prodaje PC-jev, in sicer navzgor.

    Objavljeno: 1.12.2003
  • V ZDA polne namestitve EDGA že naslednje leto

    Eden večjih ameriških GSM operaterjev AT&T Wireless, ki je bil tudi prvi s polno podporo za GPRS, je objavil, da je pričel nameščati naslednjo nadgradnjo omrežja imenovano EDGE (krilatica stoji za Enhanced Data for Global Evolution, oziroma >>oplemeniteni podatki za globalno evolucijo<<).

    Objavljeno: 1.12.2003
  • Vse več prodanih varnih pametnih kartic

    Združenje izdelovalcev pametnih kartic Eurosmart je napovedala, da bo prodaja kartic, namenjenih varovanju podatkov in dostopa, leta 2004 prvič večja od prodaje pametnih kartic, namenjenih zgolj hranjenju podatkov. Rast prodaje procesorskih pametnih kartic naj bi bila tudi posledica uvedbe varnih kreditnih kartic Europay/Mastercard/Visa v Veliki Britaniji, na Japonskem, Tajvanu in v Braziliji.

    Objavljeno: 1.12.2003
  • Acer TravelMate C300

    Acer je predstavil nov tablični prenosnik TravelMate C300, ki se prvič ponaša s tehnologijo Centrino. Računalnik, ki je skladen s standardom TabletPC je namreč lahko opremljen s procesorji Pentium M s takti 1,4 oziroma 1,6 GHz, v osnovi ima 256 ali 512 MB RAM in diske velikosti do 60 GB. Kljub skromnim dimenzijam ima vgrajeno izmenljivo mesto za optične enote, kamor lahko za doplačilo vgradimo tudi DVD zapisovalnik.

    Objavljeno: 1.12.2003
  • Linux cenejši za šolnike

    Red Hat in SuSE Linux, dva vodilna svetovna ponudnika rešitev na osnovi Linuxa, sta se odločila, da bosta izobraževalnim organizacijam ponudila določene popuste za svoje komercialne izdelke. Uporaba Linuxa je sicer zastonj, vendar brez podpore, to dejstvo pa sta začela izkoriščati Red Hat in SuSE Linux, saj posamezne izvedbe Linuxa prodajata, vendar za to tudi nudita podporo in nadaljnji razvoj.

    Objavljeno: 30.11.2003
  • Resnično zasebna GSM komunikacija

    Nemško podjetje CryptoPhone je predstavilo istoimenski mobilni telefon, ki dodatno šifrira pogovor, s čimer je onemogočeno, oziroma vsaj zelo oteženo prisluškovanje pogovoru.

    Objavljeno: 30.11.2003
  • Gericom Beetle - ljudski prenosnik

    Po zgledu legendarnih Volkswagnovih avtomobilov, je Gericom predstavil nov prenosnik, ki že s svojim imenom Beetle nakazuje, da je namenjen najširšim množicam. Prenosnik je pravzaprav zelo prilagodljiv, saj je na voljo v več različicah s procesorji Pentium 4, pa tudi AMD Mobile Athlon XP. Prav tako je mogoče izbirati med 14 in 15-palčnimi zasloni LCD, diski pa so na voljo v velikostih do 80 GB.

    Objavljeno: 30.11.2003
  • Dell izpolnil pričakovanja

    Dell je v tretjem trimesečju ustvaril 10,6 milijarde dolarjev prometa, kar je bilo za 16 % več kot v enakem lanskem obdobju, povečal pa se je tudi dobiček - in sicer s 561 na 677 milijonov dolarjev. Dell ima tako za sabo že peto zaporedno obdobje rasti, podobno gibanje pa napovedujejo tudi v prihodnjem trimesečju. Podjetje je največ zaslužilo s prodajo strežnikov in pomnilniških sistemov, ti proizvodi pa bodo še naprej predstavljali glavni generator rasti. Sicer pa se je prodaja strežnikov na letni ravni povečala za 30 %, prodaja sistemov za hranjenje pa za 68 %.

    Objavljeno: 29.11.2003
  • Delo na daljavo ni uspešnica

    Finska Univerza Tampere je presenetila z raziskavo, v kateri ugotavljajo, da se delo na daljavo oziroma na domu ni tako zelo uveljavilo, kot so napovedovali nekateri vizionarji. Šlo naj bi za podobno idejo, kot je bila tista pred leti, ko so zagovorniki osebnih računalnikov v podjetjih trdili, da bodo tako lahko odpravili papir iz pisarn in uvedli popolnoma elektronske delovne postopke. Finci so s študijo ugotovili, da je tudi fizično tesno sodelovanje pri projektih zelo pomembno. V tem naj bi tudi tičal razlog, zakaj se delo na daljavo ni najbolj prijelo, vlogo pa igrajo tudi nekoliko staromodni hierarhični sistemi v podjetjih.

    Objavljeno: 29.11.2003
  • Ali Nokia prevzema Psion?

    Čeprav predstavniki obeh podjetij ne želijo komentirati govoric, se že nekaj časa med analitiki šušlja, da naj bi Nokia nameravala prevzeti britansko podjetje Psion, znano po nekdaj priljubljenih žepnih računalnikih, zadnje čase pa predvsem kot eden glavnih lastnikov podjetje Symbian, ki razvija istoimenski operacijski sistem za t.i. pametne mobilne telefone.

    Objavljeno: 29.11.2003
  • Oracle pripravlja orodja za gradnjo spletnih dveri

    Oracle je predstavil preliminarno različico programskega orodja za razvoj spletnih dveri na osnovi jave. Orodje podpira standarda Java Specification Request (JSR) 168 in Web Services Remote Portlets (WSRP). Orodja so združljiva s preostalimi Oraclovimi izdelki za izdelavo spletnih dveri. Rešitve spletnih dveri običajno združujejo podatke iz več programskih rešitev in jih prikažejo v enotnem spletnem uporabniškem vmesniku. Ker Oraclova orodja omogočajo razvoj rešitev v poljubnem spletnem strežniku, ki podpira standard WSRP, bodo lahko rešitve za spletne dveri bolj prenosljive med različnimi okolji in preprostejše za vzdrževanje.

    Objavljeno: 28.11.2003
  • Linux za namizja

    Red Hat, IBM in odprtokodni konzorcij OSDL so na konferenci Desktop Linux Conference v Bostonu napovedali, da bodo vložili več truda v reklamiranje sistema Linux za namizne računalnike, ne le za spletne in druge strežnike sistemih. Konzorcij OSDL je sicer napovedal ustanovitev posebnega komiteja za načrtovanje razvoja Linuxa za namizja že v prvem četrtletju letu 2004. Posebna delovna skupina pa naj bi skrbela za koordinacijo problematike.OSDL sicer že ima podobne delovne skupine za razvoj Linuxa za velika podatkovna središča.

    Objavljeno: 28.11.2003
  • Japonska, Kitajska in J. Koreja združile odprtokodne moči

    Združenja za informacijske tehnologije Japonske, Kitajske in Južne Koreje so tudi uradno ustanovile posebno združenje za razvoj in promocijo programske opreme, ki temelji na odprti kodi. Vsa tri združenja skupaj štejejo skoraj 1500 podjetij. Ena izmed osnovnih nalog združenja Partnerstvo Japonska-Kitajska-Koreja za promocijo odprtokodne programske opreme bo tudi sodelovanje na področju razvoja, ki ga opravljajo odprtokodna združenja v posamičnih državah.

    Objavljeno: 28.11.2003
  • Standardi proti Ciscovih načrtih v WLANu

    Na pobudo proizvajalcev brezžičnih izdelkov in družbe NTT DoCoMoja se je sestalo združenje za standarde Internet Engineering Task Force (IETF), ki bo pripravilo standard za komuniciranje WLAN stikal s t.i. tankimi dostopnimi točkami, kar bi omogočilo povezovanje brezžičnih stikal in dostopnih točk različnih proizvajalcev v eno omrežje.

    Objavljeno: 28.11.2003
  • SAP in Sybase za mala podjetja

    Podjetje SAP je podpisalo pogodbo o sodelovanju s proizvajalcem podatkovnih baz in orodij Sybase, s katerimi ciljajo predvsem na trg poslovnih informacijskih sistemov za mala podjetja. Po pogodbi naj bi SAP tako ponujal podatkovno zbirko Sybase v kombinaciji z lastnim paketom Business One, namenjenim manjšim podjetjem. Kasneje naj bi podjetji orodja Sybase uporabili tudi pri razvoju nove generacije mobilnih rešitev za poslovne namene.

    Objavljeno: 28.11.2003
  • Microsoft bo olajšal vzdrževanje zbirke podatkov

    Microsoft je predstavil orodja, s katerimi namerava olajšati upravljanje obstoječe in prihodnje različice podatovnega strežnika SQL Server. Zlasti ponuja možnosti za poenostavitev vsakodnevnega rutinskega vzdrževanja zbirke podatkov, zato bodo upravniki bolj učinkoviti pri svojem delu in bodo imeli več časa, da se posvetijo bolj zahtevnim opravilom. Eno izmed novih orodij je Best Practices Analyzer, ki je na voljo za trenutno različico strežnika SQL Server 2000. Orodje pregleda zbirko podatkov in svetuje upravniku, kako bi jo lahko prilagodil, da bi nudila boljšo odzivnost. Microsoftova ponudba bogatejših in učinkovitejših orodij za upravljanje zbirk podatkov je odgovor na pritisk poglavitnih dveh konkurentov, Oracla in IBMa, ki se oba trudita čim bolj zmanjšati stroške lastništva zbirke podatkov s ponudbo podobnih orodij za lažje vzdrževanje in upravljanje.

    Objavljeno: 27.11.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji