Objavljeno: 1.12.2003

V ZDA polne namestitve EDGA že naslednje leto

Eden večjih ameriških GSM operaterjev AT&T Wireless, ki je bil tudi prvi s polno podporo za GPRS, je objavil, da je pričel nameščati naslednjo nadgradnjo omrežja imenovano EDGE (krilatica stoji za Enhanced Data for Global Evolution, oziroma >>oplemeniteni podatki za globalno evolucijo<<).

EDGE omogoča hitrejši prenos podatkov, v povprečju nad 100 kb/s, predvsem v območjih večje gostote, kjer prenos preko GPRSa lahko pade tudi na manj kot polovico; v Sloveniji je to sicer še zmeraj okrog 25 kb/s, drugod po svetu, predvsem v velemestih, pa so omrežja veliko bolj zasičena in GPRS dosega le hitrost prenosa primerljiva z običajnim podatkovnim klicem GSM

Testno je EDGE prvi na svetu predstavil ameriški operater Cingular, ki je tudi pričel prodajati prvi EDGE telefon Nokia 6200, vendar je bila sprva storitev omejena na mesto Indianapolis, čeprav svoje omrežje še širijo. AT&T napoveduje, da bo do srede naslednjega leta celotno GSM omrežje nadgrajeno na EDGE, v paketu pa že sedaj poleg Nokie 6200 ponuja tudi Sony Ericssonovo PC Card za prenosnike, ki poleg GSM/GPRS/EDGE podpira tudi brezžični ethernet WiFi.

Med tem pa pri nas zaenkrat še nič ne kaže, da bi kmalu dobili EDGE. Mobitel se ukvarja predvsem z uvedbo UMTS-a, ki bi mu dve tretjini počasnejši EDGE lahko predstavljal konkurenco, pri Simobilu uradno že dalj časa >>preučujejo vse alternative sodobnih mobilnih omrežij<<, medtem ko se pri Vegi še zmerom niso odločili za uvedbo prenosa podatkov preko omrežja GSM.

http://www.attwireless.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji