Novice

 • Kdo se noče dogovarjati?

  Sredi decembra so trije operaterji internetne telefonije (VoIP) poslali sporočilo za javnost v katerem so zapisali, da je kljub zakonski liberalizaciji telekomunikacijskega trga v Sloveniji stanje na področju stacionarne telefonije še zmerom dejansko neurejeno, predvsem zaradi Telekomovega monopolističnega položaja. Operaterji, Amis.net, Incotel in In.Life so v sporočilu obtožili tako Telekom kot tudi regulatorja, Agencijo za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) za nastalo monopolistično stanje.

  Objavljeno: 22.12.2003več
 • V informacijski družbi vse po starem

  Decembra je v Ženevi potekal prvi mednarodni Vrh o informacijski družbi (WSIS - World Summit on the Information Society), ki so se ga udeležili predstavniki 170 držav, mnogih podjetij in tudi civilne družbe. Vrh so organizirali Združeni Narodi ob pomoči Mednarodne telekomunikacijske zveze in drugih globalnih organizacij kot sta Svetovna trgovinska organizacija in Svetovna banka. Slovenijo je zastopala tričlanska komisija ministrstva za informacijsko družbo na čelu z ministrom Gantarjem, ki je na vrhu tudi imel govor o vse večjem pomenu globalnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij na življenje in svobodo posameznika.

  Objavljeno: 22.12.2003več
 • Telekom Slovenije uspešen in z novo upravo

  Upravo Telekoma Slovenije zapuščata direktorja hčerinskih družb, Anton Majzl iz Mobitela in Miran Kramberger iz Siola, generalnemu direktorju Petru Grašku pa bo družbo poslej delal Libor Vončina, dosedanji član nadzornega sveta Telekoma in podpredsednik evropske podružnice Avaye za področje storitev v regiji Evropa, Bližnji Vzhod in Afrika. Sprememba v upravi bo nastopila s 1. februarjem 2004. Libor Vončina tako sedaj že drugič zapušča Telekomov nadzorni svet, prvič ga je zapustil oktobra 2001, bojda zaradi zapletov v zvezi z imenovanjem direktorja, vendar ga je vlada ponovno imenovala v nadzorni svet leta 2002, ko je zamenjal Tomaža Kalina.

  Objavljeno: 22.12.2003več
 • Dobre novice za izmenjavo datotek

  Prizivno sodišče v ameriškem glavnem mestu je razsodilo, da ponudnikom dostopa do interneta ni potrebno postati servis združenja glasbene industrije RIAA. Pred meseci je nižje sodišče najprej razsodilo, da morajo ponudniki dostopa do interneta združenju RIAA nemudoma, brez predhodnega sodnega naloga posredovati podatke o uporabnikih za katere se upravičeno domneva, da preko interneta izmenjujejo datoteke. Ponudnik dostopa do interneta Verizon se je takrat pritožil in prizivno sodišče je to pot razsodilo v njegovo prid ter celo zaključilo, da so nekateri argumenti, ki jih je predstavila RIAA skorajda bedasti.

  Objavljeno: 21.12.2003več
 • V Sloveniji leta 2003 prodanih za 2,4 odstotka več tiskalnikov

  Raziskava slovenske podružnice podjetja IDC je pokazala, da so proizvajalci v tretjem četrtletju letošnjega leta v Sloveniji prodali 19.152 tiskalnikov, kar v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta predstavlja 2,4-odstotno rast. Skupna vrednost prodanih tiskalnikov znaša 4,56 milijona dolarjev oziroma 5,6 odstotka več kot v tretjem četrtletju 2002. V Sloveniji je bilo prodanih največ brizgalnih tiskalnikov (71,4 odstotka), katerim sledijo namizni laserski tiskalniki (25,2 odstotka) in matrični tiskalniki (3,4 odstotka).

  Objavljeno: 21.12.2003več
 • SeeBeyond oklestil izdelek za povezavo različnih podatkovnih virov

  V obširni ponudbi izdelkov na področju povezave različnih podatkovnih virov in programskih rešitev med seboj izstopa podjetje SeeBeyond s preprostim izdelkom eInsight Enterprise Service Bus po nižji ceni v primerjavi s konkurenčno ponudbo. Izmenjava podatkov iz poslovnih rešitev preko izdelka poteka s pomočjo javanskih sporočil in standardov na temelju XML. V podjetju SeeBeyond so prepričani, da je izdelek dovolj dober za večino podjetij, ki nimajo dovolj denarja ali ne želijo kupiti dražjega izdelka. Podjetje sicer ponuja tudi močnejšo in dražjo različico izdelka, vendar je zanimanje vendarle večje za cenejše izdelke, zato o ponudbi podobnih okleščenih izdelkov za povezavo različnih podatkovnih virov razmišljajo tudi nekatera konkurenčna podjetja.

  Objavljeno: 21.12.2003več
 • Miniaturni diski na obzorju

  Vse večja potreba po zadostni količini pomnilniškega prostora pri mobilnih napravah proizvajalce diskov usmerjajo v vse manjše tipe naprav. Kot vse kaže, bomo v letu 2004 priča nizu novih diskov, ki bodo imeli plošče s premerom manj ko palec (2,54 cm). Toshiba naj bi tako na januarskem sejmu CES prikazala svoj disk, ki bo imel 0,7 ali 0,8-palčni premer. Podobne izdelke naj bi pripravljali tudi drugi japonski proizvajalci, med drugimi Matsushita in Kotobuki Electronics.

  Objavljeno: 20.12.2003več
 • Kazaa preganja tekmece

  Podjetje Sharman Networks, ki stoji za priljubljenim omrežjem za izmenjavo datotek Kazaa je pričel masovno kampanjo proti alternativnemu odjemalcu Kazaa Lite K++, ki so ga razvili ljubitelji kot preprostejšo, brezplačno in manj sporno alternativo. Marsikdo je namreč družbi Sharman Networks zameril, ker je v odjemalec Kazaa vgradila orodja za oglaševanje in celo potencialno vohunjenje po uporabnikovih sistemih. Lastnik originalnega Kazaaja je s sodnimi grožnjami na stotine ponudnikov internetnih storitev prisilil, da so iz svojih sistemov ukinili spletne strani, kjer je mogoče k sebi prenesti sporni Kazaa Lite K++. Mnogim se ta korak zdi nadvse sporen, zlasti zato, ker Kazaa še vedno omogoča prenose poljubne vsebine, tudi s kršenjem avtorskih in založniških pravic. Po drugi strani pa analitiki menijo, da je to najbrž korak k temu, da bi Kazaa postal kmalu legalen servis. Toda Sharman Networks mora najprej ukiniti alternative.

  Objavljeno: 20.12.2003več
 • Digitalni predvajalnik z ethernetom

  Podjetje Rio Audio je na Japonskem predstavilo nov digitalni predvajalnik glasbe, ki pa ima med drugimi zanimivi lastnostmi tudi posebnost - vmesnik ethernet. Novi Rio Karma je sicer digitalni predvajalnik z vgrajenim diskom velikosti 20 GB, ki zna predvajati posnetke v zapisih MP3, WMA in Ogg Vorbis. Za prenos podatkov med računalnikom in predvajalnikom pa sta vgrajena dva vmesnika - USB 2.0 in ethernet. S slednjim Rio Karma postane tudi priročni omrežni glasbeni strežnik v vse bolj omreženem domačem okolju za elektronsko zabavo. Japonski proizvajalci namreč v svoje izdelke, kot so ojačevalniki in drugi predvajalniki vse bolj vgrajujejo podporo za predvajanje digitalnih glasbenih zapisov, prenosni predvajalnik z omrežnim vmesnikom pa je v tem primeru zanimiva stična točka med mobilno uporabo in domačim okoljem.

  Objavljeno: 20.12.2003več
 • Linux jedro 2.6.0 dokončano

  Linus Torvalds je z besedami >>bober je prišel iz rehabilitacije<< oznanil, da se je zaključila faza testiranja novega jedra Linuxa z oznako 2.6, ki je tako že na voljo uporabnikom in distributerjem v dokončni različici. Za Linux in celotno odprtokodno sceno je to pomemben korak, saj gre za prvo večjo različico jedra od različice 2.4, ki je izšla januarja 2001. Spomnimo se še, da je prva različica Linuxa danes stara že domala 12 let. Jedro Linuxa pa predstavlja temelj, ki skrbi za komunikacijo, povezavo med gonilniki, vhodno-izhodnimi napravami in nadzoruje izvajaje programov. Temelj, na katerem je zgrajen ostanek operacijskega sistema.

  Objavljeno: 19.12.2003več