Objavljeno: 3.12.2003

Varnost na nivoju BIOSa

Podjetje Phoenix je razvilo povsem nov tip BIOSa, osnovnega zagonskega in sistemskega programa za osebne računalnike PC, ki omogoča učinkoviteje varovanje podatkov in nadzor računalnikov. Proizvajalec, ki je v okoli 25 letih delovanja proizvedel BIOSe za več kot milijardo osebnih računalnikov PC, načrtuje za prihodnost povsem drugačne funkcionalnosti, ki jih bomo srečali v bodočih sistemskih programih BIOS. Iniciativo imenujejo Core System Software (CSS), z njo pa naj bi na nivo BIOSa preselili nekatere funkcionalnosti, ki so bil doslej del operacijskih sistemov.

V prihodnosti naj bi osebni računalniki omogočali učinkovito varovanje podatkov, šifriranje, zaščito pred virusi in nadzor avtorskih pravic in upravljanje neposredno na nivo sistemov BIOS, medtem ko danes te funkcije opravljajo namenski programski paket v operacijskem sistemu računalnika. Phoenix najprej cilja na prenosnike, za katere so razvili rešitev Core Managed Environment (CME) TrustedCore NB, s katero je mogoče zaščiti podatke na računalnikih v primeru kraje prenosnika, pa tudi skrbeti za varno avtentikacijo komunikacij in šifriranje podatkov. Za to so doslej skrbeli posebni programi ali dodatni čipi (primer IBM).

Phoenix pa se namerava ustaviti na tej točki. V pripravi imajo podobne rešitve za namizne računalnike, strežnike in strežniške rezine. Poleg avtentikacije in avtorizacije pa pripravljajo pa tudi dodatne rešitve za upravljanje digitalnih pravic (DRM), ki je skladna z Microsoftovo iniciativo >>zaupanja vredno računalništvo<<. Tudi sicer nameravajo funkcije v BIOSu tesneje povezati z okoljem Windows.

Eden od bodočih ciljev je tudi učinkovitejše orodje za nadzor, upravljanje in reševanje težav omrežno priključenih naprav, kjer naj bi komunikacijo med sistemi spravili pod nivo operacijskega sistema. To inciativo pri Phoenixu imenujejo Device-Networked Architecture (D-NA), v njo pa niso vključeni samo osebni računalniki, ampak tudi druge mobilne naprave, kot so ročni računalniki in predvajalniki digitalnih vsebin.

No nove Phoenixove izdelke so se že odzvali nekateri proizvajalci. Med prvimi bo nove rešitve najbrž uporabil IBM, dogovor pa so sklenili že z družbama Fujistu in Samsung. Pričakujejo pa, da se bodo programu CSS kmalu pridružili tudi drugi proizvajalci. Nalsednji korak je rešitev TrustedCore za namizne računalnike, ki bo dokončana do marca 2004.

http://www.phoenix.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji